Ciasto, które zrobisz w kilka chwil. Teściowa będzie błagać o przepis
Jest pyszne, rozpływające się w ustach i totalnie kokosowe. To ciasto zrobisz, nie włączając piekarnika i nie biegając po całej kuchni jak poparzony przez całe popołudnie. Przepis? Mistrzostwo świata. Możesz się spodziewać, że wiele osób się po niego zgłosi.
29.08.2023 16:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy uwielbiamy przepisy na ciasta bez pieczenia, które smakiem dorównują tortom najlepszych na świecie cukierników? Czy uważamy, że taka receptura jest warta tyle, co skrzynia czystego złota? I czy zamierzamy wracać do tej receptury przynajmniej raz w miesiącu? Odpowiedź jest jasna: trzy razy tak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki proces przygotowania, boski smak, pobudzające zmysły wiórki kokosowe i rozpływająca się w ustach konsystencja to jedynie część zalet ciasta, na które przepis za moment zobaczysz. Uwierz nam, że wystawiając je raz na imprezie rodzinnej, powrót do tej receptury będzie nieuchronny. Lepiej rozpisz ją sobie na kartce, bo goście będą jej robili zdjęcia niczym paparazzi Hollywoodzkiej czołówce. Tak, to dobre określenie: to ciasto to prawdziwa gwiazda kuchennej estrady!
Zobacz także
Ciasto bez pieczenia Rafaello
Składniki:
- 1,25 litra mleka,
- 50 g mąki pszennej,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 10 g cukru wanilinowego,
- 220 g cukru,
- 2 żółtka,
- 300 g masła w temperaturze pokojowej,
- 150 g wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
- duża paczka krakersów,
- wiórki kokosowe do posypania,
- 150 g białej czekolady,
- 50 g masła,
- 20 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Większość mleka przelej do garnuszka i zagotuj z cukrem zwykłym i waniliowym. W międzyczasie do oddzielnego naczynia wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną i zmiksuj je razem z pozostałym mlekiem i żółtkami.
- Tak przygotowaną masę wlej teraz do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu, w którym powstanie gęsty budyń. Następnie zdejmij z palnika i ostudź.
- Kiedy budyń będzie już chłodny, zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Do tej mieszanki dorzuć jeszcze wiórki kokosowe.
- Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem, a na nim ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na nią wylej 1/3 przygotowanej masy kokosowej. Teraz powtórz tę czynność trzy razy, a na samym wierzchu ułóż ostatnią warstwę krakersów.
- Białą czekoladę stop z odrobiną mleka i masła. Wysmaruj nią wierzch ciasta, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!