Zamiast wyrzucać, robię placki. Jarzynowa zyskuje nowe życie

Wszyscy uwielbiamy sałatkę jarzynową i zdarza się nam zrobić jej po prostu zbyt dużo. Nie powinno się jej przechowywać zbyt długo w lodówce, lepiej od razu przerobić ją na smaczne placki. Ich smak zaskoczy nawet tych, którzy nie przepadają za jarzynową.

To pyszny sposób na wykorzystanie sałatki jarzynowejTo pyszny sposób na wykorzystanie sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na święta często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia. Sałatka jarzynowa, choć pyszna, także zostaje w lodówce. Zamiast ją wyrzucać, można ją wykorzystać do przygotowania prostych placków, które będą idealne na śniadanie lub prosty lunch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu

Prosty przepis na placki

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego staram się znaleźć sposoby na wykorzystanie resztek. W przypadku sałatki jarzynowej, wystarczy kilka dodatków, by zamienić ją w chrupiące placki. Nie trzeba kroić ani rozdrabniać składników – wystarczy je wymieszać i usmażyć. To świetny przepis w stylu zero waste.

Placki z sałatki jarzynowej

Jeśli sałatka nie zawiera majonezu, warto go dodać przed smażeniem, ponieważ to on nadaje plackom chrupkość i wilgotność. Bez względu na to, czy do sałatki jarzynowej dorzucasz groszek, jabłko czy cebulę, każda jej odsłona sprawdzi się w roli placków.

Składniki:

  • 400 g sałatki jarzynowej,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • szczypiorek do podania,
  • kwaśna śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Odstaw masę na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. Dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i nie będą się rozpadać podczas smażenia.
  3. Rozgrzej patelnię z teflonową powłoką na średnim ogniu i wlej niewielką ilość oleju.
  4. Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię, formując placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj placki z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.


Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀