Zupa pieczarkowa z dodatkiem koniaku. Kremowa i aromatyczna. Przepis babci
Krem grzybowy to coś, co kochamy. Można przygotować go w kilku różnych odsłonach. Naszą dzisiejszą zupę wzbogaciliśmy o koniak, który nadaje jej szlachetny smak. Oto przepis babci na zupę pieczarkową.
07.03.2022 13:00
Zupa pieczarkowa z koniakiem. Jak zrobić wg przepisu babci?
Pieczarki i koniak to połączenie po prostu idealne. Szlachetny alkohol podkreśla smak umami w grzybach i jeszcze bardziej wyciąga ich aromat. Podczas gotowania większość zawartości alkoholu znika, zostawiając jedynie smak, więc nie musisz się bać używania alkoholu w kuchni.
Przepis babci na zupę pieczarkową z koniakiem. Pieczarki są zarówno łatwo dostępne, jak i smaczne. Większość z nas lubi te grzyby, a są o wiele tańsze niż borowiki przy podgrzybki. To świetny przepis dla zabieganych, bo przygotowanie kremu z pieczarek jest szybsze i prostsze niż z grzybów leśnych.
Dodatek koniaku nadaje szlachetności całej zupie. Przepis, wykonanie i lista składników poniżej.
Przy przygotowaniu pysznej zupy pomógł nam blender marki Philips.
Składniki
Składniki do zupy pieczarkowej z koniakiem
- 500 g brązowych pieczarek
- 450 ml bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka świeżego tymianku
- szczypta soli i pieprzy
- 1/4 szklanki koniaku
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki mąki
- 5 łyżek masła
Jak zrobić zupę pieczarkową z koniakiem?
Przygotowanie naszej zupy pieczarkowej z koniakiem zajmie Ci tylko kilkanaście minut.
Zacznij od przygotowania pieczarek. Najlepiej sprawdzą się brunatne- mają bogatszy aromat i mocniejszy smak niż białe. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Nie ma konieczności ich obierania.
Umyte pieczarki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki. Nie musisz robić tego bardzo cienko, bo nasza zupa będzie później blendowana.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zarumieni. Dodaj pieczarki i smaż wszystko razem, aż grzyby stracą nieco swoją objętość. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mąkę i wlej koniak.
Zupa pieczarkowa z koniakiem – czas gotowania
Podsmażoną cebulkę i pieczarki z koniakiem przełóż do garnka.
Ile czasu gotować zupę pieczarkową z koniakiem? Wlej warzywny bulion i dodaj tymianek. Jeśli nie znajdziesz świeżego, to możesz również użyć suszony. Całość gotuj ok. 20 minut.
Po tym czasie przełóż 2 chochle wywaru do blendera.
Zmiksuj i ponownie dodaj do wywaru.
Na samym końcu dodaj śmietankę. Wlewaj ją do zupy cały czas mieszając zawartość ganka- dzięki temu wszystko pięknie się połączy
Gotowe!
Nasza zupa pieczarkowa z koniakiem wg przepisu babci jest już gotowa.
Dzięki delikatnemu blendowaniu jest kremowa i aksamitna, nie będąc jednocześnie kremem. Cząstki pieczarek wzbogacają całą zupę.
Możesz podać ją z grzankami, samodzielnie lub z drobnym makaronem. Udekoruj całość natką pietruszki i odrobiną śmietanki, a Twoi goście przepadną bez reszty.