Pogotowie kulinarne - czyli czym zagęścić sos
W kuchni może pojawić się wiele pytań i rozterek. Czym zagęścić sos, jak uratować przesoloną zupę, czy w końcu jak wyczyścić przypaloną patelnię.
Dziś pomogę rozwiązać Ci pierwszy z problemów, dzieląc się sprawdzonymi trikami, z którymi uratujesz sos za każdym razem. A wszystko to za sprawą produktów, które zawsze warto mieć w swojej kuchni.
#1 Zasmażka
Najbardziej znaną, a zarazem najczęściej stosowaną metodą jeszcze przez nasze babcie jest zasmażka. Aby ją przygotować i jednocześnie zagęścić sos, potrzebujesz łyżkę masła i mąki. Oba składniki łączysz na patelni i dodajesz stopniowo do sosu.
#2 Masło
Jeśli nie chcesz dodawać do sosu zasmażki, zawsze możesz dodać po prostu samo masło. Twój sos nabierze wtedy maślanego posmaku. Jeśli lubisz właśnie takie smaczki, to rozwiązanie jest wręcz idealne dla Ciebie.
#3 Mąka
Możesz również zrezygnować z masła i do zbyt płynnego sosu dodać po prostu odrobinę mąki. W tym przypadku nie dodajemy produktu bezpośrednio do sosu. Najpierw łączymy produkt z odrobiną płynnej mieszanki i dopiero wtedy przelewamy ją do garnka z sosem.
#4 Mąka ziemniaczana
A skoro już o mące mowa, również ziemniaczana odmiana pomoże zagęścić sos. Najpierw należy rozprowadzić niewielką ilość tego produktu w odrobinie zimnej wody i dopiero potem dodać ją do sosu.
#5 Serek śmietankowy
I na koniec trik z serkiem śmietankowym, który także sprawi, że nasz sos z pewnością zgęstnieje. Co więcej, wykorzystując ten patent, nadasz mu dodatkowego smaku ?