Jajecznica znowu wyszła sucha? Przyczyną jest popularny błąd po usmażeniu

Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych wyborów śniadaniowych w Polsce. To także jedna z niewielu potraw, na którą każdy ma swój własny przepis. Jedni wolą mocno ścięte jajka, inni – z płynnymi żółtkami. Nie wspominając o fanach przeróżnych dodatków. Z boczkiem, szynką, a może z żółtym serem? Jednak do tej pory nie poznałam osoby, która lubi suchą jajecznicę.

Jajecznica podawana na patelni szybko robi się suchaJajecznica podawana na patelni szybko robi się sucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nawet jeśli jest mocno wysmażona, udana jajecznica powinna zachować swój naturalny kremowy smak. Oczywiście są pewne sposoby na to, aby podkręcić takie wrażenia sensoryczne. Ale to wszystko na nic, gdy podajesz jajecznicę na stół razem z patelnią, na której się smażyła. Może i wygląda to ładnie i sielsko, ale niestety niweczy całą twoją pracę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Dlaczego jajecznica wychodzi sucha?

Niby taka prosta rzecz, a jednak ogromną sztuką jest przygotowanie idealnej jajecznicy. Jeszcze trudniej o powtarzalność, dlatego w praktyce za każdym razem wychodzi inaczej. To dlatego, że jajka są bardzo wrażliwe na wahania temperatury. 

Długie smażenie w wysokiej sprawia sprawia, że jajka coraz bardziej się ścinają. Z kolei zbyt niska temperatura skutkuje płynną konsystencją jajecznicy.

Co zrobić, żeby jajecznica nie zamieniła się w wióry?

Najłatwiejszy sposobem na kremową jajecznicę jest usmażenie jej na maśle. Przy czym należy pamiętać, że ten rodzaj tłuszczu ma niski punkt dymienia – ok. 100 stopni Celsjusza, więc musisz uważać, aby za bardzo nie rozkręcać palnika.

Bezpieczniejszym wyborem jest masło klarowane, które zachowuje stabilność nawet do 250 stopni Celsjusza. Aby jeszcze bardziej podkręcić kremowość jajecznicy, możesz dodać śmietanę lub serek mascarpone.

Jak podawać jajecznicę?

Najprościej jest przełożyć jajecznicę na talerze w temperaturze pokojowej i podać od razu po usmażeniu. Prosta rzecz, a jednak przynosi najbardziej korzystne rezultaty.

Nie podgrzewaj talerzy w piekarniku, aby dłużej podtrzymać temperaturę dania. Taka metoda sprawdza się w restauracji przy podawaniu dań głównych, a nie w domu. Na gorącym talerzu, podobnie jak na rozgrzanej patelni, jajka będą ścinać się coraz bardziej.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie