PrzepisDo gołąbków moja mama używa tego mięsa. Jej zawijańce nie mają sobie równych

Do gołąbków moja mama używa tego mięsa. Jej zawijańce nie mają sobie równych

W tradycyjnych gołąbkach najczęściej znajduje się mięso wieprzowe lub wołowo-wieprzowe. Jednak to nie znaczy, że nie możesz eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Ciekawą propozycją na farsz do gołąbków jest polędwica wołowa. Zmieszana z ryżem i grzybami leśnymi zamienia zwykły obiad w wykwintne danie.

Gołąbki z wołowiną zamieniają zwykły obiad w ucztę kulinarną
Gołąbki z wołowiną zamieniają zwykły obiad w ucztę kulinarną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki z mięsem wołowym możesz podać klasycznie z sosem pomidorowym lub nieco inaczej, na przykład polane sosem grzybowym. Taki sos przygotuj w prosty sposób, mieszając grzyby leśne z bulionem i śmietanką. Jeśli nie masz wystarczająco dużo suszonych grzybów, sięgnij po proszek grzybowy lub pieczarki. Gołąbki zalane sosem wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Wartości odżywcze wołowiny

Co prawda mięso wołowe jest nieco droższe od wieprzowiny czy drobiu, ale jest także pełne wartościowych składników odżywczych, które wzbogacają codzienną dietę. Przede wszystkim ten rodzaj mięsa dostarcza do organizmu dużo wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy mięśni.

Wołowina to także bogate źródło witamin z grupy B oraz żelaza, dlatego jest polecana osobom chorującym na anemię. W porównaniu z karkówką, która często jest wybierana do gołąbków, zawiera o wiele mniej tłuszczu.

Przepis na gołąbki z wołowiną

Poniżej przepis na gołąbki z piekarnika, ale możesz je także ugotować w dużym garnku na liściach kapusty. Ułożone ciasto obok siebie gołąbki zalej delikatnym bulionem warzywnym i przyciśnij pokrywką, aby całkowicie były zanurzone w wodzie. Po zagotowaniu, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolny ogniu przez 1,5 godziny.

Składniki:

  • 1 główka kapusty do gołąbków – może być biała spłaszczona lub rzymska,
  • 0,5 kg mielonej polędwicy wołowej,
  • 200 g ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 15 g suszonych grzybów,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 500 ml passaty pomidorowej.

Wykonanie:

  1. Namocz suszone grzyby.
  2. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, wytnij z niej głąb i wrzuć na chwilę do gorącej wody. Gdy liście zmiękną, ostrożnie wyjmij kapustę i odłóż do ostygnięcia. Gdy przestygnie, po kolei zdejmuj liście do gołąbków.
  3. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu – po prostu zalej ziarna wodą w proporcji 1:2 (nie jest wskazane gotowanie ryżu w woreczku).
  4. Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączone z wody grzyby. Chwilę podsmaż, po czym zestaw do ostygnięcia.
  5. W misce wyrób ręcznie mięso z podsmażoną cebulą, czosnkiem i grzybami leśnymi. Dodaj także ryż, jajko i przyprawy: sól, pieprz, majeranek i kminek.
  6. Zawiń mięsny farsz w liście kapusty i ułóż na połowie niewykorzystanych liści w naczyniu żaroodpornym.
  7. Wymieszaj wodę po grzybach z passatą, dopraw szczyptą soli i pieprzu, po czym zalej nią gołąbki.
  8. Całość przykryj drugą połową niewykorzystanych liści kapusty i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 90 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gołąbkimięso wołowepolędwica

Wybrane dla Ciebie