Łącząc to z alkoholem, ryzykujesz nie tylko końcem imprezy, ale również swoim zdrowiem i życiem. Nigdy tego nie rób!

Sylwestrowa impreza już tuż-tuż, a ten artykuł pozwoli ci posiąść wiedzę niezbędną na ten wieczór. Jak się bowiem okazuje, niektóre produkty w połączeniu z alkoholem tworzą wybuchową mieszankę, która może cię posłać nie tylko do łóżka, ale również na szpitalny oddział ratunkowy.

Alkohol nie powinien być spożywany z tymi produktami. To grozi katastrofą!Alkohol nie powinien być spożywany z tymi produktami. To grozi katastrofą!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harlekin-Graphics

Specjaliści apelują, by nauczyć się przełamywać odwieczne narodowe konwenanse i postawić na imprezę i zabawę bez alkoholu. To ważny przekaz: każda ilość tego związku chemicznego jest szkodliwa dla naszych organizmów. Odstawiając alkohol, nawet podczas sylwestra, powinniśmy być wdzięczni sami sobie — zwłaszcza następnego dnia, gdy nasi znajomi będą leczyć potwornego kaca, a my wstaniemy wyspani i bez bólu głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Jeśli jednak na decyzję o postawieniu na bezalkoholowe świętowanie przyjścia nowego roku jest dla nas jeszcze za wcześnie, warto uzbroić się chociaż w podstawową wiedzę na temat tego, co pijemy i jakie skutki może nam to przynieść. Niedawno doktor Michał Wrzosek tłumaczył, jaki gatunek alkoholu powoduje najgorszego kaca. My dzisiaj chcemy co nieco opowiedzieć o najgorszych możliwych połączeniach różnych produktów z alkoholem. Niektóre z nich są więcej niż fatalne.

Nigdy nie łącz tego z alkoholem

Pierwszym potencjalnie katastrofalnym w skutkach połączeniem, o którym chcemy wspomnieć, jest alkohol i energetyki. To nie tylko kwestia zawartości kofeiny i tauryny, które w duecie z alkoholem mogą uszkodzić błędnik i połączenia nerwowe, ale również tego, że napoje energetyczne sprawiają, że czujemy się mniej pijani, a przez to możemy naprawdę mocno przeholować (a nawet przedawkować) z ilością wypitego alkoholu.

Alkohol w połączeniu z niektórymi produktami staje się jeszcze bardziej szkodliwy
Alkohol w połączeniu z niektórymi produktami staje się jeszcze bardziej szkodliwy © Canva | Clam Lo

Napojów wyskokowych nie należy również mieszać ze słonymi i tłustymi przekąskami. Te pierwsze powodują jeszcze większe odwodnienie (a o ten efekt "zadba" już sam alkohol), a drugie — obciążają i tak już nadwyrężoną trawieniem etanolu wątrobę. Lepiej jej tego oszczędzić.

Kolejnym i prawdopodobnie najbardziej niebezpiecznym połączeniem jest mieszanie alkoholu z lekami. Szczególnie groźne dla zdrowia i życia jest picie drinków po przyjęciu opioidów, leków nasennych i uspokajających, niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzakrzepowych, chemioterapeutyków i środków związanych z cukrzycą. Nigdy, przenigdy tego nie rób: żadna impreza nie jest tego warta!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków