Nie łącz ze sobą tych produktów. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego to aż tak groźne

Przywykliśmy już do częstego przestrzegania przed łączeniem ogórka z pomidorem czy herbaty z cytryną. Okazuje się jednak, że duety te nie są tak groźne, jak zwykliśmy je postrzegać, a o tych prawdziwie alarmujących wspomina się zdecydowanie za rzadko. Dr Bartek Kulczyński stworzył niewielkie kompendium wiedzy na ten temat.

Dr Bartek Kulczyński przestrzega przed tymi połączeniami Dr Bartek Kulczyński przestrzega przed tymi połączeniami
Źródło zdjęć: © Canva: LuckyLife11, YouTube: dr Bartek Kulczyński (screenshot)

Doktor dietetyki Bartek Kulczyński publikuje na YouTube materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików podpowiedział, jakich produktów i składników nie łączyć ze sobą, a wszystko to podparł wiedzą zawartą w fachowej literaturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Jakich produktów i składników nie łączyć w diecie?

Herbata + produkty bogate w żelazo - dr Kulczyński wyjaśnia, że herbata jest bogata w taniny, które utrudniają wchłanianie żelaza pochodzącego z produktów spożywczych. Dodaje przy tym, że jeśli nie cierpimy na niedobory magnezu, to nie jest konieczne unikanie tego połączenia. Natomiast osobom cierpiącym np. na anemię zaleca się spożywanie herbaty między posiłkami zamiast podczas posiłku. Ponadto nie powinno się przyjmować jednocześnie suplementów diety z ekstraktem z zielonej herbaty i preparatów z żelazem.

Żelazo + wapń - jak dowiadujemy się z materiału dra Kulczyńskiego, wapń utrudnia przyswajanie żelaza. W przypadku osób cierpiących na niedobór żelaza zaleca się niełączenie ze sobą produktów bogatych w wapń, czyli np. przetworów nabiałowych, z produktami, w których obecne jest żelazo, tj. mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych. Dr Kulczyński zaleca, by zrobić sobie trzygodzinną przerwę między spożyciem produktów bogatych w wapń i żywnością obfitującą w żelazo.

Skrzyp polny + witamina B1 - skrzyp polny zawiera związek chemiczny o nazwie tiaminaza, który rozkłada witaminę B1 - tiaminę. Tym samym więc długotrwałe spożywanie skrzypu polnego może doprowadzić do niedoboru tej witaminy w organizmie. Pomiędzy spożyciem skrzypu i produktu bogatego w tiaminę (mięso, ryby, wątróbka, otręby, produkty pełnoziarniste) należy zrobić sobie ok. trzygodzinną przerwę.

Ogórek i pomidor - czy to połączenie szkodzi zdrowiu?
Ogórek i pomidor - czy to połączenie szkodzi zdrowiu? © Pixabay

Herbata z cytryną i ogórek z pomidorem. Czy te duety są niebezpieczne dla zdrowia?

Ogórek + pomidor - w świeżym ogórku znajduje się enzym o nazwie askorbinaza, który rozkłada witaminę C obecną w pomidorach. Warto jednak mieć na względzie, że pomidory nie są znaczącym źródłem witaminy C. Spożywając je w połączeniu z ogórkiem, w rzeczywistości nie tracimy z byt wiele. Lepiej jest zwrócić uwagę na to, by nie łączyć ogórka z warzywami naprawdę zasobnymi w witaminę C (papryka, brukselka, zielona pietruszka).

Herbata + sok z cytryny - w liściach herbaty znajduje się glin, a narażenie naszego ciała na wysokie ilości glinu może wiązać się z większą zachorowalnością na chorobę Alzheimera. Sok z cytryny sprawia zaś, że pierwiastek ten przeobraża się w lepiej wchłanianą formę, czyli cytrynian glinu. Jak jednak wyjaśnia dr Kulczyński, powołując się na badania, spożywanie dwóch szklanek herbaty z cytryną dziennie nie powoduje znaczącego wzrostu stężenia glinu we krwi. Dr Kulczyński mówi wprost, że problem niełączenia herbaty z sokiem cytrynowym jest w jego opinii medialnie rozdmuchany.

Jajka + witamina B7 - w surowych jajkach obecny jest związek o nazwie awidyna (w jajkach gotowanych składnik ten ulega unieczynnieniu). Awidyna blokuje wchłanianie biotyny, czyli witaminy B7, a więc nie powinno się spożywać surowych jajek w obecności produktów bogatych w biotynę, czyli mięs, ryb, podrobów, nasion i orzechów. Dr Kulczyński zaznacza jednak, że sporadyczne łączenie surowych jaj z produktami bogatymi w witaminę B7 nie przyczyni się do niedoborów tej witaminy w organizmie.

Dr Kulczyński w dalszej części wideo wspomniał również o tym, jakich produktów i składników nie łączyć z lekami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości