PrzepisWrzuć go do zupy kalafiorowej na sam koniec gotowania. Będzie nieziemsko kremowa

Wrzuć go do zupy kalafiorowej na sam koniec gotowania. Będzie nieziemsko kremowa

Zupa kalafiorowa - Pyszności; Foto kadr z filmu YouTube na kanale Amator w kuchni
Zupa kalafiorowa - Pyszności; Foto kadr z filmu YouTube na kanale Amator w kuchni
18.11.2022 13:46

Im chłodniej za oknem, tym coraz chętniej sięgamy po smaczne i pożywne zupy. Możliwości jest naprawdę sporo. Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego, to idealną opcją może tu być zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jeden dodatek, a robi taką różnicę.

Zupa kalafiorowa i serek topiony - idealne połączenie?

Tak się składa, że kalafiora jesienną porą mamy pod dostatkiem. Lubimy przygotowywać go na wiele pysznych sposobów, ale jedną z najczęściej wybieranych opcji jest zupa kalafiorowa. Gotujemy ją tradycyjnie lub w postaci zupy krem. Pewnego rodzaju wariacją na temat tej zupy, może być zastosowanie pysznego dodatku, jakim będzie serek topiony. Można ją ugotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Będzie pyszna, zdrowa i delikatna. Dla swoich dzieci możesz ją zblendować i podawać w formie kremu. Niezależnie od formy, jej smak zachwyci.

Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jak przygotować zupę kalafiorową z dodatkiem serka topionego?

Sekret, co zrozumiałe, tkwi w kalafiorze i serku topiony. Ale niezwykle ważne są tu również pozostałe warzywa, przyprawy i fakt, na jakim wywarze zdecydujesz się ugotować tę zupę. Naszym zdaniem, zupa kalafiorowa najlepiej będzie smakować, gdy ugotujesz ją na wywarze mięsnym.

Składniki:

  • kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • korzeń pietruszki
  • 100 g serka topionego
  • mała pierś z kurczaka lub indyka
  • 100 ml śmietanki 18% do zup
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa to wyjątkowy przysmak. Dodatek serka topionego sprawi, że będzie ona jeszcze lepsza. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw - cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, a pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki należy obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kolejny krok to rozgrzanie oleju lub masła w garnku i podsmażenie cebuli. Następnie należy dodać pietruszkę i marchewkę i podsmażyć przez 5 minut. Następne w kolejności będą ziemniaki.

Zupa kalafiorowa - Pyszności
Zupa kalafiorowa - Pyszności

Je też podsmażamy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie należy wlać bulion do garnka, dodać pokrojony filet i kalafior. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Pod sam koniec gotowania należy dodać śmietankę i serek topiony. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub koperku. Zupa kalafiorowa jest gotowa. Smacznego!

Wolisz kalafiora w innej formie? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zapiekankę z kalafiorem i kurczakiem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także