WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Fenomenalna karkówka zapiekana pod kapustą. Od samego patrzenia robisz się głodny

Co zrobić, aby standardowy obiad zamienił się w prawdziwą ucztę dla podniebienia? Postaw na dzisiejszą propozycję, a na pewno nie pożałujesz. Twoi bliscy już od pierwszej chwili zaniemówią z wrażenia!

Pomysł na sprawdzony obiad już czekaPomysł na sprawdzony obiad już czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Jednocześnie nie chcesz, aby było to zbyt wydziwiane danie, bo twoi bliscy wolą tradycyjne kombinacje? Nie martw się na zapas, doskonale wiem, jaki przepis jest ci potrzebny

Już za moment przygotujesz pyszny obiad na bazie ziemniaków, kapustykarkówki. Są to więc jak najbardziej tradycyjne smaki. Nie oznacza to jednak, że nie można podać ich w nowym wydaniu. I tym się właśnie dzisiaj zajmiemy. Będzie więc smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Mega smaczny obiad prosto z piekarnika skutecznie rozgrzeje w jesienne wieczory

Składniki:

I warstwa:

  • 8 plastrów karkówki wieprzowej,
  • ⅓ szkl. oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 duże ziemniaki.

II warstwa:

  • 2 cebule,
  • 1 kapusta stożkowa,
  • 1 szkl. wody,
  • 800 g passaty pomidorowej z ziołami,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia karkówki w plastry o podobnej grubości. Następnie przekładam je do dużej miski, po czym łączę z olejem oraz przyprawami: suszonym majerankiem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem.

Karkówkę należy dobrze doprawić
Karkówkę należy dobrze doprawić © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Miskę z mięsem odstawiam na bok i zajmuję się ziemniakami. W tym celu najpierw je obieram, a potem kroję w cienkie plastry na mandolinie do warzyw. Dopiero teraz mogę układać w formie do pieczenia na przemian raz kawałki mięsa, a raz talarki ziemniaków. 

Wypełnienie formy nie zajmie dużo czasu
Wypełnienie formy nie zajmie dużo czasu © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy forma jest już wypełniona po brzegi, wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie pracuje w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję mieszankę na bazie kapusty. W tym celu podsmażam na rozgrzanym oleju cebule pokrojone w piórka. Po chwili wsypuje do garnka posiekaną drobno kapustę

W garnku jako pierwsze powinny znaleźć się cebula i kapusta
W garnku jako pierwsze powinny znaleźć się cebula i kapusta © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki do garnka ma trafić: woda, passata pomidorowa, sól oraz pieprz. Mieszankę gotuję do chwili, aż kapusta zrobi się miękka.

Dzięki passacie całe danie nabierze dodatkowych walorów
Dzięki passacie całe danie nabierze dodatkowych walorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Zawartość garnka przekładam na podpieczoną karkówkę ziemniaki, po czym po raz kolejny wstawiam formę do piekarnika. Tym razem na 40 minut. Temperatura pieczenia pozostaje bez zmian

Jeszcze krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu serwuję danie z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Same pyszności
Same pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo