Robię sama domową kiełbasę. Z piekarnika smakuje dużo lepiej niż sklepowa

Robić kiełbasę w domu? To często budzi zdziwienie. Sama nie wierzyłam, że cały proces jest prosty. Jednak odkąd Piotr Ogiński pokazał mi, jak przygotować białą kiełbasę, przekonałam się, że to możliwe nawet w małej kuchni. A domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak, do tej ze sklepu nawet nie da się porównać.

W domu kiełbasę można upiec w piekarniku zamiast wędzić. W domu kiełbasę można upiec w piekarniku zamiast wędzić.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Proces przygotowywania domowej kiełbasy jest prosty, ale nie można powiedzieć, że zajmuje mało czasu. Wymaga trochę cierpliwości. Jednak dla tego smaku warto od czasu do czasu przygotować takie mięsiwo. Zwłaszcza, że zamiast wędzenia można ją upiec w piekarniku. Taka kiełbasa świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Jak zrobić domową kiełbasę?

Jaka jest przewaga domowej kiełbasy? Oczywiście jej skład. Gdy przygotowujesz ją samodzielnie, masz wpływ na to, jakie mięso wybierzesz. Powinno być przede wszystkim powinno świeże i dobrej jakości. Możesz postawić na łopatkę wieprzową, karkówkę czy szynkę, a kompletnie nie dodawać tłustej słoniny czy boczku. Trzeba też kupić jelita i dokładnie je oczyścić oraz wypłukać.

Nie zrobisz kiełbasy bez dobrej maszynki ze specjalną nakładką. Gdy stoi w kuchni i dawno nie była używana, sprawdź, czy jest idealnie naostrzona. W przypadku kiełbasy mielenia jest sporo i musi być ono dokładne, trzeba też zmieniać rozmiar sitka. Do chudszych kawałków mięsa potrzebujesz nakładki 8 mm, a tłustszych 4 mm.

Jak przyprawić domową kiełbasę?

Gdy wszystkie gatunki mięsa są zmielone, czas na dokładne wyrobienie masy i przyprawy. Kiełbasy po przygotowaniu nie da się doprawić, lepiej zrobić to od razu dobrze. By miała wyrazisty smak potrzebna będzie oczywiście sól, a także pieprz, czosnek i majeranek. Według przepisu na kiełbasę pieczoną, masę trzeba odstawić na 48 godzin do lodówki. Potem trzeba wyrobić ją ponownie, dodając wodę. To moment na ostateczne doprawienie mięsa. Potem wystarczy nałożyć na maszynkę specjalną nakładkę i formować kiełbasę.

Domowa kiełbasa pieczona

Składniki:

  • 1,6 kg łopatki lub szynki wieprzowej, karkówka - opcjonalnie,
  • 1 kg ścinek ze schabu i szynki wieprzowej,
  • 40 g soli peklującej,
  • 3 łyżeczki pieprzu, grubo mielonego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • opakowanie Czosnku staropolskiego lub czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel mięso na dwie kategorie. Mięso chudsze zmiel przez sitko o średnicy 8 mm, a mięso tłustsze przez sitko 4 mm.
  2. Połącz oba gatunki mięsa, dodaj przyprawy i wyrób dokładnie masę. Przykryj całość folią i wstaw do lodówki na 48 godzin.
  3. Następnie dodaj do mięsa wodę, ok. 200 ml i wyrób ponownie, masa powinna być elastyczna. Możesz jeszcze doprawić ją pieprzem.
  4. Nałóż nakładkę do robienia kiełbasy, przygotuj jelita i formuj kiełbaski.
  5. Piekarnik nagrzej na 80 -100 stopni C z funkcją grzałek góra - dół.
  6. Kiełbasę ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika. Piecz przez ok. 1,5 do 2 godziny, kiełbasa powinna mieć złocistą skórkę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę