10 przypraw, które zastąpią sól. Gotuj nie tylko zdrowiej, ale i dużo smaczniej

Sól można również zastąpić innymi przyprawami, które nadadzą daniom ciekawy smak, jednocześnie podnosząc jego walory odżywcze. Warto wybierać zioła. Jakie sprawdzą się najlepiej? 10 przypraw, które zastąpią sól.

Obrazek
Paulina
SKOMENTUJ

Czy sól jest zdrowa?

Faktem jest, że sód zawarty w soli jest potrzebny do życia. Sód wpływa na gospodarkę wodną, chroni przed odwodnieniem, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek i nie tylko. Jednak problemem jest to, że jemy go zbyt dużo. Problem z nadmiernym spożyciem soli wynika z tego, że jest łatwo dostępna i tania. Wiele gotowych produktów, po które sięgamy, ma ogromną ilość soli. Dlatego przekroczenie rekomendowanej ilość w ciągu dnia jest bardzo proste.

Warto zaznaczyć, że nadmiar soli w diecie, może prowadzić do wielu chorób. Osoby, które mają predyspozycje genetyczne do wystąpienia takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca powinny szczególne uważać. Natomiast każdy z nas powinien zwrócić uwagę na to, czy nie przekracza dziennego zapotrzebowanie na sól, czyli 5 g na dobę. Wiadomo, że nie do końca masz wpływ na ilość soli, którą spożywasz w żywności kupowanej w sklepie, czy zamawianej w restauracji. Dlatego warto wprowadzać małe kroki i nim będzie zdecydowanie zamiana, używanej przez nas soli kuchennej na zioła.

Obrazek
pixabay.com

10 przypraw, które zastąpią sól

Rozmaryn- te zioła idealnie nada się do mięs takich jak drób, wołowina, wieprzowina czy ryby. Dodatkowo dobrze skomponuje się z makaronami, ziemniakami czy sosami.

Majeranek- te zioła idealnie skomponuje się z mięsem.

10 przypraw które zastąpią sól

Estragon- aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Również idealnie zastąpi sól w kuchni.

Tymianek- ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Dobrze skomponuje się z mięsem i rybami, ale również pieczywem.

Oregano- jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup.

10 przypraw które zastąpią sól

Kolendra-liście mają specyficzną woń, natomiast ich smak jest bardzo delikatny. Dobrze sprawdzi się do podania z gulaszem.

Koperek- suszony charakteryzuje się nieco łagodniejszym i przyjemniejszym aromatem niż świeży. Jego odświeżający, korzenno-słodkawy smak sprawia, że nadaje potrawom wyrazistości i doskonale wzmacnia ich walory smakowe.

Obrazek

Bazylia- uznaje się ją za lekko słodkawą i orzeźwiającą. Bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby uniknąć smakowych niespodzianek.

Pietruszka- świeży aromat i mocny smak decydują o tym, że pietruszka świetnie sprawdza się w większości potraw.

Imbir- doskonale sprawdza się jako przyprawa do sosów ziołowych, zup i mięs.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze