PrzepisCiastaNajprostszy odchudzający chlebek. Wystarczy kromka dziennie i pożegnasz oponkę, a boczki zaczną znikać

Najprostszy odchudzający chlebek. Wystarczy kromka dziennie i pożegnasz oponkę, a boczki zaczną znikać

Zamień chleb pszenny ze sklepu na domowej roboty wypiek, a zobaczysz, jak szybko poprawi się twój metabolizm. Lista składników jest łatwa do skomponowania, a samemu przepisowi daleko do przekombinowanego. To naprawdę prosty i pyszny sposób na ulepszenie swojej diety.

Chleb keto
Chleb keto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb keto, czyli odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej, przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników. To zdrowsza alternatywa dla pszennego pieczywa ze sklepu. Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach portalu kobieta.interia.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Keto chleb Ewy Wachowicz. Prosty

O czym pamiętać przed przygotowaniem chleba keto Ewy Wachowicz? Zanim zabierzesz się za ubijanie piany z białek, odstaw jajka na ok. 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej. Takie najlepiej się ubijają. Oczywiście pianę należy ubić tuż przed wykorzystaniem, w naczyniu czystym i osuszonym, najlepiej metalowym lub ceramicznym.

Siemię lniane również dobrze jest kupić w całych ziarnach i zmielić na proszek tuż przed wykorzystaniem w przepisie. Dlaczego? Zmielone siemię lniane szybciej się utlenia, a więc traci część właściwości, za które tak je cenimy. Samo przygotowanie chleba keto Ewy Wachowicz to bułka z masłem. Wystarczy połączyć składniki, by powstała masa i wypełnić nią foremkę. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Chleb keto Ewy Wachowicz
Chleb keto Ewy Wachowicz © Pixabay

Chleb keto Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 10 białek,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ziarna słonecznika lub dyni do posypania.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zmiksuj na proszek razem z ziarnami słonecznika.
  2. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj szczyptę soli.
  3. Do gotowej piany stopniowo dosypuj proszek z siemienia i słonecznika oraz czarnuszkę, mieszając całość szpatułką. Nie mieszaj całości zbyt długo, by piana nie opadła.
  4. Na końcu dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
  5. Gotową masę wylej do foremki do pieczenia wyłożonej papierem, posyp wierzch ciasta słonecznikiem lub dynią i włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40-45 minut.
  6. Gotowy chleb ostudź na kratce.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
keto chlebdomowy chlebchleb

Wybrane dla Ciebie