Jajecznica znowu wyszła sucha? Przyczyną jest popularny błąd po usmażeniu

Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych wyborów śniadaniowych w Polsce. To także jedna z niewielu potraw, na którą każdy ma swój własny przepis. Jedni wolą mocno ścięte jajka, inni – z płynnymi żółtkami. Nie wspominając o fanach przeróżnych dodatków. Z boczkiem, szynką, a może z żółtym serem? Jednak do tej pory nie poznałam osoby, która lubi suchą jajecznicę.

Jajecznica podawana na patelni szybko robi się suchaJajecznica podawana na patelni szybko robi się sucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nawet jeśli jest mocno wysmażona, udana jajecznica powinna zachować swój naturalny kremowy smak. Oczywiście są pewne sposoby na to, aby podkręcić takie wrażenia sensoryczne. Ale to wszystko na nic, gdy podajesz jajecznicę na stół razem z patelnią, na której się smażyła. Może i wygląda to ładnie i sielsko, ale niestety niweczy całą twoją pracę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Dlaczego jajecznica wychodzi sucha?

Niby taka prosta rzecz, a jednak ogromną sztuką jest przygotowanie idealnej jajecznicy. Jeszcze trudniej o powtarzalność, dlatego w praktyce za każdym razem wychodzi inaczej. To dlatego, że jajka są bardzo wrażliwe na wahania temperatury. 

Długie smażenie w wysokiej sprawia sprawia, że jajka coraz bardziej się ścinają. Z kolei zbyt niska temperatura skutkuje płynną konsystencją jajecznicy.

Co zrobić, żeby jajecznica nie zamieniła się w wióry?

Najłatwiejszy sposobem na kremową jajecznicę jest usmażenie jej na maśle. Przy czym należy pamiętać, że ten rodzaj tłuszczu ma niski punkt dymienia – ok. 100 stopni Celsjusza, więc musisz uważać, aby za bardzo nie rozkręcać palnika.

Bezpieczniejszym wyborem jest masło klarowane, które zachowuje stabilność nawet do 250 stopni Celsjusza. Aby jeszcze bardziej podkręcić kremowość jajecznicy, możesz dodać śmietanę lub serek mascarpone.

Jak podawać jajecznicę?

Najprościej jest przełożyć jajecznicę na talerze w temperaturze pokojowej i podać od razu po usmażeniu. Prosta rzecz, a jednak przynosi najbardziej korzystne rezultaty.

Nie podgrzewaj talerzy w piekarniku, aby dłużej podtrzymać temperaturę dania. Taka metoda sprawdza się w restauracji przy podawaniu dań głównych, a nie w domu. Na gorącym talerzu, podobnie jak na rozgrzanej patelni, jajka będą ścinać się coraz bardziej.

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯