Jaki kolor papryki jest najzdrowszy? Po jedną z nich sięgaj częściej na zakupach

Na bazarku, czy w supermarkecie zazwyczaj mamy do wyboru paprykę żółtą, czerwoną i zieloną. Czy zastanawialiście się kiedyś która z nich jest najzdrowsza? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret.

ObrazekPapryka - Pyszności; Foto Canva.com
Agnieszka

Trzy różne kolory, a to samo warzywo

Obrazek
Papryki - Pyszności

W zależności od etapu dojrzewania papryki może ona przybierać różną barwę. W związku z tym zielony kolor warzywa oznacza, że jest ono niedojrzałe. Natomiast czerwona papryka charakteryzuje się pełną dojrzałością. Kolorem żółtym odznacza się warzywo znajdujące się pomiędzy tymi dwoma etapami.

Należy zaznaczyć, że intensywność barwy papryki zależy od wielu czynników. Jednymi z nich są warunki uprawy. W związku z tym niektóre warzywa mogą charakteryzować się głębszym kolorem od pozostałych.

Która papryka jest najzdrowsza?

krążki z kurczaka przepis
Czerwona papryka - Pyszności

Papryka to bogate źródło witamin z grupy A, C,E, a także żelaza, wapnia, czy magnezu. Zawarty w niej likopen, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega chorobom serca oraz chorobom układu krążenia.

Zazwyczaj dojrzałe warzywa charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą. W związku z tym, najzdrowszą papryką jest ta czerwona. Odznacza się ona również delikatnym, słodkim smakiem.

Czerwona papryka wyróżnia się wyjątkowo dużą zawartością witaminy C. Ma ona również prawie dwa razy więcej ilości beta - karotenu niż papryka zielona. Ten cenny składnik chroni nasz wzrok oraz wzmacnia naszą odporność. Oprócz tego czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością kwasu foliowego oraz potasu.

W związku z tym warto spożywać czerwoną paprykę na surowo. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi najwięcej cennych składników. Papryka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapki, czy sałatki.

Jak prawidłowo przechowywać paprykę?

Paprykę najlepiej spożywać, gdy jest świeża. Jeśli jednak chcemy ją przechowywać, warto wiedzieć jak to robić. Dzięki temu nasze warzywo zachowa świeżość na długi czas.

Papryka powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu. Temperatura pomieszczenia nie powinna przekraczać 10 st. C. Jeśli mamy zamiar trzymać warzywo w lodówce, to należy spożyć je w przeciągu 5 dni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟