Zamiast wyrzucać, robię placki. Jarzynowa zyskuje nowe życie

Wszyscy uwielbiamy sałatkę jarzynową i zdarza się nam zrobić jej po prostu zbyt dużo. Nie powinno się jej przechowywać zbyt długo w lodówce, lepiej od razu przerobić ją na smaczne placki. Ich smak zaskoczy nawet tych, którzy nie przepadają za jarzynową.

To pyszny sposób na wykorzystanie sałatki jarzynowejTo pyszny sposób na wykorzystanie sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na święta często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia. Sałatka jarzynowa, choć pyszna, także zostaje w lodówce. Zamiast ją wyrzucać, można ją wykorzystać do przygotowania prostych placków, które będą idealne na śniadanie lub prosty lunch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu

Prosty przepis na placki

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego staram się znaleźć sposoby na wykorzystanie resztek. W przypadku sałatki jarzynowej, wystarczy kilka dodatków, by zamienić ją w chrupiące placki. Nie trzeba kroić ani rozdrabniać składników – wystarczy je wymieszać i usmażyć. To świetny przepis w stylu zero waste.

Placki z sałatki jarzynowej

Jeśli sałatka nie zawiera majonezu, warto go dodać przed smażeniem, ponieważ to on nadaje plackom chrupkość i wilgotność. Bez względu na to, czy do sałatki jarzynowej dorzucasz groszek, jabłko czy cebulę, każda jej odsłona sprawdzi się w roli placków.

Składniki:

  • 400 g sałatki jarzynowej,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • szczypiorek do podania,
  • kwaśna śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Odstaw masę na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. Dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i nie będą się rozpadać podczas smażenia.
  3. Rozgrzej patelnię z teflonową powłoką na średnim ogniu i wlej niewielką ilość oleju.
  4. Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię, formując placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj placki z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.


Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟