Przepis prosto z Lubelszczyzny. W tych schabowych zakocha się cała rodzina

Dźwięk rozbijanego mięsa rozbiega się po klatkach schodowych w niedzielne poranki. Schabowe to weekendowy klasyk obiadowy i obowiązkowa pozycja na wielu rodzinnych uroczystościach. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, przygotuj to danie w nieco innej wersji.

Schabowy po lubelskuSchabowy po lubelsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Schabowe po lubelsku zachwycają swoim smakiem. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne kotlety. Otula je jednak grzybowy sos, a sama panierka to nie tylko bułka tarta. Ten przepis to pyszna odskocznia od klasyki, która w końcu każdemu może się znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Schabowe po lubelsku

Jeśli uważasz, że tradycyjne schabowe są zbyt suche, czas wypróbować te po lubelsku. Zamiast tradycyjnej bułki tartej, schabowe po lubelsku panierowane są w mieszance grubo mielonej bułki tartej i migdałów. Dzięki temu panierka jest wyjątkowo chrupiąca i dodaje potrawie niezwykłego aromatu. Mimo chrupiącej panierki, mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie dzięki odpowiedniemu smażeniu.

Schabowe z sosem grzybowym - Pyszności
Schabowe z sosem grzybowym - Pyszności © Adobe Stock | Ezume Images

Co wspólnego z Lubelszczyzną mogą mieć migdały, ocet winny i sos Worcestershire? Też się nad tym zastanawiam, ale w mojej rodzinie danie to znane jest właśnie pod taką nazwą. Po raz pierwszy zaserwowała je moja ciocia spod Lublina i każdy wyjazd do niej wiązał się z tym, że pojawiają się na stole. Oczywiście zamiast tej wariacji na temat sosu pieczarkowego możesz przygotować klasyczny sos na śmietance lub sięgnąć po grzyby leśne.

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych,
  • 100 g bułki tartej panko,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Na sos:

  • 450 g pieczarek,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia kotletów,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki. Smaż do miękkości.
  3. Do pieczarek dodaj sos Worcestershire, ocet i roztopione masło. Wymieszaj dokładnie.
  4. Następnie wsyp mąkę i chwilę podsmaż, tworząc zasmażkę.
  5. Zalej bulionem i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  6. Schabowe lekko rozbij, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  7. W jednym naczyniu roztrzep jajka z wodą. W drugim wymieszaj bułkę tartą z migdałami.
  8. Kotlety obtaczaj kolejno w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i migdałów.
  9. Na rozgrzanej patelni smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Gotowe kotlety podawaj polane sosem grzybowym i posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥