Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? Lżejsze i mniej kaloryczne dodatki sprawdzą się doskonale

Jeśli jesteś już na końcowym etapie gotowania zupy i nagle zorientowałaś się, że brakuje ci mąki do jej zagęszczenia, nie biegnij jeszcze do sklepu. Być może uda ci się to zrobić z innych produktów, które masz w domu. Z tego artykułu dowiesz się jak zagęścić zupę bez dodawania mąki.

ObrazekJak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva

Zagęszczenie zupy to ostatni element jej tworzenia. Zazwyczaj używa się do tego mąki rozrobionej z zimną wodą lub w formie zasmażki z masłem. Powodów do nieużywania mąki może być wiele: od najbardziej prozaicznych, czyli chwilowego braku tego produktu w naszej kuchni, aż po celiakię.

Obrazek
Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva

Nieistotne co powoduje twoją decyzję o nieużyciu mąki do zagęszczenia zupy. Jak już wspomnieliśmy - istnieją sprawdzone rozwiązania, które pozwolą ci uzyskać równie dobry efekt zagęszczenia, co mąka.

Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki?

Dziś możesz odstawić zarówno zasmażkę z podgrzanego masła i mąki, czy też zawiesinę z mąki i zimnej wody. Wypróbuj któryś z tych sposobów.

Śmietana lub jogurt naturalny

Zanim zabielisz zupę śmietaną, musisz ją zahartować. Mieszając śmietanę dodawaj do niej po trochu gorącej zupy. Gdybyś wlała ją od razu do garnka, białka ścięłyby się natychmiastowo a śmietana by się rozwarstwiła, tworząc nieestetyczne, białe grudy.

Możesz też użyć jogurtu naturalnego - wersja nawet zdrowsza, za to może nadać zupie nieco kwaskowatego smaku.

Obrazek
Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva

Kasza manna

Nie przesadź z jej ilością, bo zrobi się paćka dla niemowląt. 2-3 łyżki na cały garnek powinny wystarczyć. Nie zapomnij o mieszaniu, żeby pozbyć się wszystkich grudek.

Żółtka z jajek

Rozbełtaj je z niewielką ilością wody i wlej do zupy. W przeciwieństwie do kaszy manny, po dodaniu żółtek nie możesz już ponownie zagotować zupy, bo dojdzie do ścięcia się żółtka.

Chleb

Zmiksowane, razowe pieczywo może uczynić z zupą cuda. Zagęści ją równie dobrze co mąka; jest też zdrowe.

Warzywa

Zmiksowane warzywa to doskonały patent na zagęszczenie zupy. Wybierz te, które gotowały się w garnku i przetrzyj je przez sito lub zmiksuj. Możesz też użyć puree ziemniaczanego.

Rzuć też okiem na ten przepis na zapiekany camembert z pomidorkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa