Przepis podpatrzyłam u znajomej z Poznania. Najpierw złapałam się za głowę, teraz robię jajecznicę tak samo

Pyszna i pożywna jajecznica na śniadanie to marzenie wielu zabieganych i zapracowanych osób, którzy w pośpiechu zabierają do pracy kanapkę lub jedzą lunch dopiero koło 12. Nic dziwnego, że potrawa, chociaż bardzo prosta do przygotowania, jest serwowana w niektórych restauracjach nawet do późnych godzin wieczornych. W poznańskich domach robiono ją w jeszcze bardziej sycącej wersji.

Taka jajecznica postawi na nogi nawet po nieprzespanej nocyTaka jajecznica postawi na nogi nawet po nieprzespanej nocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pomysł na jajecznicę z mąką jest kontrowersyjny. Wiele osób uważa, że to wersja dla biedaków. Faktycznie, przepis wywodzi się z kultury chłopskiej. Jednak w wersji z mięsnymi dodatkami był przygotowywany raczej od święta. Jedno jest pewne – poznański klepok z jajkami i kiełbasą jest tak pyszny, że znika w całości. Patelnię po nim wystarczy jedynie opłukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Jajecznica z mąką nie tylko w Poznaniu

Jajka mieszano z mlekiem i mąką nie tylko, aby było więcej jedzenia na patelni. Dodatki sprawiały, że konsystencja śniadania była bardziej jednolita, a potrawa – bardziej sycąca. W smaku przypomina coś pomiędzy omletem a naleśnikiem. Ta z Poznania budzi skojarzenia z jajecznicą szlachecką z Mazowsza, z tym że w daniu z centralnej Polski często jest o wiele więcej mięsa – nie tylko kiełbasa, ale także kawałki wieprzowiny i boczku.

Poznańki klepok w wersji wegetariańskiej?

W mojej rodzinie zwyczaj przygotowywania jajecznicy z mąką jest ciągle żywy. Obecnie przyrządzam ją nie tylko z kiełbasą, ale także z pieczarkami lub pomidorami. Zamiast mięsa możesz dodać tofu lub owoce chlebowca (jackfruit) z puszki, którego struktura przypomina szarpaną wieprzowinę.

Przepis na jajecznicę chłopską po poznańsku

Do klepoka bardzo smaczna jest kiełbasa śląska, ale możesz wybrać też inne, ulubione pętko.

Składniki na śniadanie dla 2 osób:

  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypiorek.

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki.
  2. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem i mąką.
  3. Gdy kiełbasa będzie rumiana, dodaj zawartość z miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na patelni.
  4. Ściętą jajecznicę przełóż na talerz. Jeśli masz ochotę, posyp świeżym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej