Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia
25.08.2023 16:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Oreo w formie pysznego ciasta bez pieczenia to przepis na rewelacyjny deser na każdą okazję. Z powodzeniem zastąpi także tort urodzinowy. W tym przepisie zakochasz się od pierwszego kęsa.
Paczka kultowych ciasteczek znika błyskawicznie i nie ma tam zbyt dużo do dzielenia się. Alternatywą jest ten prosty przepis na pyszny tort a'la oreo bez pieczenia. Pyszna, kremowa masa śmietankowa, delikatnie chrupiący spód ciasteczkowy i kawałki Oreo zanurzone w kremie - obok tego połączenia nie da się przejść obojętnie.
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator. Na kawałek skuszą się nie tylko najmłodsi amatorzy tych ciasteczek. Przed zabraniem się za przygotowywanie tego smakołyku upewnij się, że śmietanka jest dobrze schłodzona- to gwarancja odpowiedniego jej ubicia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto a'la Oreo bez pieczenia
Składniki:
- 150 g ciastek oreo na spód,
- 3 łyżki masła,
- 250 g mascarpone,
- 150 g ciastek oreo - do masy,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 660 ml śmietanki 30 proc.,
- kilka ciastek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania spodu. Przekładam ciasteczka do robota kuchennego i mielę. Do pokruszonych ciasteczek wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam. Masę przekładam do tortownicy i wykładam nią spód, dociskają masę łyżką, aby powstała zbita, ciasteczkowa warstwa. Odstawiam do lodówki.
Krok 2: Przechodzę do przygotowania masy. Ciastko kroję w mniejsze kawałki, ale nie mielę ich tak drobno, jak do masy. Dobrze schłodzoną śmietankę 30 proc. ubijam wraz z cukrem pudrem. Gdy bita śmietana będzie gotowa, dorzucam serek mascarpone i chwilę miksuję. Na koniec wrzucam kawałki ciasteczek i mieszam masę przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Krok 3: Śmietankową masę wykładam na schłodzony spód ciasteczkowy. Posypuję całość pokruszonymi ciasteczkami (dla dekoracji) i wstawiam do lodówki. Chłodzę przez minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Przed podaniem tort możesz udekorować świeżymi owocami, jak maliny czy porzeczki.
Smacznego!