Na rodzinny obiad podałem kurczaka po parysku. Teściowa jako pierwsza poprosiła o przepis

Małe zmiany w kuchni potrafią zrobić wielką różnicę. Nowe przepisy i techniki mogą więc przynieść nam coś znacznie więcej, niż tylko kolejne umiejętności. Sprawią, że cała rodzina zje obiad ze smakiem, bez marudzenia, bez rutyny. Kurczak po parysku tego dowodzi. Wiem, bo sprawdziłem to osobiście!

Kurczak po parysku - mała odmiana, duży efektKurczak po parysku - mała odmiana, duży efekt
Źródło zdjęć: © Canva | Image Professionals GmbH

Mięso drobiowe odgrywa w mojej kuchni kluczową rolę. To nie jest tak, że od czasu do czasu nie pojawia się w niej również wieprzowina czy wołowina, ale nie ukrywam, że to właśnie kurczak i indyk są dla mnie najbardziej podstawowymi produktami. Cóż, to z całą pewnością specyfika rodzin z dziećmi, bo to głównie dziatwa jest fanem delikatnej konsystencji drobiu. Ale nie tylko ona. Kurczak po parysku, na ten przykład, bardzo zasmakował również dorosłym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Jaka jest tajemnica tego przepisu? "Po parysku" - to w końcu brzmi bardzo tajemniczo. Odpowiedź brzmi... żadna. Receptura nie opiewa w drogie, egzotyczne składniki, a kurczaka nie przygotowuje się w jakiś bardzo kreatywny sposób — na parze, w marynacie i tak dalej. Cały "myk" polega na zastąpieniu standardowej panierki, czyli bułki tartej, jajkiem. Tylko tyle i aż tyle. Ta mała odmiana sprawiła, że wszyscy zajadali kurczaka po parysku tak, że aż im się uszy trzęsły.

Oczywiście do kurczaka po parysku warto przygotować jeszcze jakieś smakowite dodatki. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się tłuczone ziemniaki i standardowa mizeria, chociaż ostatnio trochę eksperymentujemy też z innymi kompozycjami warzywnymi — na przykład awokado, rukolą i ogórkiem. Daj znać, z jakim towarzystwem ty serwujesz swojego kurczaka po parysku!

Kurczak po parysku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: szczypta majeranku.
Kurczak po parysku - jajko zamiast panierki z bułki tartej
Kurczak po parysku - jajko zamiast panierki z bułki tartej © Canva | Towfiqu barbhuiya

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka najpierw kroję na pół i oczyszczam, w razie potrzeby pozbywam się ścięgien. Następnie przekrawam mięso na kotlety, umieszczam pod folią i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Nie trzeba tego robić tak intensywnie jak w przypadku schabu, ale i tak warto to zrobić.
  • Kurczaka doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, a następnie panieruję kolejno w mące i w rozbełtanych jajkach.
  • Smażę na rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut na stronę. Gdy kurczak po parysku staje się już złocisty, moje danie jest gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają