Na rodzinny obiad podałem kurczaka po parysku. Teściowa jako pierwsza poprosiła o przepis

Kurczak po parysku - mała odmiana, duży efekt
Kurczak po parysku - mała odmiana, duży efekt
Źródło zdjęć: © Canva | Image Professionals GmbH

23.06.2024 09:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Małe zmiany w kuchni potrafią zrobić wielką różnicę. Nowe przepisy i techniki mogą więc przynieść nam coś znacznie więcej, niż tylko kolejne umiejętności. Sprawią, że cała rodzina zje obiad ze smakiem, bez marudzenia, bez rutyny. Kurczak po parysku tego dowodzi. Wiem, bo sprawdziłem to osobiście!

Mięso drobiowe odgrywa w mojej kuchni kluczową rolę. To nie jest tak, że od czasu do czasu nie pojawia się w niej również wieprzowina czy wołowina, ale nie ukrywam, że to właśnie kurczak i indyk są dla mnie najbardziej podstawowymi produktami. Cóż, to z całą pewnością specyfika rodzin z dziećmi, bo to głównie dziatwa jest fanem delikatnej konsystencji drobiu. Ale nie tylko ona. Kurczak po parysku, na ten przykład, bardzo zasmakował również dorosłym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaka jest tajemnica tego przepisu? "Po parysku" - to w końcu brzmi bardzo tajemniczo. Odpowiedź brzmi... żadna. Receptura nie opiewa w drogie, egzotyczne składniki, a kurczaka nie przygotowuje się w jakiś bardzo kreatywny sposób — na parze, w marynacie i tak dalej. Cały "myk" polega na zastąpieniu standardowej panierki, czyli bułki tartej, jajkiem. Tylko tyle i aż tyle. Ta mała odmiana sprawiła, że wszyscy zajadali kurczaka po parysku tak, że aż im się uszy trzęsły.

Oczywiście do kurczaka po parysku warto przygotować jeszcze jakieś smakowite dodatki. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się tłuczone ziemniaki i standardowa mizeria, chociaż ostatnio trochę eksperymentujemy też z innymi kompozycjami warzywnymi — na przykład awokado, rukolą i ogórkiem. Daj znać, z jakim towarzystwem ty serwujesz swojego kurczaka po parysku!

Kurczak po parysku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: szczypta majeranku.
Kurczak po parysku - jajko zamiast panierki z bułki tartej
Kurczak po parysku - jajko zamiast panierki z bułki tartej© Canva | Towfiqu barbhuiya

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka najpierw kroję na pół i oczyszczam, w razie potrzeby pozbywam się ścięgien. Następnie przekrawam mięso na kotlety, umieszczam pod folią i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Nie trzeba tego robić tak intensywnie jak w przypadku schabu, ale i tak warto to zrobić.
  • Kurczaka doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, a następnie panieruję kolejno w mące i w rozbełtanych jajkach.
  • Smażę na rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut na stronę. Gdy kurczak po parysku staje się już złocisty, moje danie jest gotowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także