Przepis na tradycyjną świeżonkę, czyli najlepszy chłopski gulasz. Obiad na każdą kieszeń

Lubisz gulasz? A co powiesz na świeżonkę, czyli tradycyjną, chłopską wersję tego dania? Przygotowana ze świeżej wieprzowiny, pyszna, aromatyczna świeżonka to ciekawy pomysł na obiad. Rzuć okiem na przepis i zobacz, jakie to proste. 

ObrazekŚwieżonka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tradycyjna świeżonka - jak sama nazwa wskazuje - jest przyrządzana ze świeżo ubitej wieprzowiny. W różnych rejonach Polski mówi się na te danie inaczej. Nieważne jednak czy nazwiecie tę recepturę przepisem na świeżonkę, świeżyznę czy smażonkę, jedno jest pewne. Najważniejszym składnikiem jest w niej idealnie świeże mięso.

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że mało kto z nas ma dostęp do wieprzowiny prosto od hodowcy. Do przepisu wykorzystajmy więc niemrożoną wieprzowinę, najlepiej z zaufanego sklepu mięsnego, a nie supermarketu. Wtedy pozostaniemy bardzo blisko tradycyjnego ideału.

Obrazek
Świeżonka - Pyszności; foto: Canva

Tradycyjna świeżonka, czyli chłopski gulasz

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 50 g słoniny
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina kminku

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę około 2 cm. Oprósz mięso niewielką ilością przypraw.

Słoninę pokrój drobno i wrzuć do garnka. Nastaw średni ogień i wytop ją. Kiedy tak się stanie, możesz wrzucić do garnka pokrojoną wieprzowinę. Pamiętaj, by nie mieszać jej od razu, daj jej się najpierw lekko zarumienić. Taki zabieg sprawi, że wieprzowina nie puści nadmiaru wody, a jedynie tyle, ile potrzeba. Po chwili możesz zacząć już mieszać wieprzowinę tak, by usmażyła się z każdej strony.

Obrazek
Świeżonka - Pyszności; foto: Canva

Wieprzowiną duś w swoim sosie około 30 minut.

Po tym czasie cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku posiekaj. Dodaj warzywa do garnka. Całość wymieszaj. Następnie podlej niewielką ilością wody i duś do zmiękczenia nowych składników.

Ostatnim etapem jest zdjęcie pokrywki i smażenie gulaszu przez kolejne 5 minut. Kiedy odpowiednia ilość wody wyparuje, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji, świeżonka jest gotowa. W razie potrzeby dopraw ją jeszcze - do smaku.

A może szukasz też inspiracji na deser? Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu