Już nie smażę racuchów, tylko piekę w piekarniku. Są pulchne i smaczne, ale nie ociekają tłuszczem

Mięciutkie, delikatne i złociste, a do tego bez grama tłuszczu z patelni. Takie racuchy to świetna alternatywa dla klasycznej, smażonej wersji. Piekarnik robi całą robotę, a efekt zaskoczy nawet tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie innej metody przygotowania.

Pieczone racuchy to totalny game changerPieczone racuchy to totalny game changer
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Smażone racuchy kojarzą się z dzieciństwem i domowym ciepłem, ale mają jedną wadę – chłoną sporo tłuszczu. Pieczenie w piekarniku pozwala uniknąć tego problemu. Dzięki temu deser jest mniej kaloryczny i bardziej przyjazny dla żołądka. To świetna opcja nie tylko dla osób dbających o sylwetkę, ale też dla dzieci czy seniorów, którzy wolą lżejsze wypieki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Pieczone racuchy z jabłkami to tradycja w nowoczesnym wydaniu

Jabłka dostarczają błonnika, witaminy C i naturalnej słodyczy, dzięki czemu nie trzeba przesadzać z ilością cukru. Pieczona wersja zachowuje wszystko, co najlepsze w tradycyjnych racuszkach, a jednocześnie sprawia, że możemy sięgać po nie częściej i to bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych instant),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 250 ml maślanki lub mleka,
  • 2 średnie jabłka,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej pół szklanki letniego mleka lub maślanki. Dodaj 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią.
  2. Do rozczynu dodaj resztę mąki, drugą połowę szklanki mleka, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  3. Obierz owoce, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 180°C (z termoobiegiem). Na blachę wyłóż papier do pieczenia, lekko posmaruj go olejem. Łyżką nabieraj porcje ciasta i układaj na blasze.
  5. Piecz 15-20 minut, aż racuchy będą złociste i puszyste.
  6. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem i podawaj od razu.

Z czym podawać pieczone racuchy?

Smakują świetnie same, ale możesz je urozmaicić dodatkami. Pasują do nich: jogurt naturalny, bita śmietana, syrop klonowy, konfitury owocowe, świeże owoce sezonowe czy nawet ciepły sos waniliowy.

We Francji racuchy znane są jako beignets aux pommes, ale najczęściej smaży się je w głębokim tłuszczu. Polska pieczona wersja to zdrowsze podejście, które idealnie wpisuje się w trend fit deserów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese