PrzepisWrzuć całe opakowanie pod koniec gotowania ogórkowej. Wyjdzie nieziemsko kremowa

Wrzuć całe opakowanie pod koniec gotowania ogórkowej. Wyjdzie nieziemsko kremowa

Zupa ogórkowa z serkiem topionym - Pyszności; foto: Canva
Zupa ogórkowa z serkiem topionym - Pyszności; foto: Canva
25.10.2022 08:37

Jeśli równie mocno lubisz zupy, co eksperymenty w kuchni, na pewno spodoba ci się ten znakomity przepis. Zupa ogórkowa z serkiem topionym brzmi nietypowo, ale wygląda świetnie i smakuje wystrzałowo. Czego chcieć więcej?

Na którym miejscu podium popularności polskich zup umieściłabyś ogórkową? Przed rosołem i pomidorową, czy może gdzieś pomiędzy? A może zupełnie nie zgadzasz się z uplasowaniem jej tak wysoko?

Niezależnie od tej trudnej decyzji, trzeba przyznać, że zupa ogórkowa to nasz polski hit, który w domowym menu musi się co jakiś czas pojawić. Miłość do ogórków kiszonych jest w nas silna, więc i wszystkie dania z ich wykorzystaniem mocno sobie cenimy.

Zupa ogórkowa z serkiem topionym - Pysznośc; foto: Canva
Zupa ogórkowa z serkiem topionym - Pysznośc; foto: Canva

My, Polacy, bywamy jednak przewrotni. Z jednej strony mamy duży sentyment do wszystkiego, co tradycyjne, z drugiej zaś, w drodze do perfekcji lubimy trochę poeksperymentować. Niech przykładem na to będzie ta zupa ogórkowa. Nietypowy składnik, czyli serek topiony, idealnie pasuje do kwaśnego posmaku ogórków kiszonych, więc... czemu by nie? Rzuć okiem na przepis, osądź, ugotuj i daj znać, czy było warto!

Kremowa zupa ogórkowa z serkiem topionym

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 8 ogórków kiszonych
  • ćwierć szklanki zalewy z ogórków
  • 100 g serka topionego
  • koperek
  • sól
  • mielony pieprz biały
  • śmietana do zabielenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, zalej wodą, posól i gotuj pod przykryciem, póki nie staną się miękkie.

Ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva
Ogórki kiszone - Pyszności; foto: Canva

Serek topiony rozpakuj i pokrój. Kiedy warzywa w garnku będą już miękkie, dodaj serek i mieszaj, aż się rozpuści. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do garnka. Następnie wlej zalewę po kiszeniu ogórków i zagotuj całość.

Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Śmietanę zahartuj i dodawaj stopniowo do zupy do odpowiadającego ci zabielenia. Ostatnim krokiem jest posiekanie koperku i dodanie go do zupy. Aromat, kolor i smak - wszystko powinno się zgadzać!

A może marzy ci się inna zupa? Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także