Przepis na tradycyjną świeżonkę, czyli najlepszy chłopski gulasz. Obiad na każdą kieszeń

Lubisz gulasz? A co powiesz na świeżonkę, czyli tradycyjną, chłopską wersję tego dania? Przygotowana ze świeżej wieprzowiny, pyszna, aromatyczna świeżonka to ciekawy pomysł na obiad. Rzuć okiem na przepis i zobacz, jakie to proste. 

ObrazekŚwieżonka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tradycyjna świeżonka - jak sama nazwa wskazuje - jest przyrządzana ze świeżo ubitej wieprzowiny. W różnych rejonach Polski mówi się na te danie inaczej. Nieważne jednak czy nazwiecie tę recepturę przepisem na świeżonkę, świeżyznę czy smażonkę, jedno jest pewne. Najważniejszym składnikiem jest w niej idealnie świeże mięso.

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że mało kto z nas ma dostęp do wieprzowiny prosto od hodowcy. Do przepisu wykorzystajmy więc niemrożoną wieprzowinę, najlepiej z zaufanego sklepu mięsnego, a nie supermarketu. Wtedy pozostaniemy bardzo blisko tradycyjnego ideału.

Obrazek
Świeżonka - Pyszności; foto: Canva

Tradycyjna świeżonka, czyli chłopski gulasz

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 50 g słoniny
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina kminku

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę około 2 cm. Oprósz mięso niewielką ilością przypraw.

Słoninę pokrój drobno i wrzuć do garnka. Nastaw średni ogień i wytop ją. Kiedy tak się stanie, możesz wrzucić do garnka pokrojoną wieprzowinę. Pamiętaj, by nie mieszać jej od razu, daj jej się najpierw lekko zarumienić. Taki zabieg sprawi, że wieprzowina nie puści nadmiaru wody, a jedynie tyle, ile potrzeba. Po chwili możesz zacząć już mieszać wieprzowinę tak, by usmażyła się z każdej strony.

Obrazek
Świeżonka - Pyszności; foto: Canva

Wieprzowiną duś w swoim sosie około 30 minut.

Po tym czasie cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku posiekaj. Dodaj warzywa do garnka. Całość wymieszaj. Następnie podlej niewielką ilością wody i duś do zmiękczenia nowych składników.

Ostatnim etapem jest zdjęcie pokrywki i smażenie gulaszu przez kolejne 5 minut. Kiedy odpowiednia ilość wody wyparuje, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji, świeżonka jest gotowa. W razie potrzeby dopraw ją jeszcze - do smaku.

A może szukasz też inspiracji na deser? Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze