PoradyJak zagęścić zupę bez dodawania mąki? Lżejsze i mniej kaloryczne dodatki sprawdzą się doskonale

Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? Lżejsze i mniej kaloryczne dodatki sprawdzą się doskonale

Jeśli jesteś już na końcowym etapie gotowania zupy i nagle zorientowałaś się, że brakuje ci mąki do jej zagęszczenia, nie biegnij jeszcze do sklepu. Być może uda ci się to zrobić z innych produktów, które masz w domu. Z tego artykułu dowiesz się jak zagęścić zupę bez dodawania mąki.

Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva

28.12.2022 13:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zagęszczenie zupy to ostatni element jej tworzenia. Zazwyczaj używa się do tego mąki rozrobionej z zimną wodą lub w formie zasmażki z masłem. Powodów do nieużywania mąki może być wiele: od najbardziej prozaicznych, czyli chwilowego braku tego produktu w naszej kuchni, aż po celiakię.

Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva

Nieistotne co powoduje twoją decyzję o nieużyciu mąki do zagęszczenia zupy. Jak już wspomnieliśmy - istnieją sprawdzone rozwiązania, które pozwolą ci uzyskać równie dobry efekt zagęszczenia, co mąka.

Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki?

Dziś możesz odstawić zarówno zasmażkę z podgrzanego masła i mąki, czy też zawiesinę z mąki i zimnej wody. Wypróbuj któryś z tych sposobów.

Śmietana lub jogurt naturalny

Zanim zabielisz zupę śmietaną, musisz ją zahartować. Mieszając śmietanę dodawaj do niej po trochu gorącej zupy. Gdybyś wlała ją od razu do garnka, białka ścięłyby się natychmiastowo a śmietana by się rozwarstwiła, tworząc nieestetyczne, białe grudy.

Możesz też użyć jogurtu naturalnego - wersja nawet zdrowsza, za to może nadać zupie nieco kwaskowatego smaku.

Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zagęścić zupę bez dodawania mąki? - Pyszności; foto: Canva

Kasza manna

Nie przesadź z jej ilością, bo zrobi się paćka dla niemowląt. 2-3 łyżki na cały garnek powinny wystarczyć. Nie zapomnij o mieszaniu, żeby pozbyć się wszystkich grudek.

Żółtka z jajek

Rozbełtaj je z niewielką ilością wody i wlej do zupy. W przeciwieństwie do kaszy manny, po dodaniu żółtek nie możesz już ponownie zagotować zupy, bo dojdzie do ścięcia się żółtka.

Chleb

Zmiksowane, razowe pieczywo może uczynić z zupą cuda. Zagęści ją równie dobrze co mąka; jest też zdrowe.

Warzywa

Zmiksowane warzywa to doskonały patent na zagęszczenie zupy. Wybierz te, które gotowały się w garnku i przetrzyj je przez sito lub zmiksuj. Możesz też użyć puree ziemniaczanego.

Rzuć też okiem na ten przepis na zapiekany camembert z pomidorkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.