Zupa pieczarkowa z dodatkiem koniaku. Kremowa i aromatyczna. Przepis babci

Krem grzybowy to coś, co kochamy. Można przygotować go w kilku różnych odsłonach. Naszą dzisiejszą zupę wzbogaciliśmy o koniak, który nadaje jej szlachetny smak. Oto przepis babci na zupę pieczarkową.

Obrazek
Ewa

Zupa pieczarkowa z koniakiem. Jak zrobić wg przepisu babci?

Pieczarki i koniak to połączenie po prostu idealne. Szlachetny alkohol podkreśla smak umami w grzybach i jeszcze bardziej wyciąga ich aromat. Podczas gotowania większość zawartości alkoholu znika, zostawiając jedynie smak, więc nie musisz się bać używania alkoholu w kuchni.

Przepis babci na zupę pieczarkową z koniakiem. Pieczarki są zarówno łatwo dostępne, jak i smaczne. Większość z nas lubi te grzyby, a są o wiele tańsze niż borowiki przy podgrzybki. To świetny przepis dla zabieganych, bo przygotowanie kremu z pieczarek jest szybsze i prostsze niż z grzybów leśnych.

Dodatek koniaku nadaje szlachetności całej zupie. Przepis, wykonanie i lista składników poniżej.

Przy przygotowaniu pysznej zupy pomógł nam blender marki Philips.

Składniki

Składniki do zupy pieczarkowej z koniakiem

  1. 500 g brązowych pieczarek
  2. 450 ml bulionu warzywnego
  3. 1/2 cebuli
  4. 1 łyżka świeżego tymianku
  5. szczypta soli i pieprzy
  6. 1/4 szklanki koniaku
  7. 3/4 szklanki śmietanki 30%
  8. 1/3 szklanki mąki
  9. 5 łyżek masła

Jak zrobić zupę pieczarkową z koniakiem?

Przygotowanie naszej zupy pieczarkowej z koniakiem zajmie Ci tylko kilkanaście minut.

Zacznij od przygotowania pieczarek. Najlepiej sprawdzą się brunatne- mają bogatszy aromat i mocniejszy smak niż białe. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Nie ma konieczności ich obierania.

Umyte pieczarki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki. Nie musisz robić tego bardzo cienko, bo nasza zupa będzie później blendowana.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zarumieni. Dodaj pieczarki i smaż wszystko razem, aż grzyby stracą nieco swoją objętość. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mąkę i wlej koniak.

Zupa pieczarkowa z koniakiem – czas gotowania

Podsmażoną cebulkę i pieczarki z koniakiem przełóż do garnka.

Ile czasu gotować zupę pieczarkową z koniakiem? Wlej warzywny bulion i dodaj tymianek. Jeśli nie znajdziesz świeżego, to możesz również użyć suszony. Całość gotuj ok. 20 minut.

Po tym czasie przełóż 2 chochle wywaru do blendera.

Zmiksuj i ponownie dodaj do wywaru.

Na samym końcu dodaj śmietankę. Wlewaj ją do zupy cały czas mieszając zawartość ganka- dzięki temu wszystko pięknie się połączy

Gotowe!

Nasza zupa pieczarkowa z koniakiem wg przepisu babci jest już gotowa.

Dzięki delikatnemu blendowaniu jest kremowa i aksamitna, nie będąc jednocześnie kremem. Cząstki pieczarek wzbogacają całą zupę.

Możesz podać ją z grzankami, samodzielnie lub z drobnym makaronem. Udekoruj całość natką pietruszki i odrobiną śmietanki, a Twoi goście przepadną bez reszty.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo