Może być dodatkiem do naleśników. Działa jak lekarstwo na jelita

Mus śliwkowy to deser, który zaskakuje prostotą, a jednocześnie smakuje jak coś wyjątkowego. Śliwki po podduszeniu nabierają naturalną słodycz oraz gładkość i aksamitną konsystencję, która idealnie pasuje zarówno do śniadań, jak i lekkich deserów na słodko.

Muś śliwkowy to błyskawiczny deser dietetycznyMuś śliwkowy to błyskawiczny deser dietetyczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Melastmohican

To jednak nie tylko kwestia smaku, ponieważ śliwki są skarbnicą błonnika, który wspiera trawienie i reguluje pracę jelit. Zawierają też witaminę A i C oraz silne antyoksydanty, pomagające chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Jeśli dodasz erytrytol zamiast cukru, zyskujesz zdrową, niskokaloryczną wersję musu, która świetnie wpisuje się w dietę redukcyjną.

Taki mus możesz wykorzystać na wiele sposobów, np. w formie dodatku do owsianki, naleśników, jogurtu czy gofrów. Sprawdzi się też sam, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Przepis na mus śliwkowy

Składniki:

  • 4 średnie śliwki (200 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g),
  • woda.

Sposób przygotowania:

Mus śliwkowy przepis
Przygotuj śliwki

Krok 1. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestek. Pokrój w mniejsze kawałki. 

Mus śliwkowy przepis
Podgrzej śliwki z wodą

Krok 2. Na patelnię wlej 0,5-1 cm wody i wrzuć śliwki. Podgrzej na umiarkowanym ogniu. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj śliwki, np. drewnianą łopatką kuchenną.

Mus śliwkowy przepis
Gotuj do osiągnięcia konsystencji musu, a następnie dodaj słodzik

Krok 3. Gotuj tak długo, aż otrzymasz konsystencję musu (około 15-20 minut). W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania lub zwiększ ogień, aby odparować jej nadmiar. Pod koniec dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj. 

Mus śliwkowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci