Gdy nie mam czasu na gotowanie, na obiad serwuję kiełbasę w sosie cebulowym. Z ziemniakami smakuje bosko

Aby sprostać wyzwaniom zimy, obiad powinien być sycący i ciepły. W grudniu możesz pozwolić sobie na bardziej tłuste kąski, które uzupełniają zapasy energetyczne, potrzebne do aktywności na świeżym powietrzu. Kiedy nie masz czasu na gotowanie wieloskładnikowych potraw, to znak, że czas przygotować pyszną kiełbaskę z ziemniakami.

Dodatek piwa podbija walory smakowe tej potrawyDodatek piwa podbija walory smakowe tej potrawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Być może myślisz, że przepis na kiełbasę w sosie cebulowym nie zawiera w sobie nic, co mogłoby cię zaskoczyć. A jednak w składnikach znajduje się coś więcej poza mięsem, cebulą czy bulionem. Mam na myśli dodatek piwa, które sprawia, że kiełbasa staje się krucha i soczysta jednocześnie, a aromat sosu nabiera głębi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Jaką kiełbasę można serwować na ciepło?

Do przygotowania na ciepło sprawdzają się różne rodzaje kiełbas, na przykład krakowska, myśliwska, biała lub węgierska. Jednak zdecydowanym faworytem jest kiełbasa śląska, która ma delikatną strukturę i lekko słodkawy posmak.

Zazwyczaj jest ona przygotowywana z mięsa wieprzowego. Producenci często sięgają po mieszankę łopatki, szynki i boczku. Niektórzy dodają domieszkę wołowiny i cielęciny.

Sos cebulowy z piwem – dlaczego warto je dodać?

Piwo idealnie komponuje się w sosach do smażonych lub pieczonych kiełbas. Nie tylko dodaje głębi smaku i aromatu, ale także wpływa na strukturę mięsa. Zawiera enzymy, które pomagają rozbić włókna, w efekcie czego mięso staje się bardziej miękkie. Piwo ma także działanie zagęszczające. Pomaga zawiązać sos, kiedy redukujesz wodę.

Rodzaj piwa wpłynie na smak sosu

Nie każdy jest smakoszem piwa, dlatego zanim dodasz je do sosu, dowiedz się, jak wpłynie na walory smakowe potrawy. Jeśli lubisz większą kwasowość i lekką goryczkę, wybierz jasne piwo typu pils lub lager.

Aby dodać głębszych nut, delikatnej słodyczy i karmelowości, zdecyduj się na piwo ciemne. Jednak największą neutralność i lekko owocowe nuty uzyskasz, gdy dodasz piwo pszeniczne. Ja jestem zwolenniczką ostatniej opcji.

Jak zrobić kiełbasę w sosie cebulowym?

Na obiad dla 4 osób potrzebujesz:

  • 550 g kiełbasy śląskiej,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego,
  • 1 łyżkę mąki pszennej,
  • 200 ml piwa,
  • 500 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Wykonanie w 4 prostych krokach

  1. Rozgrzej olej lub masło klarowane na patelni i podsmaż posiekaną w krążki cebulę na złoty kolor. Nie śpiesz się – na ten etap poświęć ok. 15-20 minut.
  2. Cebulę oprósz mąką i smaż przez kolejną minutę.
  3. Dodaj wybrane piwo i bulion – może być drobiowy lub warzywny. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut, aby zredukować ilość wody.
  4. Do sosu dodaj kiełbasę śląską. Podgrzewaj razem przez ok. 5 minut, obracając kiełbaski, aby podgrzały się równomiernie z jednej i drugiej strony.

Jak podawać kiełbaski w sosie cebulowym?

Danie doskonale smakuje z puree ziemniaczanym lub ziemniakami z piekarnika. W wersji na szybko możesz podać świeża bagietkę, która doskonale będzie smakować nasączona aromatycznym sosem.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka