Nie wrzucaj surowych ogórków kiszonych do zupy ogórkowej. Trzeba je odpowiednio przygotować
Zupa ogórkowa to nie tylko smak dzieciństwa, ale również jedna z ulubionych zup milionów Polaków. Przygotowujemy ją na różne sposoby, ale czy wiesz, że pewien szczegół może sprawić, że wyjdzie ona naprawdę wyjątkowo. Co musisz zrobić?
24.11.2022 22:20
Zupa ogórkowa ze smażonymi ogórkami - wyjątkowa zupa z charakterem
Czy istnieją sposoby, dzięki którym nasza zupa ogórkowa będzie smakować lepiej niż w rodzinnym domu? Oczywiście, że tak! Wystarczy, że zastosujesz patent z podsmażeniem ogórków kiszonych na maśle. Oprócz wyjątkowego smaku podstawa tej zupy będzie krucha. Podsmażone ogórki nie będą gumowate, a Wy będziecie mogli rozkoszować się smakiem zupy, którą dobrze znacie z czasów dzieciństwa. Tajemnica smaku tkwi przede wszystkim w prostocie i tym drobnym patencie. Efekt? Na pewno zadowoli każdego miłośnika tej zupy!
Najlepsza zupa ogórkowa - jak ją przygotować?
To bardzo proste! Będzie smacznie i tak, jak za czasów dzieciństwa. Pewne jest to, że cała zupa zniknie w mgnieniu oka.
Składniki:
- kilka kiszonych ogórków
- 200 g kurzych oczyszczonych żołądków
- 2 litry bulionu lub wody
- cebula
- pietruszka
- 2 ziemniaki
- marchewka
- 4 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 80 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie: 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Jeśli zupa ogórkowa to Twój cel dzisiejszego gotowania, to rozpocznij od przygotowania mięsa. Kurze żołądki należy oczyścić, pokroić na kawałki i zalać bulionem lub wodą. Dodajemy obraną pietruszkę, cebulę i pół łyżeczki soli, gdy zajdzie taka potrzeba. Żołądki gotujemy przez około 45 minut do miękkości. W tym czasie odsączamy ogórki i ścieramy je na tarce. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy je, mieszając od czasu do czasu.
Do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, czyli przez około 15 minut. Kolejny krok to dodanie oliwy z oliwek, ogórków z patelni i pół szklanki soku z ogórków kiszonych. Zupę należy gotować przez 10 minut. Po tym czasie próbujemy ją i doprawiamy, gdy będzie taka potrzeba. Na sam koniec dodajemy śmietanę i szczypiorek. Nasza zupa ogórkowa jest już gotowa. Smacznego!
A na deser upiecz pyszne ciasto Kinder Delice. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: