PrzepisDania mięsnePrzepis prosto z Lubelszczyzny. W tych schabowych zakocha się cała rodzina

Przepis prosto z Lubelszczyzny. W tych schabowych zakocha się cała rodzina

Schabowy po lubelsku
Schabowy po lubelsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2024 09:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dźwięk rozbijanego mięsa rozbiega się po klatkach schodowych w niedzielne poranki. Schabowe to weekendowy klasyk obiadowy i obowiązkowa pozycja na wielu rodzinnych uroczystościach. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, przygotuj to danie w nieco innej wersji.

Schabowe po lubelsku zachwycają swoim smakiem. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne kotlety. Otula je jednak grzybowy sos, a sama panierka to nie tylko bułka tarta. Ten przepis to pyszna odskocznia od klasyki, która w końcu każdemu może się znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowe po lubelsku

Jeśli uważasz, że tradycyjne schabowe są zbyt suche, czas wypróbować te po lubelsku. Zamiast tradycyjnej bułki tartej, schabowe po lubelsku panierowane są w mieszance grubo mielonej bułki tartej i migdałów. Dzięki temu panierka jest wyjątkowo chrupiąca i dodaje potrawie niezwykłego aromatu. Mimo chrupiącej panierki, mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie dzięki odpowiedniemu smażeniu.

Schabowe z sosem grzybowym - Pyszności
Schabowe z sosem grzybowym - Pyszności© Adobe Stock | Ezume Images

Co wspólnego z Lubelszczyzną mogą mieć migdały, ocet winny i sos Worcestershire? Też się nad tym zastanawiam, ale w mojej rodzinie danie to znane jest właśnie pod taką nazwą. Po raz pierwszy zaserwowała je moja ciocia spod Lublina i każdy wyjazd do niej wiązał się z tym, że pojawiają się na stole. Oczywiście zamiast tej wariacji na temat sosu pieczarkowego możesz przygotować klasyczny sos na śmietance lub sięgnąć po grzyby leśne.

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych,
  • 100 g bułki tartej panko,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Na sos:

  • 450 g pieczarek,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia kotletów,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki. Smaż do miękkości.
  3. Do pieczarek dodaj sos Worcestershire, ocet i roztopione masło. Wymieszaj dokładnie.
  4. Następnie wsyp mąkę i chwilę podsmaż, tworząc zasmażkę.
  5. Zalej bulionem i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  6. Schabowe lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  7. W jednym naczyniu roztrzep jajka z wodą. W drugim wymieszaj bułkę tartą z migdałami.
  8. Kotlety obtaczaj kolejno w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i migdałów.
  9. Na rozgrzanej patelni smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety podawaj polane sosem grzybowym i posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!