Przepis podpatrzyłam u znajomej z Poznania. Najpierw złapałam się za głowę, teraz robię jajecznicę tak samo

Pyszna i pożywna jajecznica na śniadanie to marzenie wielu zabieganych i zapracowanych osób, którzy w pośpiechu zabierają do pracy kanapkę lub jedzą lunch dopiero koło 12. Nic dziwnego, że potrawa, chociaż bardzo prosta do przygotowania, jest serwowana w niektórych restauracjach nawet do późnych godzin wieczornych. W poznańskich domach robiono ją w jeszcze bardziej sycącej wersji.

Taka jajecznica postawi na nogi nawet po nieprzespanej nocyTaka jajecznica postawi na nogi nawet po nieprzespanej nocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pomysł na jajecznicę z mąką jest kontrowersyjny. Wiele osób uważa, że to wersja dla biedaków. Faktycznie, przepis wywodzi się z kultury chłopskiej. Jednak w wersji z mięsnymi dodatkami był przygotowywany raczej od święta. Jedno jest pewne – poznański klepok z jajkami i kiełbasą jest tak pyszny, że znika w całości. Patelnię po nim wystarczy jedynie opłukać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Jajecznica z mąką nie tylko w Poznaniu

Jajka mieszano z mlekiem i mąką nie tylko, aby było więcej jedzenia na patelni. Dodatki sprawiały, że konsystencja śniadania była bardziej jednolita, a potrawa – bardziej sycąca. W smaku przypomina coś pomiędzy omletem a naleśnikiem. Ta z Poznania budzi skojarzenia z jajecznicą szlachecką z Mazowsza, z tym że w daniu z centralnej Polski często jest o wiele więcej mięsa – nie tylko kiełbasa, ale także kawałki wieprzowiny i boczku.

Poznańki klepok w wersji wegetariańskiej?

W mojej rodzinie zwyczaj przygotowywania jajecznicy z mąką jest ciągle żywy. Obecnie przyrządzam ją nie tylko z kiełbasą, ale także z pieczarkami lub pomidorami. Zamiast mięsa możesz dodać tofu lub owoce chlebowca (jackfruit) z puszki, którego struktura przypomina szarpaną wieprzowinę.

Przepis na jajecznicę chłopską po poznańsku

Do klepoka bardzo smaczna jest kiełbasa śląska, ale możesz wybrać też inne, ulubione pętko.

Składniki na śniadanie dla 2 osób:

  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypiorek.

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki.
  2. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem i mąką.
  3. Gdy kiełbasa będzie rumiana, dodaj zawartość z miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na patelni.
  4. Ściętą jajecznicę przełóż na talerz. Jeśli masz ochotę, posyp świeżym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀