Najprostszy odchudzający chlebek. Wystarczy kromka dziennie i pożegnasz oponkę, a boczki zaczną znikać
Zamień chleb pszenny ze sklepu na domowej roboty wypiek, a zobaczysz, jak szybko poprawi się twój metabolizm. Lista składników jest łatwa do skomponowania, a samemu przepisowi daleko do przekombinowanego. To naprawdę prosty i pyszny sposób na ulepszenie swojej diety.
Chleb keto, czyli odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej, przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników. To zdrowsza alternatywa dla pszennego pieczywa ze sklepu. Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach portalu kobieta.interia.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki
Keto chleb Ewy Wachowicz. Prosty
O czym pamiętać przed przygotowaniem chleba keto Ewy Wachowicz? Zanim zabierzesz się za ubijanie piany z białek, odstaw jajka na ok. 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej. Takie najlepiej się ubijają. Oczywiście pianę należy ubić tuż przed wykorzystaniem, w naczyniu czystym i osuszonym, najlepiej metalowym lub ceramicznym.
Siemię lniane również dobrze jest kupić w całych ziarnach i zmielić na proszek tuż przed wykorzystaniem w przepisie. Dlaczego? Zmielone siemię lniane szybciej się utlenia, a więc traci część właściwości, za które tak je cenimy. Samo przygotowanie chleba keto Ewy Wachowicz to bułka z masłem. Wystarczy połączyć składniki, by powstała masa i wypełnić nią foremkę. Resztę zrobi za nas piekarnik.
Chleb keto Ewy Wachowicz. Przepis
Składniki:
- 10 białek,
- 100 g siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
- 2 łyżeczki czarnuszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ziarna słonecznika lub dyni do posypania.
Przygotowanie:
- Siemię lniane zmiksuj na proszek razem z ziarnami słonecznika.
- Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj szczyptę soli.
- Do gotowej piany stopniowo dosypuj proszek z siemienia i słonecznika oraz czarnuszkę, mieszając całość szpatułką. Nie mieszaj całości zbyt długo, by piana nie opadła.
- Na końcu dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
- Gotową masę wylej do foremki do pieczenia wyłożonej papierem, posyp wierzch ciasta słonecznikiem lub dynią i włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40-45 minut.
- Gotowy chleb ostudź na kratce.