Ta sałatka jest idealna na kolację. Syci, ale nie tuczy
Słona, lekko słodka, chrupiąca i niezwykle sycąca. Syci na długie godziny i co najważniejsze, ma niewiele kalorii. Jeśli chcesz zdążyć z formą do lata, przygotuj tę prostą sałatkę na kolację. Po kilku tygodniach zauważysz różnicę w pasie.
08.06.2024 15:07
"Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - głosi jedno z polskich przysłów. W tygodniu nie zawsze mamy czas na przygotowanie obiadu, dlatego też tak wiele osób przygotowuje obiadokolacje. Nie musi być wystawna. Ważne, żeby była sycąca.
Jeśli chcesz zdążyć z formą do lata, przygotuj tę prostą sałatkę na kolację. Znajdziesz w niej mnóstwo warzyw, a także chude mięso, które dostarczy ci mnóstwa białka. Sałatka jest bardzo smaczna, ale ma niewiele kalorii. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sycąca sałatka, idealna na kolację. To bomba antyoksydantów!
Sałatka na kolację to jeden z najzdrowszych wyborów żywieniowych. Jest smaczna, zdrowa, lekka i niskokaloryczna. Odpowiednio skomponowana dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i... niewiele kalorii.
Jak skomponować zdrową sałatkę? Podstawę sałatki powinna stanowić sałatka. Sięgnij po sałatę lodową, rzymską, roszponkę czy pikantną rukolę. Nie żałuj warzyw takich jak ogórki, pomidory, papryka czy awokado. Awokado jest dość kaloryczne, jednak dostarcza wielu witamin oraz kwasów omega-3, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i układu odpornościowego, a także przyczynią się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
Nie samymi warzywami człowiek żyje. Przydałaby się mięsna wkładka. Jakie mięso będzie najlepsze? Pierś bądź udka z kurczaka. Można je upiec, ugotować lub ugrillować. Wszystkie składniki zanurza się w słodko-kwaśnym sosie na bazie octu jabłkowego, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego oraz przyśpiesza proces spalania tłuszczu.
Sałatka z kurczakiem — przepis
Składniki:
- główka sałaty lodowej (można zamienić na dowolną sałatę),
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 1 ogórek,
- pół awokado,
- 100 g sera feta,
- duża, upieczona bądź grillowana pierś z kurczaka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól.
Przygotowanie:
- Sałatkę umyj, osusz i poszatkuj. Wrzuć do dużej miski.
- Pomidory umyj i pokrój w niewielkie kawałki.
- Ogórka umyj, osusz, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć je do miski wraz z pomidorkami.
- Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Dodaj je do reszty warzyw razem z pokruszoną fetą.
- Zabierz się za sos — czosnek przeciśnij przez praskę i połącz go z miodem, oliwą, solą i octem jabłkowego. Tak przygotowanym sosem polej warzywa.
- Rozłóż sałatkę na talerzach, a na końcu posyp ją pokrojonym w kostkę kurczakiem.