Kotlety z cukinii i ziemniaków robię na okrągło. Prosty przepis na letni obiad
Kotlety z cukinii to prosty przepis na smaczny obiad bez mięsa. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe i już po kilku minutach smażenia można cieszyć się pysznym daniem w letnim wydaniu.
23.07.2024 07:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo - ma dość neutralny smak, który można dopasować do własnych kubków smakowych, dobierając do niej odpowiednie dodatki. Dzięki temu zjeść można ją zarówno na słono, jak i na słodko, na przykład w owsiankach czy ciastach. Moim obiadowym faworytem są pyszne placki z cukinii i ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariańskie kotlety na obiad
Kotlety z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa i przy tym tłuszczów nasyconych, co z korzyścią odbija się na naszym zdrowiu. Na dodatek pozwalają oszczędzić nieco kalorii, bo sama cukinia jest lekkim warzywem, które na dodatek bogate jest w błonnik, wspomagający trawienie i pracę jelit.
Kotlety z cukinii z ziemniakami
Kotlety z cukinii są proste do przygotowania i nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Dodatek ziemniaków sprawia, że są bardziej sycące niż popularniejsze od nich placki z cukinii. To znakomita propozycja na letni obiad z warzywami w roli głównej.
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 1 cebula,
- 1 łyżka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- ⅓ szklanki natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cukinię ścieram na tarce wraz z cebulą. Dodaję sól i mieszam. Następnie odciskam warzywa z nadmiaru wody.
Krok 2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Dodaję do nich odciśniętą cukinię i cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję kotlety.
Krok 3. Kotlety zanurzam w roztrzepanym jajku i panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 4. Gotowe kotlety podaję w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Pasować będą tutaj zarówno pomidory z cebulką, sałata ze śmietaną, czy też ogórki małosolne. Smacznego!