Może być dodatkiem do naleśników. Działa jak lekarstwo na jelita

Mus śliwkowy to deser, który zaskakuje prostotą, a jednocześnie smakuje jak coś wyjątkowego. Śliwki po podduszeniu nabierają naturalną słodycz oraz gładkość i aksamitną konsystencję, która idealnie pasuje zarówno do śniadań, jak i lekkich deserów na słodko.

Muś śliwkowy to błyskawiczny deser dietetycznyMuś śliwkowy to błyskawiczny deser dietetyczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Melastmohican

To jednak nie tylko kwestia smaku, ponieważ śliwki są skarbnicą błonnika, który wspiera trawienie i reguluje pracę jelit. Zawierają też witaminę A i C oraz silne antyoksydanty, pomagające chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Jeśli dodasz erytrytol zamiast cukru, zyskujesz zdrową, niskokaloryczną wersję musu, która świetnie wpisuje się w dietę redukcyjną.

Taki mus możesz wykorzystać na wiele sposobów, np. w formie dodatku do owsianki, naleśników, jogurtu czy gofrów. Sprawdzi się też sam, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Przepis na mus śliwkowy

Składniki:

  • 4 średnie śliwki (200 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g),
  • woda.

Sposób przygotowania:

Mus śliwkowy przepis
Przygotuj śliwki

Krok 1. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestek. Pokrój w mniejsze kawałki. 

Mus śliwkowy przepis
Podgrzej śliwki z wodą

Krok 2. Na patelnię wlej 0,5-1 cm wody i wrzuć śliwki. Podgrzej na umiarkowanym ogniu. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj śliwki, np. drewnianą łopatką kuchenną.

Mus śliwkowy przepis
Gotuj do osiągnięcia konsystencji musu, a następnie dodaj słodzik

Krok 3. Gotuj tak długo, aż otrzymasz konsystencję musu (około 15-20 minut). W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania lub zwiększ ogień, aby odparować jej nadmiar. Pod koniec dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj. 

Mus śliwkowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty