PrzepisCiasto bez pieczeniaBłyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Ciasto Oreo- Pyszności
Ciasto Oreo- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
25.08.2023 16:33

Oreo w formie pysznego ciasta bez pieczenia to przepis na rewelacyjny deser na każdą okazję. Z powodzeniem zastąpi także tort urodzinowy. W tym przepisie zakochasz się od pierwszego kęsa.

Paczka kultowych ciasteczek znika błyskawicznie i nie ma tam zbyt dużo do dzielenia się. Alternatywą jest ten prosty przepis na pyszny tort a'la oreo bez pieczenia. Pyszna, kremowa masa śmietankowa, delikatnie chrupiący spód ciasteczkowy i kawałki Oreo zanurzone w kremie - obok tego połączenia nie da się przejść obojętnie.

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator. Na kawałek skuszą się nie tylko najmłodsi amatorzy tych ciasteczek. Przed zabraniem się za przygotowywanie tego smakołyku upewnij się, że śmietanka jest dobrze schłodzona- to gwarancja odpowiedniego jej ubicia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto a'la Oreo bez pieczenia

Składniki:

  • 150 g ciastek oreo na spód,
  • 3 łyżki masła,
  • 250 g mascarpone, 
  • 150 g ciastek oreo - do masy, 
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 660 ml śmietanki 30 proc., 
  • kilka ciastek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania spodu. Przekładam ciasteczka do robota kuchennego i mielę. Do pokruszonych ciasteczek wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam. Masę przekładam do tortownicy i wykładam nią spód, dociskają masę łyżką, aby powstała zbita, ciasteczkowa warstwa. Odstawiam do lodówki.

Ciasteczkowy spód- Pyszności
Ciasteczkowy spód- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do przygotowania masy. Ciastko kroję w mniejsze kawałki, ale nie mielę ich tak drobno, jak do masy. Dobrze schłodzoną śmietankę 30 proc. ubijam wraz z cukrem pudrem. Gdy bita śmietana będzie gotowa, dorzucam serek mascarpone i chwilę miksuję. Na koniec wrzucam kawałki ciasteczek i mieszam masę przy pomocy łyżki lub szpatułki.

Krem Oreo- Pyszności
Krem Oreo- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Śmietankową masę wykładam na schłodzony spód ciasteczkowy. Posypuję całość pokruszonymi ciasteczkami (dla dekoracji) i wstawiam do lodówki. Chłodzę przez minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc, aby smaki odpowiednio się przegryzły. Przed podaniem tort możesz udekorować świeżymi owocami, jak maliny czy porzeczki.

Smacznego!

Ciasto a'la Oreo bez pieczenia
Ciasto a'la Oreo bez pieczenia© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także