Kanapka z awanturką. W PRL-u Polacy się nią zajadali, dziś jedzą tylko przy piątku

Kanapka nuda być nie musi, ale warto zadbać o ciekawe dodatki oprócz masła i sera czy wędliny. Jednym z przykładów są pasty kanapkowe, a te swoimi składnikami i nazwami często nawiązują do minionej epoki. Nie inaczej jest z awanturką. Przepis zyskał na popularności w czasach PRL-u.

Pasta rybna z PRL-u, czyli awanturkaPasta rybna z PRL-u, czyli awanturka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem, to dla wielu osób kwintesencja idealnego piątkowego śniadania. Bo jak piątek, to przecież też rybka. Nałożona z górką na kromkę chleba i podana ze świeżym szczypiorkiem była formą specjalnego śniadania lub wykwintnej przystawki na zimną płytę na domowe przyjęcia - wtedy smarowano nią krakersy.

Jakie ryby i ser do awanturki?

Kluczowy składnik do zrobienia takiej kanapki to oczywiście twaróg - ser biały półtłusty sprawdzi się najlepiej. Nie musisz sięgać po ser tłusty, bo dodatek ryby zapewi porcję tłuszczu w daniu. Najczęściej w awanturkę wmiesza się rozdrobnione sardynki lub szprotki z oleju. Łatwo dostępne i nie takie bezwartościowe rybki. Małe ryby, jak sardynki i szprotki, zawierają wiele składników odżywczych – od białka, witamin, po istotne mikroelementy. Dodając do pasty rybnej inne zdrowe składniki, takie jak oliwa z oliwek, czosnek, cytryna czy świeże zioła, możemy dodatkowo wzbogacić jej smak i wartość odżywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Awanturka - przepis na pastę rybną

Proporcje są bardzo proste: na 250 g twarogu potrzebujesz ok. 140 g rybek. Wszystko rozgniatasz za pomocą widelca, łącząc na jednolitą masę. Możesz dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub 1 łyżeczkę jogurtu i 1 łyżeczkę majonezu (ale ta zwiększa kaloryczność pasty). Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Smak podkręcić może też nieco musztardy Dijon lub posiekane drobno marynowane grzybki. Częstym dodatkiem są też posiekany szczypiorek lub koperek. Do wyboru do koloru, ale gwarantuję, że już po pierwszym gryzie, taka kanapka z awanturką przywoła pyszne wspomnienia lub przeniesie do nieco już zapomnianych smaków. Pasta kanapkowa najlepiej smakuje podana od razu - można przechowywać ją w lodówce do trzech dni.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯