Moja mama do ogórkowej dodaje ten owoc. Dopóki nie spróbowałam zupy, śmiałam się

Tradycyjne polskie zupy, które chętnie przygotowuje się głównie zimą. Wśród nich króluje ogórkowa. A co powiesz na nieco inną wersję tej zupy? Kremowa zupa ogórkowa to kulinarne mistrzostwo świata!

ObrazekKremowa zupa ogórkowa - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube OdżywiONA
Karol Wiak

Kremowa zupa ogórkowa - w czym tkwi jej wyjątkowość?

Po pyszne i pożywne zupy sięga się z wielu istotnych powodów. Przede wszystkim, rozgrzewają, są naprawdę smaczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku zupy ogórkowej. Najczęściej sięga się po jej tradycyjną wersję. A co powiesz na nieco inny wariant? Kremowa zupa ogórkowa to wariacja na temat tej zupy. Uzyska taką konsystencję, dzięki zastosowaniu jednego konkretnego dodatku.

Obrazek
Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak zrobić kremową zupę ogórkową?

To banalnie proste. Różnica tkwi tylko i aż w awokado i w blendowaniu, które należy wykonać pod koniec gotowania zupy. Takiej ogórkowej, z pewnością nigdy nie jadłeś, a warto spróbować.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • duże awokado
  • litr bulionu
  • 40 g serka topionego
  • łyżka masła
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa ogórkowa to prawdziwy hit, dlatego przygotuj ją już dziś. Rozpocznij od podsmażenia na patelni cebuli pokrojonej w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj przez krótką chwilę. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i również wrzuć na patelnię. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

Obrazek
Zupa ogórkowa - Pyszności; Foto: Canva.com

W następnej kolejności, zetrzyj ogórki na tarce, a awokado pokrój na kawałki. Dodaj składniki do garnka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie, wyłącz palnik i odczekaj chwilę, aby ogórkowa nieco ostygła. Weź blender i zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj sól, pieprz, masło, serek topiony i ponownie zmiksuj. Teraz rozlej zupę do talerzy i ciesz się jej wyjątkowym smakiem. Smacznego!

 A na przekąskę przygotuj chrupiące sushi z łososiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok