10 przypraw, które zastąpią sól. Gotuj nie tylko zdrowiej, ale i dużo smaczniej

Sól można również zastąpić innymi przyprawami, które nadadzą daniom ciekawy smak, jednocześnie podnosząc jego walory odżywcze. Warto wybierać zioła. Jakie sprawdzą się najlepiej? 10 przypraw, które zastąpią sól.

Obrazek
Paulina

Czy sól jest zdrowa?

Faktem jest, że sód zawarty w soli jest potrzebny do życia. Sód wpływa na gospodarkę wodną, chroni przed odwodnieniem, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek i nie tylko. Jednak problemem jest to, że jemy go zbyt dużo. Problem z nadmiernym spożyciem soli wynika z tego, że jest łatwo dostępna i tania. Wiele gotowych produktów, po które sięgamy, ma ogromną ilość soli. Dlatego przekroczenie rekomendowanej ilość w ciągu dnia jest bardzo proste.

Warto zaznaczyć, że nadmiar soli w diecie, może prowadzić do wielu chorób. Osoby, które mają predyspozycje genetyczne do wystąpienia takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca powinny szczególne uważać. Natomiast każdy z nas powinien zwrócić uwagę na to, czy nie przekracza dziennego zapotrzebowanie na sól, czyli 5 g na dobę. Wiadomo, że nie do końca masz wpływ na ilość soli, którą spożywasz w żywności kupowanej w sklepie, czy zamawianej w restauracji. Dlatego warto wprowadzać małe kroki i nim będzie zdecydowanie zamiana, używanej przez nas soli kuchennej na zioła.

Obrazek
pixabay.com

10 przypraw, które zastąpią sól

Rozmaryn- te zioła idealnie nada się do mięs takich jak drób, wołowina, wieprzowina czy ryby. Dodatkowo dobrze skomponuje się z makaronami, ziemniakami czy sosami.

Majeranek- te zioła idealnie skomponuje się z mięsem.

10 przypraw które zastąpią sól

Estragon- aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Również idealnie zastąpi sól w kuchni.

Tymianek- ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Dobrze skomponuje się z mięsem i rybami, ale również pieczywem.

Oregano- jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup.

10 przypraw które zastąpią sól

Kolendra-liście mają specyficzną woń, natomiast ich smak jest bardzo delikatny. Dobrze sprawdzi się do podania z gulaszem.

Koperek- suszony charakteryzuje się nieco łagodniejszym i przyjemniejszym aromatem niż świeży. Jego odświeżający, korzenno-słodkawy smak sprawia, że nadaje potrawom wyrazistości i doskonale wzmacnia ich walory smakowe.

Obrazek

Bazylia- uznaje się ją za lekko słodkawą i orzeźwiającą. Bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby uniknąć smakowych niespodzianek.

Pietruszka- świeży aromat i mocny smak decydują o tym, że pietruszka świetnie sprawdza się w większości potraw.

Imbir- doskonale sprawdza się jako przyprawa do sosów ziołowych, zup i mięs.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯