Do gołąbków moja mama używa tego mięsa. Jej zawijańce nie mają sobie równych

W tradycyjnych gołąbkach najczęściej znajduje się mięso wieprzowe lub wołowo-wieprzowe. Jednak to nie znaczy, że nie możesz eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Ciekawą propozycją na farsz do gołąbków jest polędwica wołowa. Zmieszana z ryżem i grzybami leśnymi zamienia zwykły obiad w wykwintne danie.

Gołąbki z wołowiną zamieniają zwykły obiad w ucztę kulinarnąGołąbki z wołowiną zamieniają zwykły obiad w ucztę kulinarną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki z mięsem wołowym możesz podać klasycznie z sosem pomidorowym lub nieco inaczej, na przykład polane sosem grzybowym. Taki sos przygotuj w prosty sposób, mieszając grzyby leśne z bulionem i śmietanką. Jeśli nie masz wystarczająco dużo suszonych grzybów, sięgnij po proszek grzybowy lub pieczarki. Gołąbki zalane sosem wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Wartości odżywcze wołowiny

Co prawda mięso wołowe jest nieco droższe od wieprzowiny czy drobiu, ale jest także pełne wartościowych składników odżywczych, które wzbogacają codzienną dietę. Przede wszystkim ten rodzaj mięsa dostarcza do organizmu dużo wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy mięśni.

Wołowina to także bogate źródło witamin z grupy B oraz żelaza, dlatego jest polecana osobom chorującym na anemię. W porównaniu z karkówką, która często jest wybierana do gołąbków, zawiera o wiele mniej tłuszczu.

Przepis na gołąbki z wołowiną

Poniżej przepis na gołąbki z piekarnika, ale możesz je także ugotować w dużym garnku na liściach kapusty. Ułożone ciasto obok siebie gołąbki zalej delikatnym bulionem warzywnym i przyciśnij pokrywką, aby całkowicie były zanurzone w wodzie. Po zagotowaniu, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolny ogniu przez 1,5 godziny.

Składniki:

  • 1 główka kapusty do gołąbków – może być biała spłaszczona lub rzymska,
  • 0,5 kg mielonej polędwicy wołowej,
  • 200 g ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 15 g suszonych grzybów,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 500 ml passaty pomidorowej.

Wykonanie:

  1. Namocz suszone grzyby.
  2. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, wytnij z niej głąb i wrzuć na chwilę do gorącej wody. Gdy liście zmiękną, ostrożnie wyjmij kapustę i odłóż do ostygnięcia. Gdy przestygnie, po kolei zdejmuj liście do gołąbków.
  3. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu – po prostu zalej ziarna wodą w proporcji 1:2 (nie jest wskazane gotowanie ryżu w woreczku).
  4. Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączone z wody grzyby. Chwilę podsmaż, po czym zestaw do ostygnięcia.
  5. W misce wyrób ręcznie mięso z podsmażoną cebulą, czosnkiem i grzybami leśnymi. Dodaj także ryż, jajko i przyprawy: sól, pieprz, majeranek i kminek.
  6. Zawiń mięsny farsz w liście kapusty i ułóż na połowie niewykorzystanych liści w naczyniu żaroodpornym.
  7. Wymieszaj wodę po grzybach z passatą, dopraw szczyptą soli i pieprzu, po czym zalej nią gołąbki.
  8. Całość przykryj drugą połową niewykorzystanych liści kapusty i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 90 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥