Jagna Niedzielska robi ciasto z rogali. Banalne w przygotowaniu, a efekt wow gwarantowany
Jagnę Niedzielską kojarzymy przede wszystkim z przepisów w stylu zero waste. Od lat promuję dania, które można zrobić bez lub z resztek. Tym razem przedstawiła ciasto bazujące na francuskich rogalach.
Jagna Niedzielska jest kucharką i znaną propagatorką trendu zero waste. Na swoim kanale na Instagramie dzieli się z obserwatorami przepisami i sposobami, jak gotować oszczędnie i bez resztek. Ostatnio pokazała, jak przygotowuje ciasto z francuskich rogali. Nawet zażartowała, że Francuzi mogliby się na nią wkurzyć, bo przecież croissanty lepiej zjeść po prostu na śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami
Jakich rogali użyć do ciasta?
Jagna Niedzielska nie byłaby sobą, gdyby nie wspomniała, że do ciasta najlepiej użyć czerstwych rogali. Trudno wyobrazić sobie sytuację, kiedy zostaje ich aż osiem i zaczynają wysychać. Raczej zjadane są na bieżąco. Wiadomo, to pyszny wypiek, z którego słynie kuchnia francuska. Jednak gdyby jakiś cudem komuś zostały, takie ciasto warstwowe jest na pewno świetnym pomysłem.
Skąd wzięły się croissanty?
Croissanty, choć kojarzone głównie z Francją, mają swoje korzenie w Austrii. To właśnie tam, w XVII wieku, powstał pierwowzór dzisiejszego rogala. W 1839 roku Austriak August Zang otworzył w Paryżu piekarnię, która słynęła z takich wypieków. Francuzi się nimi zachwycili, popularność rogali wciąż rosła. Dziś uważane są za jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kuchni francuskiej. Są znane praktycznie na całym świecie, bez problemu kupimy je nawet w popularnych dyskontach.
Z jakiego ciasta są rogale?
Kluczem do sukcesu tego rogala jest ciasto francuskie, które składa się z wielu cienkich warstw ciasta i masła. Proces laminowania, czyli wielokrotnego składania i wałkowania ciasta, nadaje mu charakterystyczną, listkową strukturę. To właśnie dzięki temu croissanty są lekkie i chrupiące. Warto również zwrócić uwagę na jakość używanych do nich składników – powinny być na najlepszym maśle. I właśnie takie rogale można wykorzystać do ciasta warstwowego, które proponuje Jagna Niedzielska.
Pomysł na ciasto Jagny Niedzielskiej
Ciasto croissantowe, jak nazywa je Jagna Niedzielska, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Po prostu warstwami układa się rogale, mascarpone, maliny i czekoladę. Potem zalewa się je śmietankowym sosem i zapieka. Trzeba przyznać, że brzmi to bardzo pysznie. Pod wpisem kucharki posypały się miłe komentarze. Wiele osób było zachwyconych przepisem. Jagna rozbudziła apetyt!
Ciasto croisantowe
Składniki:
- 8 croissantów, najlepiej czerstwych,
- 200 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu,
- 90 g gorzkiej czekolady,
- 280 g mrożonych lub świeżych malin,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietany kremówki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Porwij na dość duże kawałki rogale i ułóż je na dnie keksówki.
- Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem lub miodem. Posmaruj jego częścią warstwę z rogali.
- Posyp całość czekoladą i malinami.
- Ułóż raz jeszcze podobne warstwy, ciasto powinno na wierzchu mieć kawałki rogali.
- Śmietankę zmiksuj z jajkami i szczyptą soli.
- Masą śmietankową zalej ciasto i odstaw je na 15 minut, by rogale dobrze się nasączyły.
- Następnie upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Kiedy ciasto ostygnie, warto schłodzić je w lodówce.