Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Wystarczy zmiksować niepozorny dodatek

Sos grzybowy - foto: Canva

Sos grzybowy - foto: Canva

Sos już wrze, a tobie skończyła się mąka? Płynna konsystencja nie bardzo ci pasuje do tego specjału, więc musisz się ratować śmietaną. A w lodówce przykra niespodzianka – jej też nie ma. Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się co robić w takich sytuacjach.

Mąka i śmietana mają to do siebie, że ,,schodzą” z kuchennych zapasów w oka mgnieniu. Naleśniki, ciasta, zupy, sałatki… Tak, to jedne z najczęściej używanych przez nas artykułów spożywczych.

Posługujemy się nimi również do zagęszczenia sosu. I tu jest pies pogrzebany, bo tak przywykliśmy do korzystania z mąki i śmietany do zagęszczenia potraw, że kiedy ich zabraknie – można rozłożyć ręce. Na szczęście nie trzeba, bo wystarczy trochę pokombinować, by przygotować się na takie sytuacje.

Jak zagęścić sos bez mąki – Pyszności; foto: Canva

Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany?

Najprostszym sposobem na taką sytuację jest dłuższe gotowanie sosu. To sprawi, że większa ilość wody odparuje. Nie jest to jednak rozwiązanie satysfakcjonujące – trwa długo, a rachunki przecież nie tanieją. Oto kilka innych, lepszych patentów:

#1 Zblendowane warzywa

Do zastosowania tego sposobu będą ci potrzebne nie tylko same warzywa, ale również odpowiedni zmysł kulinarny. W końcu chodzi nie tylko o zmianę konsystencji, ale również o to, by całość była smaczna. W zależności od zagęszczanego sosu możesz użyć ugotowanych i zblednowanych marchewek, pietruszki czy dyni.

#2 Żółtko jaja

Ten sposób nie zmieni zbytnio smaku, a doskonale zagęści sos. Wbij jedno lub dwa żółtka i nie przestawaj mieszać aż do osiągnięcia odpowiedniego efektu. Musisz uważać, by żółtko nie ścięło się zbyt szybko, czego przyczyną może być za duży ogień.

Jak zagęścić sos bez mąki – Pyszności; foto: Canva

#3 Siemię lniane

Przed jego użyciem jako zagęszczacza sosu, musisz je zmielić. Ten sposób zapewni ci też cały szereg wartości odżywczych, jakie ma len. Uważaj by nie przesadzić z ilością, bo z sosu może zrobić się kisiel.

#4 Masło lub zasmażka

Nie tylko zagęszczą sos, ale również nadadzą mu przyjemnego, maślanego smaku. Mała podpowiedź: nie musisz przecież używać zwykłego masła. Ziołowe, czosnkowe czy orzechowe też się sprawdzą.

#5 Serek topiony

Żeby osiągnąć dobry efekt tego produktu, trzeba go najpierw rozpuścić. Możesz do tego użyć choćby i przygotowywanego sosu. Później dodaj już całość. Będziesz zdumiona doskonałym efektem.

Skoro już wiesz jak zagęścić sos bez mąki i śmietany, możesz wyluzować przy oglądaniu tego filmiku z naszego kanału na YouTube.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×