Śniadanie do szkoły, o jakim marzą dzieci. Moje nie chcą już niczego innego

I zaczęło się.... Mamo, a nie może być inna kanapka, nie lubię tego sera, a może coś słodkiego? No tak, wrzesień to początek sezonu na drugie śniadanie do szkoły. Już wracam do mojego sprawdzonego przepisu na muffiny, za którymi przepadają moje dzieci.

Domowe muffiny to dobry pomysł na drugie śniadanie. Domowe muffiny to dobry pomysł na drugie śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Cezary Lewandowski
Dorota Gepert

Drugie śniadanie to posiłek, który często pomijamy. Jednak w przypadku dzieci ma on ogromne znaczenie. Dostarcza energii i składników odżywczych, ale też zapewnia utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji. To zdecydowanie ułatwia naukę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Bez długich przerw

Dzieciom nie służą długie przerwy w posiłkach. Wpływa to negatywnie nie tylko na samopoczucie, ale też utrudnia kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Dlatego maluchy muszą zjeść śniadanie przed wyjściem z domu, a drugie w szkole. A jeśli zajęć lekcyjnych jest dużo, to także obiad w stołówce.

Co do śniadaniówki?

Co spakować na drugie śniadanie? To odwieczny problem wielu rodziców. Ma być zdrowe, pożywne, a także smakować dziecku. Z reguły przygotowujemy kanapki, dodajemy świeże owoce i wydaje się, że śniadaniówka gotowa. Jednak dzieci często proszą o coś słodkiego. Wtedy sprawdzą się zdrowe muffinki. Można je upiec dzień wcześniej, rano będą wciąż mięciutkie i pyszne. To znacznie lepsze rozwiązanie niż słodycze ze sklepu.

Muffinki z orzechami — przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g erytrytolu,
  • 250 ml mleka,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 20 g orzechów włoskich lub laskowych,
  • 10 g migdałów,
  • 25 g rodzynek,
  • łyżka startej czekolady (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Orzechy posiekaj.
  2. Do drugiej miski wlej olej, mleko, dosyp erytrytol. Zmiksuj, a następnie połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj orzechy i rodzynki oraz czekoladę, wymieszaj.
  3. Formę z dołkami wypełnij papilotkami. Nakładaj do nich masę, ale nie do pełna, bo muffinki urosną.
  4. Piecz je w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem