PrzepisObiadPrzed smażeniem nacieram każdy plaster schabu. Kotlety wychodzą kruche i soczyste jak w restauracji

Przed smażeniem nacieram każdy plaster schabu. Kotlety wychodzą kruche i soczyste jak w restauracji

Tradycyjne kotlety schabowe to danie, które gości na wielu polskich stołach, jednak nie zawsze wychodzą tak kruche i soczyste, jakbyśmy chcieli. Sekretem idealnych schabowych jest specjalna marynata, którą warto nacierać każdy plaster mięsa przed smażeniem. Dzięki temu kotlety zyskują niepowtarzalną kruchość i delikatność, która sprawi, że będą smakować jak w najlepszej restauracji.

Soczysty i delikatny kotlet schabowy w marynacie
Soczysty i delikatny kotlet schabowy w marynacie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska

20.10.2024 14:46

Klasyczny schabowy to jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni, ale co zrobić, żeby wyszedł idealnie soczysty i delikatny? Wystarczy prosta marynata na bazie musztardy i majonezu, którą warto wetrzeć w mięso, aby zyskało niepowtarzalny smak i wilgotność. Dzięki temu kotlety schabowe nie będą suche ani twarde, a ich chrupiąca skórka idealnie dopełni całość. To szybki trik, który podniesie jakość twoich schabowych na zupełnie nowy poziom!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kruchego i soczystego schabowego

Kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie to sposób na osiągnięcie idealnej kruchości i soczystości mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi schabowe będą smakować jak w restauracji – z chrupiącą skórką na zewnątrz i delikatnym wnętrzem. Wypróbuj ten przepis i zaskocz rodzinę wyjątkowym smakiem klasycznego dania w nowej odsłonie!

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Musztarda i majonez to idealne połączenie do marynowania mięsa, ponieważ majonez nadaje schabowym delikatności i soczystości, a musztarda dodaje wyrazistości. Dzięki temu mięso nie traci wilgoci podczas smażenia, a po usmażeniu jest kruche i pełne smaku. To prosty, ale skuteczny sposób, aby kotlety schabowe nabrały nowego, bardziej wyrazistego charakteru.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aż osiągną grubość około 1 cm. W miseczce mieszamy musztardę, majonez, sól i pieprz.
  2. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą, a następnie odstawiamy na minimum 30 minut, aby mięso przeszło smakami. Po tym czasie każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor z obu stron, po około 3-4 minuty na stronę, aż będą chrupiące i dobrze wypieczone.
  4. Po usmażeniu kotlety odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby schabowe były jeszcze bardziej soczyste, warto przed smażeniem odstawić mięso na kilka godzin w marynacie, najlepiej na noc,
  • można też dodać do marynaty odrobinę czosnku lub ulubionych ziół, aby wzbogacić smak kotletów,
  • warto pamiętać, by schabowe smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju, co zapewni im chrupiącą skórkę, ale jednocześnie nie sprawią, że wchłoną one zbyt dużo tłuszczu.
schabkotlet schabowyschabowy
Wybrane dla Ciebie