Może być dodatkiem do naleśników. Działa jak lekarstwo na jelita

Mus śliwkowy to deser, który zaskakuje prostotą, a jednocześnie smakuje jak coś wyjątkowego. Śliwki po podduszeniu nabierają naturalną słodycz oraz gładkość i aksamitną konsystencję, która idealnie pasuje zarówno do śniadań, jak i lekkich deserów na słodko.

Muś śliwkowy to błyskawiczny deser dietetycznyMuś śliwkowy to błyskawiczny deser dietetyczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Melastmohican

To jednak nie tylko kwestia smaku, ponieważ śliwki są skarbnicą błonnika, który wspiera trawienie i reguluje pracę jelit. Zawierają też witaminę A i C oraz silne antyoksydanty, pomagające chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Jeśli dodasz erytrytol zamiast cukru, zyskujesz zdrową, niskokaloryczną wersję musu, która świetnie wpisuje się w dietę redukcyjną.

Taki mus możesz wykorzystać na wiele sposobów, np. w formie dodatku do owsianki, naleśników, jogurtu czy gofrów. Sprawdzi się też sam, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Przepis na mus śliwkowy

Składniki:

  • 4 średnie śliwki (200 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g),
  • woda.

Sposób przygotowania:

Mus śliwkowy przepis
Przygotuj śliwki

Krok 1. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestek. Pokrój w mniejsze kawałki. 

Mus śliwkowy przepis
Podgrzej śliwki z wodą

Krok 2. Na patelnię wlej 0,5-1 cm wody i wrzuć śliwki. Podgrzej na umiarkowanym ogniu. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj śliwki, np. drewnianą łopatką kuchenną.

Mus śliwkowy przepis
Gotuj do osiągnięcia konsystencji musu, a następnie dodaj słodzik

Krok 3. Gotuj tak długo, aż otrzymasz konsystencję musu (około 15-20 minut). W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania lub zwiększ ogień, aby odparować jej nadmiar. Pod koniec dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj. 

Mus śliwkowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji