Zamiast wyrzucać, robię placki. Jarzynowa zyskuje nowe życie
Wszyscy uwielbiamy sałatkę jarzynową i zdarza się nam zrobić jej po prostu zbyt dużo. Nie powinno się jej przechowywać zbyt długo w lodówce, lepiej od razu przerobić ją na smaczne placki. Ich smak zaskoczy nawet tych, którzy nie przepadają za jarzynową.
Na święta często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia. Sałatka jarzynowa, choć pyszna, także zostaje w lodówce. Zamiast ją wyrzucać, można ją wykorzystać do przygotowania prostych placków, które będą idealne na śniadanie lub prosty lunch.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu
Prosty przepis na placki
Nie lubię marnować jedzenia, dlatego staram się znaleźć sposoby na wykorzystanie resztek. W przypadku sałatki jarzynowej, wystarczy kilka dodatków, by zamienić ją w chrupiące placki. Nie trzeba kroić ani rozdrabniać składników – wystarczy je wymieszać i usmażyć. To świetny przepis w stylu zero waste.
Placki z sałatki jarzynowej
Jeśli sałatka nie zawiera majonezu, warto go dodać przed smażeniem, ponieważ to on nadaje plackom chrupkość i wilgotność. Bez względu na to, czy do sałatki jarzynowej dorzucasz groszek, jabłko czy cebulę, każda jej odsłona sprawdzi się w roli placków.
Składniki:
- 400 g sałatki jarzynowej,
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- szczypiorek do podania,
- kwaśna śmietana do podania.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Odstaw masę na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. Dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i nie będą się rozpadać podczas smażenia.
- Rozgrzej patelnię z teflonową powłoką na średnim ogniu i wlej niewielką ilość oleju.
- Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię, formując placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj placki z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.