Jagna Niedzielska robi ciasto z rogali. Banalne w przygotowaniu, a efekt wow gwarantowany

Jagnę Niedzielską kojarzymy przede wszystkim z przepisów w stylu zero waste. Od lat promuję dania, które można zrobić bez lub z resztek. Tym razem przedstawiła ciasto bazujące na francuskich rogalach.

Ciasto z rogaliJagna Niedzielska ma dobry sposób na wykorzystanie rogali
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jagna Niedzielska jest kucharką i znaną propagatorką trendu zero waste. Na swoim kanale na Instagramie dzieli się z obserwatorami przepisami i sposobami, jak gotować oszczędnie i bez resztek. Ostatnio pokazała, jak przygotowuje ciasto z francuskich rogali. Nawet zażartowała, że Francuzi mogliby się na nią wkurzyć, bo przecież croissanty lepiej zjeść po prostu na śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Jakich rogali użyć do ciasta?

Jagna Niedzielska nie byłaby sobą, gdyby nie wspomniała, że do ciasta najlepiej użyć czerstwych rogali. Trudno wyobrazić sobie sytuację, kiedy zostaje ich aż osiem i zaczynają wysychać. Raczej zjadane są na bieżąco. Wiadomo, to pyszny wypiek, z którego słynie kuchnia francuska. Jednak gdyby jakiś cudem komuś zostały, takie ciasto warstwowe jest na pewno świetnym pomysłem.

Skąd wzięły się croissanty?

Croissanty, choć kojarzone głównie z Francją, mają swoje korzenie w Austrii. To właśnie tam, w XVII wieku, powstał pierwowzór dzisiejszego rogala. W 1839 roku Austriak August Zang otworzył w Paryżu piekarnię, która słynęła z takich wypieków. Francuzi się nimi zachwycili, popularność rogali wciąż rosła. Dziś uważane są za jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kuchni francuskiej. Są znane praktycznie na całym świecie, bez problemu kupimy je nawet w popularnych dyskontach.

Z jakiego ciasta są rogale?

Kluczem do sukcesu tego rogala jest ciasto francuskie, które składa się z wielu cienkich warstw ciasta i masła. Proces laminowania, czyli wielokrotnego składania i wałkowania ciasta, nadaje mu charakterystyczną, listkową strukturę. To właśnie dzięki temu croissanty są lekkie i chrupiące. Warto również zwrócić uwagę na jakość używanych do nich składników – powinny być na najlepszym maśle. I właśnie takie rogale można wykorzystać do ciasta warstwowego, które proponuje Jagna Niedzielska.

Pomysł na ciasto Jagny Niedzielskiej

Ciasto croissantowe, jak nazywa je Jagna Niedzielska, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Po prostu warstwami układa się rogale, mascarpone, maliny i czekoladę. Potem zalewa się je śmietankowym sosem i zapieka. Trzeba przyznać, że brzmi to bardzo pysznie. Pod wpisem kucharki posypały się miłe komentarze. Wiele osób było zachwyconych przepisem. Jagna rozbudziła apetyt!

Ciasto croisantowe

Składniki:

  • 8 croissantów, najlepiej czerstwych,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru lub miodu,
  • 90 g gorzkiej czekolady,
  • 280 g mrożonych lub świeżych malin,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Porwij na dość duże kawałki rogale i ułóż je na dnie keksówki.
  3. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem lub miodem. Posmaruj jego częścią warstwę z rogali.
  4. Posyp całość czekoladą i malinami.
  5. Ułóż raz jeszcze podobne warstwy, ciasto powinno na wierzchu mieć kawałki rogali.
  6. Śmietankę zmiksuj z jajkami i szczyptą soli.
  7. Masą śmietankową zalej ciasto i odstaw je na 15 minut, by rogale dobrze się nasączyły.
  8. Następnie upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  9. Kiedy ciasto ostygnie, warto schłodzić je w lodówce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa