Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna
Karkówka w kołderce z masła ziołowego podkręconego aromatem pomarańczy to przepis, jakiego jeszcze nie jadłeś. Idealnie sprawdzi się na rodzinne obiady i wszelakie uroczystości.
12.09.2023 10:20
Rolada z karkówki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tym razem połączyłam ją z masłem, którego smak dodatkowo wzbogaciłam o pietruszkę, czosnek oraz nietypowy dodatek w postaci pomarańczy.
Aromatyczne masło otula mięso jak smaczna kołderka i sprawia, że rolada smakuje po prostu wybornie. Świetnie sprawdzi się zarówno jako część dania głównego, jak i przystawka na zimno lub nawet dodatek na kanapki. Przygotuj karkówkę w taki sposób i zaskocz swoich bliskich. W moim domu znika do ostatniego kawałeczka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada z karkówki
Składniki:
- 200 g masła,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka tartej skórki z pomarańczy,
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski przekładam miękkie masło. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Pomarańczę sparzam we wrzątku i ścieram skórkę. Podczas ścierania uważam, aby nie zetrzeć również białych błonek- są gorzkie i mogą zepsuć smak. Wyciskam również sok z pomarańczy i dokładnie mieszam masło ze wszystkimi dodatkami.
Krok 2: Karkówkę nacinam tak, aby powstał duży płat. Nacinam go delikatnie nożem i smaruję przygotowanym masłem z dodatkami. Zawijam w roladę.
Krok 3: Mięso zawijam dokładnie w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinam folię i piekę przez dodatkowe 30 minut.
Krok 4: Gotowe mięso kroję w plastry. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Masło podczas pieczenia wnikało w struktury karkówki, sprawiając, że stała się ona jeszcze bardziej krucha i aromatyczna. Ten przepis świetnie sprawdzi się podczas imprez, rodzinnych obiadów i uroczystości. Smacznego!