10 przypraw, które zastąpią sól. Gotuj nie tylko zdrowiej, ale i dużo smaczniej
Sól można również zastąpić innymi przyprawami, które nadadzą daniom ciekawy smak, jednocześnie podnosząc jego walory odżywcze. Warto wybierać zioła. Jakie sprawdzą się najlepiej? 10 przypraw, które zastąpią sól.
04.06.2022 08:44
Czy sól jest zdrowa?
Faktem jest, że sód zawarty w soli jest potrzebny do życia. Sód wpływa na gospodarkę wodną, chroni przed odwodnieniem, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek i nie tylko. Jednak problemem jest to, że jemy go zbyt dużo. Problem z nadmiernym spożyciem soli wynika z tego, że jest łatwo dostępna i tania. Wiele gotowych produktów, po które sięgamy, ma ogromną ilość soli. Dlatego przekroczenie rekomendowanej ilość w ciągu dnia jest bardzo proste.
Warto zaznaczyć, że nadmiar soli w diecie, może prowadzić do wielu chorób. Osoby, które mają predyspozycje genetyczne do wystąpienia takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca powinny szczególne uważać. Natomiast każdy z nas powinien zwrócić uwagę na to, czy nie przekracza dziennego zapotrzebowanie na sól, czyli 5 g na dobę. Wiadomo, że nie do końca masz wpływ na ilość soli, którą spożywasz w żywności kupowanej w sklepie, czy zamawianej w restauracji. Dlatego warto wprowadzać małe kroki i nim będzie zdecydowanie zamiana, używanej przez nas soli kuchennej na zioła.
10 przypraw, które zastąpią sól
Rozmaryn- te zioła idealnie nada się do mięs takich jak drób, wołowina, wieprzowina czy ryby. Dodatkowo dobrze skomponuje się z makaronami, ziemniakami czy sosami.
Majeranek- te zioła idealnie skomponuje się z mięsem.
Estragon- aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Również idealnie zastąpi sól w kuchni.
Tymianek- ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Dobrze skomponuje się z mięsem i rybami, ale również pieczywem.
Oregano- jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup.
Kolendra-liście mają specyficzną woń, natomiast ich smak jest bardzo delikatny. Dobrze sprawdzi się do podania z gulaszem.
Koperek- suszony charakteryzuje się nieco łagodniejszym i przyjemniejszym aromatem niż świeży. Jego odświeżający, korzenno-słodkawy smak sprawia, że nadaje potrawom wyrazistości i doskonale wzmacnia ich walory smakowe.
Bazylia- uznaje się ją za lekko słodkawą i orzeźwiającą. Bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby uniknąć smakowych niespodzianek.
Pietruszka- świeży aromat i mocny smak decydują o tym, że pietruszka świetnie sprawdza się w większości potraw.
Imbir- doskonale sprawdza się jako przyprawa do sosów ziołowych, zup i mięs.