Jak zrobić sos beszamelowy?
W ramach cyklu #pysznościodpodstaw chcę pokazać Ci, jak zrobić sos beszamelowy. To jeden z podstawowych sosów, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów, dlatego zawsze warto mieć go pod ręką. Co więcej, jest mega prosty w przygotowaniu, dlatego nawet największy laik kulinarny z pewnością sobie z nim poradzi 😉
08.05.2020 | aktual.: 11.05.2020 13:34
Zanim przejdziemy do przepisu, muszę wspomnieć, że wiele ciekawych inspiracji na wykorzystanie sosu beszamel znajdziesz na naszej stronie. Możesz łączyć go m.in. z makaronem, czy ziemniakami. I w każdym wydaniu smakuje obłędnie 😉
Sos beszamelowy - składniki
Do przygotowania sosu beszamelowego będziesz potrzebować:
- 50 g masła
- 500 ml mleka
- 50 g mąki pszennej typ 450
- szczyptę gałki muszkatołowej
- łyżeczkę soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu (może być również czarny pieprz)
Jak przygotować sos beszamelowy krok po kroku:
- Idealny sos beszamelowy przygotujesz przy pomocy patelni i rózgi kuchennej. Kluczem do sukcesu jest tutaj energiczne łączenie składników w taki sposób, aby nie powstały żadne grudki.
- Na rozgrzanej patelni umieść masło. Po chwili dodaj mąkę i mieszaj energicznie.
- Do powstałej zasmażki zacznij dodawać mleko. I tu mała porada. Do ciepłej zasmażki dodajemy zimne mleko, a do zimnej mieszanki ciepłe mleko.
- Gdy składniki ładnie się połączą, dodaj przyprawy i dalej energicznie mieszaj.
- Po kilku minutach sos zgęstnieje, wtedy możesz zdjąć go z palnika.
- I możesz użyć go od razu, łącząc m.in. z makaronem. Lub możesz go ostudzić i przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce ok.3-4 dni.
- I to wszystko. Już teraz wiesz, jak zrobić sos beszamelowy w domowym zaciszu!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o naszym przepisie. Jaka kolejna receptura Twoim zdaniem powinna znaleźć się w naszym kąciku #pysznościodpodstaw?
Zobacz także