PoradyJaki kolor papryki jest najzdrowszy? Po jedną z nich sięgaj częściej na zakupach

Jaki kolor papryki jest najzdrowszy? Po jedną z nich sięgaj częściej na zakupach

Na bazarku, czy w supermarkecie zazwyczaj mamy do wyboru paprykę żółtą, czerwoną i zieloną. Czy zastanawialiście się kiedyś która z nich jest najzdrowsza? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret.

Papryka - Pyszności; Foto Canva.com
Papryka - Pyszności; Foto Canva.com
Agnieszka

01.10.2022 20:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trzy różne kolory, a to samo warzywo

Papryki - Pyszności
Papryki - Pyszności

W zależności od etapu dojrzewania papryki może ona przybierać różną barwę. W związku z tym zielony kolor warzywa oznacza, że jest ono niedojrzałe. Natomiast czerwona papryka charakteryzuje się pełną dojrzałością. Kolorem żółtym odznacza się warzywo znajdujące się pomiędzy tymi dwoma etapami.

Należy zaznaczyć, że intensywność barwy papryki zależy od wielu czynników. Jednymi z nich są warunki uprawy. W związku z tym niektóre warzywa mogą charakteryzować się głębszym kolorem od pozostałych.

Która papryka jest najzdrowsza?

Czerwona papryka - Pyszności
Czerwona papryka - Pyszności

Papryka to bogate źródło witamin z grupy A, C,E, a także żelaza, wapnia, czy magnezu. Zawarty w niej likopen, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ten silny przeciwutleniacz zapobiega chorobom serca oraz chorobom układu krążenia.

Zazwyczaj dojrzałe warzywa charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą. W związku z tym, najzdrowszą papryką jest ta czerwona. Odznacza się ona również delikatnym, słodkim smakiem.

Czerwona papryka wyróżnia się wyjątkowo dużą zawartością witaminy C. Ma ona również prawie dwa razy więcej ilości beta - karotenu niż papryka zielona. Ten cenny składnik chroni nasz wzrok oraz wzmacnia naszą odporność. Oprócz tego czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością kwasu foliowego oraz potasu.

W związku z tym warto spożywać czerwoną paprykę na surowo. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi najwięcej cennych składników. Papryka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapki, czy sałatki.

Jak prawidłowo przechowywać paprykę?

Paprykę najlepiej spożywać, gdy jest świeża. Jeśli jednak chcemy ją przechowywać, warto wiedzieć jak to robić. Dzięki temu nasze warzywo zachowa świeżość na długi czas.

Papryka powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu. Temperatura pomieszczenia nie powinna przekraczać 10 st. C. Jeśli mamy zamiar trzymać warzywo w lodówce, to należy spożyć je w przeciągu 5 dni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym krok po kroku.