Najprostszy przepis na krem z dyni. Bez obierania i długiego gotowania

Sezonowe warzywa to sposób na szybki, tani i wartościowy obiad. Jeden z najpopularniejszych przepisów to zdecydowanie zupa krem z dyni. Żeby nie tracić czasu w kuchni, najlepiej wykorzystać odmianę dyni, której nie trzeba obierać i razem z pozostałymi warzywami upiec w piekarniku.

Krem z dyni ze słodką śmietankąKrem z dyni ze słodką śmietanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michal_Szulc
Magdalena Pomorska

Dynia, której nie trzeba obierać, to m.in. hokkaido. Jest łatwo dostępna i jesienią dość tania. Wybierając dynie zwróćmy jednak uwagę na jej skórkę - aby nie była obita. Przed pieczeniem najlepiej ją dokładnie umyć, a następnie przekroić i usunąć miąższ z pestkami. Możesz pokroić ją w kostkę lub kawałki, a następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, polać oliwą i oprószyć przyprawami. Dynię piec ok. 30 minut w 190 stopni C, sprawdzając po 20 minutach stopień miękkości (zależy od tego, jak zostanie pokrojona).

Jak doprawić dynię przed pieczeniem?

Sama dynia jest dość słodka w smaku, dlatego potrzebuje dodatków, które podkręcą tę nutę. Idealnie pasuje tu słodka i ostra papryka w proszku, a także papryka wędzona. Ciekawym dodatkiem będzie też sól wędzona, która ma w sobie sporo umami. Świeżo mielony pieprz najlepiej dodawać dopiero po zblendowaniu całości. Podobnie, jak sól, która powinna być dodatkiem na koniec, a nie dominować całego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z sosem dyniowym. Nie można sobie wymarzyć lepszego obiadu lub kolacji

Jakie warzywa na krem z dyni?

Jeśli bazą zupy nie będzie bulion, a sama woda, warto zadbać o odpowiedni dobór warzyw do pieczonej dyni. Na 1 kilogram dyni przyda się: cebula lub szalotka, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera. Wystarczy, że je obierzesz, dorzucisz na blachę i wymieszasz z oliwą i przyprawami dodanymi do dyni. Tłuszcz jest świetnym nośnikiem smaku, a w tym przepisie wystarczy, że wykorzystać 3-4 łyżki dobrej jakościowo oliwy. Podobnie jak z dynią, warto sprawdzać stopień miękkości w trakcie pieczenia warzyw.

Jak zrobić najprostszy krem z dyni?

Pieczone warzywa - w tym pieczoną dynię - przełóż do blendera kielichowego, dolej 250 ml wody i zblenduj. Kontroluj gęstość, opcjonalnie dolewając wody. Jeśli okaże się, że zupa krem jest zbyt rzadka, możesz zagęścić ją namoczonym w oliwie chlebem. Do kremu dolej 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., ponownie zblenduj. Serwuj na gorąco z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"