Kotlety z cukinii i ziemniaków robię na okrągło. Prosty przepis na letni obiad

Kotlety z cukinii to prosty przepis na smaczny obiad bez mięsa. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe i już po kilku minutach smażenia można cieszyć się pysznym daniem w letnim wydaniu.

Kotlety z cukinii i ziemniakówKotlety z cukinii i ziemniaków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo - ma dość neutralny smak, który można dopasować do własnych kubków smakowych, dobierając do niej odpowiednie dodatki. Dzięki temu zjeść można ją zarówno na słono, jak i na słodko, na przykład w owsiankach czy ciastach. Moim obiadowym faworytem są pyszne placki z cukinii i ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pierwszy raz zrobiłem takie kotlety z cukinii, zniknęły w mgnieniu oka. Teraz robię co chwilę

Wegetariańskie kotlety na obiad

Kotlety z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa i przy tym tłuszczów nasyconych, co z korzyścią odbija się na naszym zdrowiu. Na dodatek pozwalają oszczędzić nieco kalorii, bo sama cukinia jest lekkim warzywem, które na dodatek bogate jest w błonnik, wspomagający trawienie i pracę jelit.

Kotlety z cukinii z ziemniakami

Kotlety z cukinii są proste do przygotowania i nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Dodatek ziemniaków sprawia, że są bardziej sycące niż popularniejsze od nich placki z cukinii. To znakomita propozycja na letni obiad z warzywami w roli głównej.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinię ścieram na tarce wraz z cebulą. Dodaję sól i mieszam. Następnie odciskam warzywa z nadmiaru wody.

Odciskane warzyw z nadmiaru wody
Odciskane warzyw z nadmiaru wody © Pyszności

Krok 2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Dodaję do nich odciśniętą cukinię i cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję kotlety.

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii © Pyszności

Krok 3. Kotlety zanurzam w roztrzepanym jajku i panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie kotletów z cukinii
Smażenie kotletów z cukinii © Pyszności

Krok 4. Gotowe kotlety podaję w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Pasować będą tutaj zarówno pomidory z cebulką, sałata ze śmietaną, czy też ogórki małosolne. Smacznego!

Kotlety z cukinii z ziemniakami
Kotlety z cukinii z ziemniakami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości