Mama co roku na Wszystkich Świętych gotuje bigos. Po powrocie z cmentarza każdy się zajada

Bigos to klasyk polskiej kuchni, do którego chętnie wracamy w chłodne dni. Rozgrzewa, syci i przy tym jeszcze świetnie smakuje. Moja mama każdego roku przygotowuje go na Wszystkich Świętych. Wielki gar szybko się opróżnia.

Tradycyjny bigos - PysznościTradycyjny bigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Początek listopada to dla wielu Polaków czas na odwiedzanie rodzinnych grobów. Nie inaczej jest w moim domu. Kiedy zziębnięci wracamy po kilkugodzinnych wojażach ze zniczami, kwiatami i jesiennym chłodem, moja mama czeka na wszystkich z garnkiem bigosu. Wyjątkowy smak dania podkreślają podsmażone na maśle śliwki. Owoce świetnie współgrają z kwaśną kapustą. Bez względu na to, jak wielki garnek czeka na gości, znika szybciej, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Skąd wziął się bigos?

Bez względu na to, czy pytam mamę, babcię czy ciocię - każda z nich mówi, że bigos w naszym domu był od zawsze. Mówi się, że został wymyślony w XV wieku przez pewną zaradną gospodynię, która chciała wykorzystać poświąteczne resztki. W garnku wylądowały więc kawałki mięsa, a dla uzupełnienia również kapusta. I musi być w tym trochę prawdy, bo bigos jest do tej pory dość tanią i resztkową potrawą. Nie oznacza to jednak, że jest biedny - można w nim znaleźć mnóstwo smaku. Dodatkowo rozgrzewa, syci i smakuje dobrze również po podgrzaniu.

Tradycyjny bigos - Pyszności
Tradycyjny bigos - Pyszności © Canva

Bigos ze śliwkami

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 2 cebule,
  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 500 g kiełbasy,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g śliwek węgierek,
  • masło,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz czarny w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • 4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę białą oraz kiszoną siekam i przekładam do garnka. Dorzucam namoczone grzyby, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe oraz sól. Dokładnie mieszam.
  2. Wlewam do garnka wodę z namoczonych grzybów. Gotuję pod przykryciem przez ok. 2 - 2,5 godziny.
  3. Na patelni podsmażam pokrojony boczek. Dodaję też pokrojoną kiełbasę oraz łopatkę wieprzową. Dorzucam posiekaną cebulę i chwilę podsmażam.
  4. Następnie zalewam mięso winem i duszę, aż mięso będzie miękkie.
  5. Na patelni z roztopionym masłem podsmażam pokrojone w ćwiartki śliwki.
  6. Ugotowaną kapustę odcedzam i dodaję do niej usmażone mięso, przecier pomidorowy i dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze przez 20- 30 minut.
  7. Na koniec dorzucam podsmażone śliwki i doprawiam solą i pieprzem.


Gotowy bigos serwuję w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości