Dziadek gotuje łupiny cebuli i podlewa grządki. Sąsiedzi zazdroszczą mu dorodnych ogórków

To sprawdzona i darmowa metoda, dzięki której z domowego odpadu przygotujesz doskonałą odżywkę dla roślin. Mój dziadek łupiny cebuli zbiera całą zimę, by później móc przyrządzić z nich domowy nawóz do ogórków.

Czym nawozić ogórki?Czym nawozić ogórki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łupiny cebuli są znakomitym domowym nawozem, który może przyczynić się do wzrostu zdrowych i smacznych ogórków. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak azot, potas, fosfor oraz liczne mikroelementy, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju roślin. Stosowanie domowych nawozów jest nie tylko korzystne dla roślin, ale również dla środowiska, ponieważ pozwala na recykling odpadów kuchennych i zmniejszenie użycia chemicznych środków ochrony roślin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Czym nawozić ogórki domowym sposobem?

Łupiny cebuli działają jak naturalny nawóz, który poprawia strukturę gleby, zwiększa jej przepuszczalność i pojemność wodną. Zawierają szereg cennych składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, potas, magnez, miedź, mangan, selen, bor, a także witamin z grupy B, witaminę C i witaminę E. Ponadto nawóz z łupin cebuli pomoże odstraszyć mszyce i przędziorki, a także uchroni ogórki przed atakiem grzybów.

Domowy nawóz zadba o obfitość plonów
Domowy nawóz zadba o obfitość plonów © canva | RitaE

Domowy nawóz z łupin cebuli do ogórków. Jak stosować?

Chcąc przygotować nawóz, należy zebrać łupiny z cebuli i zalać je wodą w proporcji około 1:2 (jedna część łupin na dwie części wody). Następnie należy odstawić roztwór na jeden dzień. Po tym czasie można przecedzić całość, aby pozbyć się resztek łupin, a płynny nawóz użyć do podlewania ogórków.

Nawóz z łupin cebuli najlepiej jest stosować raz na tydzień, podlewając nim ogórki u podstawy, starając się nie moczyć liści. Regularne stosowanie tego nawozu może przyczynić się do wzrostu dużych, jędrnych owoców.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę