Fenomenalna karkówka zapiekana pod kapustą. Od samego patrzenia robisz się głodny

Co zrobić, aby standardowy obiad zamienił się w prawdziwą ucztę dla podniebienia? Postaw na dzisiejszą propozycję, a na pewno nie pożałujesz. Twoi bliscy już od pierwszej chwili zaniemówią z wrażenia!

Pomysł na sprawdzony obiad już czekaPomysł na sprawdzony obiad już czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad? Jednocześnie nie chcesz, aby było to zbyt wydziwiane danie, bo twoi bliscy wolą tradycyjne kombinacje? Nie martw się na zapas, doskonale wiem, jaki przepis jest ci potrzebny

Już za moment przygotujesz pyszny obiad na bazie ziemniaków, kapustykarkówki. Są to więc jak najbardziej tradycyjne smaki. Nie oznacza to jednak, że nie można podać ich w nowym wydaniu. I tym się właśnie dzisiaj zajmiemy. Będzie więc smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka zapiekana pod kapustą. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Mega smaczny obiad prosto z piekarnika skutecznie rozgrzeje w jesienne wieczory

Składniki:

I warstwa:

  • 8 plastrów karkówki wieprzowej,
  • ⅓ szkl. oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 duże ziemniaki.

II warstwa:

  • 2 cebule,
  • 1 kapusta stożkowa,
  • 1 szkl. wody,
  • 800 g passaty pomidorowej z ziołami,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia karkówki w plastry o podobnej grubości. Następnie przekładam je do dużej miski, po czym łączę z olejem oraz przyprawami: suszonym majerankiem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem.

Karkówkę należy dobrze doprawić
Karkówkę należy dobrze doprawić © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. Miskę z mięsem odstawiam na bok i zajmuję się ziemniakami. W tym celu najpierw je obieram, a potem kroję w cienkie plastry na mandolinie do warzyw. Dopiero teraz mogę układać w formie do pieczenia na przemian raz kawałki mięsa, a raz talarki ziemniaków. 

Wypełnienie formy nie zajmie dużo czasu
Wypełnienie formy nie zajmie dużo czasu © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy forma jest już wypełniona po brzegi, wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie pracuje w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję mieszankę na bazie kapusty. W tym celu podsmażam na rozgrzanym oleju cebule pokrojone w piórka. Po chwili wsypuje do garnka posiekaną drobno kapustę

W garnku jako pierwsze powinny znaleźć się cebula i kapusta
W garnku jako pierwsze powinny znaleźć się cebula i kapusta © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki do garnka ma trafić: woda, passata pomidorowa, sól oraz pieprz. Mieszankę gotuję do chwili, aż kapusta zrobi się miękka.

Dzięki passacie całe danie nabierze dodatkowych walorów
Dzięki passacie całe danie nabierze dodatkowych walorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Zawartość garnka przekładam na podpieczoną karkówkę ziemniaki, po czym po raz kolejny wstawiam formę do piekarnika. Tym razem na 40 minut. Temperatura pieczenia pozostaje bez zmian

Jeszcze krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu serwuję danie z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Same pyszności
Same pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości