WideoRolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Rolada z karkówki w maśle- Pyszności
Rolada z karkówki w maśle- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
12.09.2023 10:20

Karkówka w kołderce z masła ziołowego podkręconego aromatem pomarańczy to przepis, jakiego jeszcze nie jadłeś. Idealnie sprawdzi się na rodzinne obiady i wszelakie uroczystości.

Rolada z karkówki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tym razem połączyłam ją z masłem, którego smak dodatkowo wzbogaciłam o pietruszkę, czosnek oraz nietypowy dodatek w postaci pomarańczy.

Aromatyczne masło otula mięso jak smaczna kołderka i sprawia, że rolada smakuje po prostu wybornie. Świetnie sprawdzi się zarówno jako część dania głównego, jak i przystawka na zimno lub nawet dodatek na kanapki. Przygotuj karkówkę w taki sposób i zaskocz swoich bliskich. W moim domu znika do ostatniego kawałeczka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka tartej skórki z pomarańczy,
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski przekładam miękkie masło. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Pomarańczę sparzam we wrzątku i ścieram skórkę. Podczas ścierania uważam, aby nie zetrzeć również białych błonek- są gorzkie i mogą zepsuć smak. Wyciskam również sok z pomarańczy i dokładnie mieszam masło ze wszystkimi dodatkami.

Masło z dodatkami- Pyszności
Masło z dodatkami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Karkówkę nacinam tak, aby powstał duży płat. Nacinam go delikatnie nożem i smaruję przygotowanym masłem z dodatkami. Zawijam w roladę.

Rolada z karkówki z masłem- Pyszności
Rolada z karkówki z masłem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Mięso zawijam dokładnie w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinam folię i piekę przez dodatkowe 30 minut.

Rolada z karkówki- Pyszności
Rolada z karkówki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotowe mięso kroję w plastry. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Masło podczas pieczenia wnikało w struktury karkówki, sprawiając, że stała się ona jeszcze bardziej krucha i aromatyczna. Ten przepis świetnie sprawdzi się podczas imprez, rodzinnych obiadów i uroczystości. Smacznego!

Rolada z karkówki- Pyszności
Rolada z karkówki- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także