Takie pieczywo będzie najlepsze na śniadanie. Musisz zwrócić uwagę na jedno

Kajzerka, grahamka, a może bułka ziemniaczana? Którą z nich lepiej wybrać na śniadanie? A może wolisz przygotować pieczywo samodzielnie lub zamrozić je, ale nie wiesz jak?

Jakie pieczywo jest najlepsze?
Jakie pieczywo jest najlepsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHALKIEWICZ

04.09.2024 06:01

Trudno wyobrazić sobie dzień bez pieczywa. Chleb czy bułka to nadal podstawowy składnik śniadania większości Polaków. Abyśmy mogli cieszyć się pysznym, chrupiącym pieczywem na rozpoczęcie dnia, piekarze zaczynają swoją pracę zwykle już od bardzo wczesnej godziny - około 4-5 rano. Jednak produkty i ciasto do wypiekania bułek, chleba, chałki etc. są przygotowywane już poprzedniego dnia.

Kluczem do smacznego pieczywa jest odpowiedni przepis na ciasto. Powinno być ono kilkukrotnie wyrabiane, by zyskało pożądaną konsystencję. Istotne jest także, by miało potrzebny czas na "odpoczynek" i mogło urosnąć w ciepłym, suchym miejscu. Do wyrobu domowego chleba bardzo dobrze sprawdzają się specjalne maszyny do pieczenia chleba i rozmaite wypiekacze. Polecane są też haki, które dodatkowo spulchniają ciasto.

Przegląd najpopularniejszych wypieków

Kajzerka

Kajzerka jest bodaj najpopularniejszym polskim wypiekiem. Ta mała, okrągła bułka wyróżnia się charakterystycznymi pięcioma promienistymi wgłębieniami na wierzchu. Wypieka się ją z mąki pszennej, słodu, zakwasu (lub drożdży), wody oraz odpowiedniej ilości soli. Istnieje w kilku bardziej urozmaiconych wersjach - z dodatkami na wierzchu, np. z ziarnami sezamu lub maku, a czasem można też spotkać wariacje z pestkami słonecznika, dyni lub z siemieniem lnianym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Średniej wielkości kajzerka waży około 55 gramów. Znajduje się w niej ok. 5,4 g białka, 29 g węglowodanów i 2,365 g tłuszczy. Zawiera również ok. 1,3 g błonnika, co odpowiada mniej więcej 4 proc. dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka.

Grahamka

Jedna mała grahamka waży około 40-50 g, niektóre piekarnie oferują grahamki w dużych wersjach, o wadze około 90 g. Jedna mała grahamka zawiera około 180 kcal, a duża około 230 kcal. Jednak to, ile dokładnie kalorii ma grahamka, jest uzależniona od składu i wagi. Bułka grahamka w tradycyjnej wersji powinna być upieczona z mąki graham (typ 1850), drożdży, wody, soli, masła bądź oleju i dodatku cukru.

W 100 g bułka grahamka dostarcza około 48 g węglowodanów - w tym 2,3 g cukru, 8-9 g białka, 1,5-2,4 g tłuszczu oraz 5,4 g błonnika pokarmowego.

Chałka

Chałka to smaczne pieczywo drożdżowe z mąki pszennej, które jest lekko słodkie i puszyste. Najczęściej występuje w postaci zaplecionego warkocza, ale równie popularne są chałki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Na Podhalu chałkę nazywa się niekiedy również plecionką albo kukiełką. Chałka jest rytualnym typem pieczywa dla Żydów, którzy spożywają ją podczas szabatu i świąt.

W 100 g chałki znajduje się około 330 kcal, w tym 7,8 g białka, 7 g tłuszczu i 60,8 węglowodanów. Nie góruje pod względem witamin i składników mineralnych, ma niewielką ilość niacyny (0,89 mg), witaminy E, B1 i B2, a także fosfor, żelazo oraz miedź.

Bułka ziemniaczana

Bulka ziemniaczana to kolejny popularny wypiek, który cieszy się sympatią wśród miłośników pieczywa. Jest to produkt o krótkim składzie, dzięki czemu, jedząc go, nie narażamy organizmu na spożywanie żadnych zbędnych substancji. 100 gramów bułki ziemniaczanej dostarcza około 250 kcal, są to lekkostrawne węglowodany, które stanowią 52 g tłuszczu, 2,9 g białka, 7,4 g, a błonnik ok 2,4 g.

Jedna bułka waży zazwyczaj 50-70 g.

Jak przechowywać pieczywo?

Aby właściwie przechowywać pieczywo trzeba pamiętać o zasadzie, że im jaśniejsze pieczywo, tym krócej nadaje się do trzymania. Taki rodzaj wypieku ma skłonność do wysychania w dość szybkim tempie, a twarde pieczywo jest nie tylko mniej smaczne, ale i gorzej się je gryzie oraz kroi. Jeśli będziemy trzymać jasne pieczywo we właściwych warunkach (np. w chlebaku), to wytrzyma w dobrej formie trochę dłużej. Ciemne chleby, szczególnie te przyrządzone na zakwasie, dłużej zachowują świeżość.

Jak mrozić?

Mrożenie pieczywa to jeden z lepszych sposobów na uchronienie go przed pleśnią. Mrozić można każdy rodzaj pieczywa, ale trzeba to robić w odpowiedni sposób. Po pierwsze, najlepiej chleb poporcjować na pojedyncze kromki, dzięki czemu nie będzie trzeba rozmrażać całego bochenka.

Oczywiście, można także zamrozić chleb w całości, ale wtedy po rozmrożeniu nie wkładamy go ponownie do zamrażarki.

Kolejną kwestią są pojemniki do mrożenia pieczywa. Dobrym rozwiązaniem jest używanie plastikowych woreczków. Jeśli nie chcemy, aby pojedyncze kromki się skleiły, można każdą z nich zawinąć w folię aluminiową.

Ostatnią kwestią jest okres przechowywania pieczywa w zamrażarce. Zaleca się, by nie leżało tam dłużej niż pięć miesięcy.

Przepis na idealny bochenek chleba

Dzień Piekarza to także dobra okazja, by samemu upiec chleb. Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak niektórym się wydaje - najważniejszy jest sprawdzony przepis. Poniżej przedstawiamy przepis - krok po kroku, który posłuży do przygotowania chleba prosto z piekarni.

Składniki:

  • 600 g mąki - typ 750,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • mak lub sezam do posypania.

Przepis:

  1. Pokrusz do miski świeże drożdże, a następnie rozpuść wraz z cukrem w małej ilości ciepłej wody. Tak przygotowany rozczyn odstaw na bok. Nasyp do miski mąkę, sól oraz pokruszone drożdże. Dolej pozostałą ilość ciepłej wody. Całość spróbuj ręcznie wyrobić lub używając miksera. Tak przygotowane ciasto przykryj świeżą ściereczką i postaw w suchym i ciepłym miejscu. Pozostaw tam ciasto na około godzinę.
  2. Po upływie godziny wyrób ciasto jeszcze raz i uformuj z niej bochenek. Pozostaw go w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra-dół). Gdy bochenek urośnie, natnij go w kilku wybranych miejscach, zachowując jakąś regularność. Potem posyp go makiem lub sezamem, a następnie włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  4. Po upływie 10 minut obniż temperaturę do 210 stopni C i piecz następne 10 minut. Potem obniż temperaturę do 180 stopni C i piecz kolejne 30 minut. Na 2-3 minuty przed zakończeniem pieczenia otwórz komorę piekarnika, by spryskać wnętrze i bochenek zimną wodą. Ten zabieg pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę w chlebie.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie