Kotlety z cukinii i ziemniaków robię na okrągło. Prosty przepis na letni obiad

Kotlety z cukinii to prosty przepis na smaczny obiad bez mięsa. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe i już po kilku minutach smażenia można cieszyć się pysznym daniem w letnim wydaniu.

Kotlety z cukinii i ziemniakówKotlety z cukinii i ziemniaków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo - ma dość neutralny smak, który można dopasować do własnych kubków smakowych, dobierając do niej odpowiednie dodatki. Dzięki temu zjeść można ją zarówno na słono, jak i na słodko, na przykład w owsiankach czy ciastach. Moim obiadowym faworytem są pyszne placki z cukinii i ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pierwszy raz zrobiłem takie kotlety z cukinii, zniknęły w mgnieniu oka. Teraz robię co chwilę

Wegetariańskie kotlety na obiad

Kotlety z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa i przy tym tłuszczów nasyconych, co z korzyścią odbija się na naszym zdrowiu. Na dodatek pozwalają oszczędzić nieco kalorii, bo sama cukinia jest lekkim warzywem, które na dodatek bogate jest w błonnik, wspomagający trawienie i pracę jelit.

Kotlety z cukinii z ziemniakami

Kotlety z cukinii są proste do przygotowania i nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Dodatek ziemniaków sprawia, że są bardziej sycące niż popularniejsze od nich placki z cukinii. To znakomita propozycja na letni obiad z warzywami w roli głównej.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinię ścieram na tarce wraz z cebulą. Dodaję sól i mieszam. Następnie odciskam warzywa z nadmiaru wody.

Odciskane warzyw z nadmiaru wody
Odciskane warzyw z nadmiaru wody © Pyszności

Krok 2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam. Dodaję do nich odciśniętą cukinię i cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję kotlety.

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii © Pyszności

Krok 3. Kotlety zanurzam w roztrzepanym jajku i panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie kotletów z cukinii
Smażenie kotletów z cukinii © Pyszności

Krok 4. Gotowe kotlety podaję w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Pasować będą tutaj zarówno pomidory z cebulką, sałata ze śmietaną, czy też ogórki małosolne. Smacznego!

Kotlety z cukinii z ziemniakami
Kotlety z cukinii z ziemniakami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟