Przepis podpatrzyłam u znajomej z Poznania. Najpierw złapałam się za głowę, teraz robię jajecznicę tak samo
Pyszna i pożywna jajecznica na śniadanie to marzenie wielu zabieganych i zapracowanych osób, którzy w pośpiechu zabierają do pracy kanapkę lub jedzą lunch dopiero koło 12. Nic dziwnego, że potrawa, chociaż bardzo prosta do przygotowania, jest serwowana w niektórych restauracjach nawet do późnych godzin wieczornych. W poznańskich domach robiono ją w jeszcze bardziej sycącej wersji.
18.12.2024 08:15
Pomysł na jajecznicę z mąką jest kontrowersyjny. Wiele osób uważa, że to wersja dla biedaków. Faktycznie, przepis wywodzi się z kultury chłopskiej. Jednak w wersji z mięsnymi dodatkami był przygotowywany raczej od święta. Jedno jest pewne – poznański klepok z jajkami i kiełbasą jest tak pyszny, że znika w całości. Patelnię po nim wystarczy jedynie opłukać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica z mąką nie tylko w Poznaniu
Jajka mieszano z mlekiem i mąką nie tylko, aby było więcej jedzenia na patelni. Dodatki sprawiały, że konsystencja śniadania była bardziej jednolita, a potrawa – bardziej sycąca. W smaku przypomina coś pomiędzy omletem a naleśnikiem. Ta z Poznania budzi skojarzenia z jajecznicą szlachecką z Mazowsza, z tym że w daniu z centralnej Polski często jest o wiele więcej mięsa – nie tylko kiełbasa, ale także kawałki wieprzowiny i boczku.
Poznańki klepok w wersji wegetariańskiej?
W mojej rodzinie zwyczaj przygotowywania jajecznicy z mąką jest ciągle żywy. Obecnie przyrządzam ją nie tylko z kiełbasą, ale także z pieczarkami lub pomidorami. Zamiast mięsa możesz dodać tofu lub owoce chlebowca (jackfruit) z puszki, którego struktura przypomina szarpaną wieprzowinę.
Przepis na jajecznicę chłopską po poznańsku
Do klepoka bardzo smaczna jest kiełbasa śląska, ale możesz wybrać też inne, ulubione pętko.
Składniki na śniadanie dla 2 osób:
- 2 kiełbasy śląskie,
- 4 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- sól pieprz do smaku,
- opcjonalnie szczypiorek.
Wykonanie:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki.
- W misce rozmieszaj jajka z mlekiem i mąką.
- Gdy kiełbasa będzie rumiana, dodaj zawartość z miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na patelni.
- Ściętą jajecznicę przełóż na talerz. Jeśli masz ochotę, posyp świeżym szczypiorkiem.