Zupa pieczarkowa z dodatkiem koniaku. Kremowa i aromatyczna. Przepis babci

Krem grzybowy to coś, co kochamy. Można przygotować go w kilku różnych odsłonach. Naszą dzisiejszą zupę wzbogaciliśmy o koniak, który nadaje jej szlachetny smak. Oto przepis babci na zupę pieczarkową.

Obrazek
Ewa

Zupa pieczarkowa z koniakiem. Jak zrobić wg przepisu babci?

Pieczarki i koniak to połączenie po prostu idealne. Szlachetny alkohol podkreśla smak umami w grzybach i jeszcze bardziej wyciąga ich aromat. Podczas gotowania większość zawartości alkoholu znika, zostawiając jedynie smak, więc nie musisz się bać używania alkoholu w kuchni.

Przepis babci na zupę pieczarkową z koniakiem. Pieczarki są zarówno łatwo dostępne, jak i smaczne. Większość z nas lubi te grzyby, a są o wiele tańsze niż borowiki przy podgrzybki. To świetny przepis dla zabieganych, bo przygotowanie kremu z pieczarek jest szybsze i prostsze niż z grzybów leśnych.

Dodatek koniaku nadaje szlachetności całej zupie. Przepis, wykonanie i lista składników poniżej.

Przy przygotowaniu pysznej zupy pomógł nam blender marki Philips.

Składniki

Składniki do zupy pieczarkowej z koniakiem

  1. 500 g brązowych pieczarek
  2. 450 ml bulionu warzywnego
  3. 1/2 cebuli
  4. 1 łyżka świeżego tymianku
  5. szczypta soli i pieprzy
  6. 1/4 szklanki koniaku
  7. 3/4 szklanki śmietanki 30%
  8. 1/3 szklanki mąki
  9. 5 łyżek masła

Jak zrobić zupę pieczarkową z koniakiem?

Przygotowanie naszej zupy pieczarkowej z koniakiem zajmie Ci tylko kilkanaście minut.

Zacznij od przygotowania pieczarek. Najlepiej sprawdzą się brunatne- mają bogatszy aromat i mocniejszy smak niż białe. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Nie ma konieczności ich obierania.

Umyte pieczarki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki. Nie musisz robić tego bardzo cienko, bo nasza zupa będzie później blendowana.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zarumieni. Dodaj pieczarki i smaż wszystko razem, aż grzyby stracą nieco swoją objętość. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mąkę i wlej koniak.

Zupa pieczarkowa z koniakiem – czas gotowania

Podsmażoną cebulkę i pieczarki z koniakiem przełóż do garnka.

Ile czasu gotować zupę pieczarkową z koniakiem? Wlej warzywny bulion i dodaj tymianek. Jeśli nie znajdziesz świeżego, to możesz również użyć suszony. Całość gotuj ok. 20 minut.

Po tym czasie przełóż 2 chochle wywaru do blendera.

Zmiksuj i ponownie dodaj do wywaru.

Na samym końcu dodaj śmietankę. Wlewaj ją do zupy cały czas mieszając zawartość ganka- dzięki temu wszystko pięknie się połączy

Gotowe!

Nasza zupa pieczarkowa z koniakiem wg przepisu babci jest już gotowa.

Dzięki delikatnemu blendowaniu jest kremowa i aksamitna, nie będąc jednocześnie kremem. Cząstki pieczarek wzbogacają całą zupę.

Możesz podać ją z grzankami, samodzielnie lub z drobnym makaronem. Udekoruj całość natką pietruszki i odrobiną śmietanki, a Twoi goście przepadną bez reszty.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟