Ciasto, które zrobisz w kilka chwil. Teściowa będzie błagać o przepis

Jest pyszne, rozpływające się w ustach i totalnie kokosowe. To ciasto zrobisz, nie włączając piekarnika i nie biegając po całej kuchni jak poparzony przez całe popołudnie. Przepis? Mistrzostwo świata. Możesz się spodziewać, że wiele osób się po niego zgłosi.

Ciasto bez pieczenia z masą kokosową Ciasto bez pieczenia z masą kokosową
Źródło zdjęć: © Freepik | bonart.com.ua

Czy uwielbiamy przepisy na ciasta bez pieczenia, które smakiem dorównują tortom najlepszych na świecie cukierników? Czy uważamy, że taka receptura jest warta tyle, co skrzynia czystego złota? I czy zamierzamy wracać do tej receptury przynajmniej raz w miesiącu? Odpowiedź jest jasna: trzy razy tak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Szybki proces przygotowania, boski smak, pobudzające zmysły wiórki kokosowe i rozpływająca się w ustach konsystencja to jedynie część zalet ciasta, na które przepis za moment zobaczysz. Uwierz nam, że wystawiając je raz na imprezie rodzinnej, powrót do tej receptury będzie nieuchronny. Lepiej rozpisz ją sobie na kartce, bo goście będą jej robili zdjęcia niczym paparazzi Hollywoodzkiej czołówce. Tak, to dobre określenie: to ciasto to prawdziwa gwiazda kuchennej estrady!

Ciasto bez pieczenia Rafaello

Składniki:

  • 1,25 litra mleka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 10 g cukru wanilinowego,
  • 220 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Dodatkowo:

  • duża paczka krakersów,
  • wiórki kokosowe do posypania,
  • 150 g białej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 20 ml mleka.

Sposób przygotowania:

Wiórki kokosowe, mleko, krakersy i kilka innych składników i powstaje pyszne ciasto bez pieczenia
Wiórki kokosowe, mleko, krakersy i kilka innych składników i powstaje pyszne ciasto bez pieczenia © canva.com
  1. Większość mleka przelej do garnuszka i zagotuj z cukrem zwykłym i waniliowym. W międzyczasie do oddzielnego naczynia wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną i zmiksuj je razem z pozostałym mlekiem i żółtkami.
  2. Tak przygotowaną masę wlej teraz do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu, w którym powstanie gęsty budyń. Następnie zdejmij z palnika i ostudź.
  3. Kiedy budyń będzie już chłodny, zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Do tej mieszanki dorzuć jeszcze wiórki kokosowe.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem, a na nim ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na nią wylej 1/3 przygotowanej masy kokosowej. Teraz powtórz tę czynność trzy razy, a na samym wierzchu ułóż ostatnią warstwę krakersów.
  5. Białą czekoladę stop z odrobiną mleka i masła. Wysmaruj nią wierzch ciasta, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku