Najprostszy odchudzający chlebek. Wystarczy kromka dziennie i pożegnasz oponkę, a boczki zaczną znikać

Zamień chleb pszenny ze sklepu na domowej roboty wypiek, a zobaczysz, jak szybko poprawi się twój metabolizm. Lista składników jest łatwa do skomponowania, a samemu przepisowi daleko do przekombinowanego. To naprawdę prosty i pyszny sposób na ulepszenie swojej diety.

Chleb ketoChleb keto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb keto, czyli odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej, przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników. To zdrowsza alternatywa dla pszennego pieczywa ze sklepu. Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach portalu kobieta.interia.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Keto chleb Ewy Wachowicz. Prosty

O czym pamiętać przed przygotowaniem chleba keto Ewy Wachowicz? Zanim zabierzesz się za ubijanie piany z białek, odstaw jajka na ok. 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej. Takie najlepiej się ubijają. Oczywiście pianę należy ubić tuż przed wykorzystaniem, w naczyniu czystym i osuszonym, najlepiej metalowym lub ceramicznym.

Siemię lniane również dobrze jest kupić w całych ziarnach i zmielić na proszek tuż przed wykorzystaniem w przepisie. Dlaczego? Zmielone siemię lniane szybciej się utlenia, a więc traci część właściwości, za które tak je cenimy. Samo przygotowanie chleba keto Ewy Wachowicz to bułka z masłem. Wystarczy połączyć składniki, by powstała masa i wypełnić nią foremkę. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Chleb keto Ewy Wachowicz
Chleb keto Ewy Wachowicz © Pixabay

Chleb keto Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 10 białek,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ziarna słonecznika lub dyni do posypania.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zmiksuj na proszek razem z ziarnami słonecznika.
  2. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj szczyptę soli.
  3. Do gotowej piany stopniowo dosypuj proszek z siemienia i słonecznika oraz czarnuszkę, mieszając całość szpatułką. Nie mieszaj całości zbyt długo, by piana nie opadła.
  4. Na końcu dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
  5. Gotową masę wylej do foremki do pieczenia wyłożonej papierem, posyp wierzch ciasta słonecznikiem lub dynią i włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40-45 minut.
  6. Gotowy chleb ostudź na kratce.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀