Ile może stać sałatka jarzynowa? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

W mało którym domu na święta nie ma tradycyjnej sałatki jarzynowej. Rzadko też udaje się jej zrobić tyle, by nic nie zostało. Podpowiadamy, jak długo można ją przechowywać i czy można ją zamrozić.

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stolówSałatki jarzynowej nie można długo przechowywać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sałatka jarzynowa to klasyk na polskich stołach. Na jej popularność na pewno wpływ ma to, że łatwo ją przygotować, a przede wszystkim jest pyszna i pasuje do innych świątecznych przysmaków. Aby cieszyć się jej pełnią smaku, ważne jest, by wiedzieć, jak długo można ją przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu

Ile może stać sałatka jarzynowa?

Standardowy czas przechowywania sałatki w lodówce wynosi 2-3 dni, zwłaszcza jeśli zawiera majonez i jajka. To one najszybciej tracą świeżość, co może prowadzić do niestrawności. Dlatego na przyszłość warto pamiętać, by te składniki dodawać dopiero tuż przed podaniem sałatki.

Ta sama zasada dotyczy cebuli. Dzięki temu sałatka nie rozmięknie ani nie podejdzie wodą. Zachowa swój wyborny smak na dłużej, nie straci też apetycznego wyglądu. Ten prosty trik, pozwoli także na to, by taką niekompletną sałatkę zamrozić. Kiedy jest w niej majonez i jajka jest to również możliwe, ale po rozmrożeniu jej konsystencja na pewno nie będzie idealna.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

O czym jeszcze warto pamiętać? Przede wszystkim, przechowuj sałatkę w lodówce w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza. Używaj szklanych pojemników z pokrywką, które zapobiegają przenikaniu zapachów z innych potraw. Jeśli sałatka jest w misce, przykryj ją folią spożywczą. Jeśli chcesz podać sałatkę na stół, nakładaj ją do mniejszych miseczek, by nie ogrzewać całości. Pozostałości sałatki można też przerobić, na przykład na placki.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze