PrzepisKuchnia polskaMama co roku na Wszystkich Świętych gotuje bigos. Po powrocie z cmentarza każdy się zajada

Mama co roku na Wszystkich Świętych gotuje bigos. Po powrocie z cmentarza każdy się zajada

Tradycyjny bigos - Pyszności
Tradycyjny bigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
26.10.2023 13:07

Bigos to klasyk polskiej kuchni, do którego chętnie wracamy w chłodne dni. Rozgrzewa, syci i przy tym jeszcze świetnie smakuje. Moja mama każdego roku przygotowuje go na Wszystkich Świętych. Wielki gar szybko się opróżnia.

Początek listopada to dla wielu Polaków czas na odwiedzanie rodzinnych grobów. Nie inaczej jest w moim domu. Kiedy zziębnięci wracamy po kilkugodzinnych wojażach ze zniczami, kwiatami i jesiennym chłodem, moja mama czeka na wszystkich z garnkiem bigosu. Wyjątkowy smak dania podkreślają podsmażone na maśle śliwki. Owoce świetnie współgrają z kwaśną kapustą. Bez względu na to, jak wielki garnek czeka na gości, znika szybciej, niż mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd wziął się bigos?

Bez względu na to, czy pytam mamę, babcię czy ciocię - każda z nich mówi, że bigos w naszym domu był od zawsze. Mówi się, że został wymyślony w XV wieku przez pewną zaradną gospodynię, która chciała wykorzystać poświąteczne resztki. W garnku wylądowały więc kawałki mięsa, a dla uzupełnienia również kapusta. I musi być w tym trochę prawdy, bo bigos jest do tej pory dość tanią i resztkową potrawą. Nie oznacza to jednak, że jest biedny - można w nim znaleźć mnóstwo smaku. Dodatkowo rozgrzewa, syci i smakuje dobrze również po podgrzaniu.

Tradycyjny bigos - Pyszności
Tradycyjny bigos - Pyszności© Canva

Bigos ze śliwkami

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 2 cebule,
  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 500 g kiełbasy,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g śliwek węgierek,
  • masło,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz czarny w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • 4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę białą oraz kiszoną siekam i przekładam do garnka. Dorzucam namoczone grzyby, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe oraz sól. Dokładnie mieszam.
  2. Wlewam do garnka wodę z namoczonych grzybów. Gotuję pod przykryciem przez ok. 2 - 2,5 godziny.
  3. Na patelni podsmażam pokrojony boczek. Dodaję też pokrojoną kiełbasę oraz łopatkę wieprzową. Dorzucam posiekaną cebulę i chwilę podsmażam.
  4. Następnie zalewam mięso winem i duszę, aż mięso będzie miękkie.
  5. Na patelni z roztopionym masłem podsmażam pokrojone w ćwiartki śliwki.
  6. Ugotowaną kapustę odcedzam i dodaję do niej usmażone mięso, przecier pomidorowy i dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze przez 20- 30 minut.
  7. Na koniec dorzucam podsmażone śliwki i doprawiam solą i pieprzem.


Gotowy bigos serwuję w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także