Śniadanie do szkoły, o jakim marzą dzieci. Moje nie chcą już niczego innego
I zaczęło się.... Mamo, a nie może być inna kanapka, nie lubię tego sera, a może coś słodkiego? No tak, wrzesień to początek sezonu na drugie śniadanie do szkoły. Już wracam do mojego sprawdzonego przepisu na muffiny, za którymi przepadają moje dzieci.
10.09.2024 06:05
Drugie śniadanie to posiłek, który często pomijamy. Jednak w przypadku dzieci ma on ogromne znaczenie. Dostarcza energii i składników odżywczych, ale też zapewnia utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji. To zdecydowanie ułatwia naukę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez długich przerw
Dzieciom nie służą długie przerwy w posiłkach. Wpływa to negatywnie nie tylko na samopoczucie, ale też utrudnia kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Dlatego maluchy muszą zjeść śniadanie przed wyjściem z domu, a drugie w szkole. A jeśli zajęć lekcyjnych jest dużo, to także obiad w stołówce.
Co do śniadaniówki?
Co spakować na drugie śniadanie? To odwieczny problem wielu rodziców. Ma być zdrowe, pożywne, a także smakować dziecku. Z reguły przygotowujemy kanapki, dodajemy świeże owoce i wydaje się, że śniadaniówka gotowa. Jednak dzieci często proszą o coś słodkiego. Wtedy sprawdzą się zdrowe muffinki. Można je upiec dzień wcześniej, rano będą wciąż mięciutkie i pyszne. To znacznie lepsze rozwiązanie niż słodycze ze sklepu.
Muffinki z orzechami — przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g erytrytolu,
- 250 ml mleka,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 20 g orzechów włoskich lub laskowych,
- 10 g migdałów,
- 25 g rodzynek,
- łyżka startej czekolady (opcjonalnie),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Orzechy posiekaj.
- Do drugiej miski wlej olej, mleko, dosyp erytrytol. Zmiksuj, a następnie połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj orzechy i rodzynki oraz czekoladę, wymieszaj.
- Formę z dołkami wypełnij papilotkami. Nakładaj do nich masę, ale nie do pełna, bo muffinki urosną.
- Piecz je w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.