WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Zetrzyj cukinię i zrób roladę z obłędnym farszem. Na lato nie ma lepszej przekąski

Lato to czas na lekkie, zdrowe i kolorowe potrawy. Rolada z cukinii to idealny przykład takiej przekąski, która zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt – niczym z najlepszej restauracji.

Zetrzyj cukinię i zrób roladę z obłędnym farszem. Na lato nie ma lepszej przekąskiZetrzyj cukinię i zrób roladę z obłędnym farszem. Na lato nie ma lepszej przekąski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw, warto sięgnąć po przepisy, które są lekkie, zdrowe i pełne smaku. Jednym z takich przepisów jest rolada z cukinii z obłędnym pieczarkowym farszem. To danie, które na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości jest dziecinnie proste do wykonania. Idealne zarówno jako elegancka przekąska na przyjęcie, jak i codzienny posiłek. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie i jakie warianty nadzienia można wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Cukinia w nowej odsłonie – rolada z pieczarkowym farszem

Rolada z cukinii to nic innego jak cienki placek z utartej cukinii, nadziany pysznym farszem. W tym przypadku proponujemy farsz pieczarkowy, ale możliwości są tu naprawdę nieograniczone! Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, aby stworzyć roladę idealnie dopasowaną do Twoich gustów.

Jak przygotować roladę z cukinii?

Przygotowanie rolady z cukinii jest niezwykle proste i składa się z trzech etapów:

  1. Przygotowanie placka cukiniowego: Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Przygotowanie farszu: Podsmaż cebulę i pieczarki na patelni. Dodaj sól, pieprz i ulubione zioła. Ostudź farsz.
  3. Formowanie rolady: Wyjmij placek cukiniowy z piekarnika i posmaruj go farszem. Zwiń w roladę i pokrój na kawałki.

Cukiniowe inspiracje – pomysły na farsz

Pieczarkowy farsz to tylko jeden z wielu pomysłów na nadzienie do rolady z cukinii. Możesz eksperymentować z różnymi smakami i stworzyć roladę idealnie dopasowaną do Twoich gustów. Oto kilka inspiracji:

  • Twarożkowy: Wymieszaj twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem i koperkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Łososiowy: Ugotuj lub usmaż filet z łososia. Rozgnieć go widelcem i wymieszaj z majonezem, szczypiorkiem i koperkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Warzywny: Podsmaż na patelni paprykę, cukinię i cebulę. Dodaj sól, pieprz i ulubione zioła.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze