Najprostszy przepis na krem z dyni. Bez obierania i długiego gotowania
Sezonowe warzywa to sposób na szybki, tani i wartościowy obiad. Jeden z najpopularniejszych przepisów to zdecydowanie zupa krem z dyni. Żeby nie tracić czasu w kuchni, najlepiej wykorzystać odmianę dyni, której nie trzeba obierać i razem z pozostałymi warzywami upiec w piekarniku.
24.09.2024 16:10
Dynia, której nie trzeba obierać, to m.in. hokkaido. Jest łatwo dostępna i jesienią dość tania. Wybierając dynie zwróćmy jednak uwagę na jej skórkę - aby nie była obita. Przed pieczeniem najlepiej ją dokładnie umyć, a następnie przekroić i usunąć miąższ z pestkami. Możesz pokroić ją w kostkę lub kawałki, a następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, polać oliwą i oprószyć przyprawami. Dynię piec ok. 30 minut w 190 stopni C, sprawdzając po 20 minutach stopień miękkości (zależy od tego, jak zostanie pokrojona).
Jak doprawić dynię przed pieczeniem?
Sama dynia jest dość słodka w smaku, dlatego potrzebuje dodatków, które podkręcą tę nutę. Idealnie pasuje tu słodka i ostra papryka w proszku, a także papryka wędzona. Ciekawym dodatkiem będzie też sól wędzona, która ma w sobie sporo umami. Świeżo mielony pieprz najlepiej dodawać dopiero po zblendowaniu całości. Podobnie, jak sól, która powinna być dodatkiem na koniec, a nie dominować całego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie warzywa na krem z dyni?
Jeśli bazą zupy nie będzie bulion, a sama woda, warto zadbać o odpowiedni dobór warzyw do pieczonej dyni. Na 1 kilogram dyni przyda się: cebula lub szalotka, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera. Wystarczy, że je obierzesz, dorzucisz na blachę i wymieszasz z oliwą i przyprawami dodanymi do dyni. Tłuszcz jest świetnym nośnikiem smaku, a w tym przepisie wystarczy, że wykorzystać 3-4 łyżki dobrej jakościowo oliwy. Podobnie jak z dynią, warto sprawdzać stopień miękkości w trakcie pieczenia warzyw.
Jak zrobić najprostszy krem z dyni?
Pieczone warzywa - w tym pieczoną dynię - przełóż do blendera kielichowego, dolej 250 ml wody i zblenduj. Kontroluj gęstość, opcjonalnie dolewając wody. Jeśli okaże się, że zupa krem jest zbyt rzadka, możesz zagęścić ją namoczonym w oliwie chlebem. Do kremu dolej 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., ponownie zblenduj. Serwuj na gorąco z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami.