PoradyCo zrobić, aby kotlet de volaille nie rozpadał się i nie rozwijał? Wystarczy niepozorny gadżet

Co zrobić, aby kotlet de volaille nie rozpadał się i nie rozwijał? Wystarczy niepozorny gadżet

Kotlet de volaille - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kotlet de volaille - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
28.11.2022 09:08

Przygotowując kotlety, dokładamy wszelkich starań, by nasz obiad był w pełni urozmaicony. Dlatego też, bardzo często decydujemy się na kotlet de volaille, który zachwyca delikatnością i maślanym nadzieniem. Czy wiesz, co należy zrobić, by ten kotlet nie rozpadał się i nie rozwijał?

Jak zawijać kotlet de volaille?

Każdy, kto przynajmniej raz smażył kotlet de volaille, dobrze wie, że podstawą jest odpowiednie zawinięcie mięsa. Dzięki temu, nasze maślane nadzienie nie wypłynie, a my będziemy mogli nacieszyć oczy i podniebienie, naprawdę wyjątkowym daniem. Tradycyjny przepis na de volaille mówi, że nadziewa się go masłem z dodatkiem pietruszki. Są jednak pewne wariacje na temat tego dania, dlatego nikogo nie powinien dziwić dodatek sera żółtego lub szynki. Jeśli zdarzyło Wam się nieumiejętnie zawinąć tego kotleta, to czas najwyższy byście poznali prosty patent.

De volaille - Pyszności
De volaille - Pyszności

Kotlet de volaille to naprawdę smaczne danie, dlatego odpowiednie przygotowanie powinniśmy zacząć już od samego początku. Mięso nie może być grube. Należy je również delikatnie rozbić, pamiętając o tym, żeby go nie przedziurawić. Samego farszu nie powinno być za dużo. Jeśli już zawiniemy kotlet, to przed rozpadnięciem i rozwinięciem się, uratują nas tutaj wykałaczki. Dobrze jest je wykorzystać, by nasz kotlet nabrał odpowiedniego kształtu i dobrze się usmażył. Przed spożyciem należy je wyjąć i przystąpić do spożycia ulubionego kotleta.

Czym nadziewać i jak smażyć kotlet de volaille?

Panierowanie de volaille - Pyszności
Panierowanie de volaille - Pyszności

Zgodnie z tym, co zostało już wcześniej wspomniane, klasyczny de volaille nadziewamy masłem i pietruszką. Tak przynajmniej zaleca klasyczny przepis z Ukrainy. Istotna jest również tutaj panierka - w takim przypadku najlepiej będzie zastosować tradycyjną recepturę, czyli mąkę, jajko i bułkę tartą. Nasze kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W opinii ekspertów, najsmaczniejsze wyjdą wtedy, jeśli zastosujemy masło klarowane. Na sam koniec, dobrze będzie je wstawić na kilka minut do piekarnika. Wówczas mamy pewność, że i w środku wyjdą dobre!

Poznaj przepis na idealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także