Raz spróbujesz i się zakochasz. Genialna pasta do kanapek, którą serwuje Ewa Wachowicz

Rybna pasta Ewy Wachowicz jest absolutnie wyjątkowa. A to wszystko dzięki głównemu składnikowi; gatunkowi ryby, którego na pewno do tej pory nie skojarzyłbyś z przyrządzaniem tego smarowidła na kanapki. Zastanawiasz się, o jaką rybę chodzi? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

ObrazekRybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz już nieraz zaskakiwała nas swoim podejściem do gotowania. Gdybyśmy mieli określić go jednym słowem, użylibyśmy prawdopodobnie wyrażenia "przemyślane". Ta słynna postać ze świata polskich kulinariów niczego nie pozostawia przypadkowi i to dlatego niejednokrotnie zdarza jej się przecierać szlaki i wychodzić poza schemat "standardowych" wersji różnych potraw.

Dziś pokażemy ci, jak prezentuje się pasta do kanapek Ewy Wachowicz, stworzona przy użyciu nie makreli czy tuńczyka, lecz... wędzonych szprotek. W tym miejscu warto przypomnieć, że szprotki są naprawdę zdrowymi rybami. Witamina D i kwasy omega-3 to jednak nie wszystko, co spożywamy wraz z pastą ze szprotek. Znajduje się tam również pokaźna ilość wapnia, pochodzącego wprost z malutkich ości tych rybek.

Obrazek
Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawy przepisu? Oto on.

Rybna pasta Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 puszka wędzonych szprotek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki serka homogenizowanego albo twarogu
  • 1/2 cebuli
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak zapewne się domyślasz, ze świecą szukać przepisów tak prostych w wykonaniu, jak ten na pyszne smarowidło do chleba Ewy Wachowicz. Na początek odsącz szprotki z zalewy, a cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Teraz połącz te dwa składniki, dodaj do nich kapary oraz serek homogenizowany (wybierz taki, który ma gęstą konsystencję). Jeszcze tylko szczypta soli i pieprzu (nie przesadź z tymi przyprawami - lepiej próbować i ewentualnie doprawiać pastę na kilka razy, niż ją przesolić) i możesz wziąć się za blendowanie.

Obrazek
Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Na koniec dodaj do pasty rybnej jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż uzyskaną masę do pojemnika i odstaw do lodówki - po jakimś nieco zgęstnieje i będzie się idealnie nadawała do smarowania kanapek. Smacznego!

Skoro o pieczywie mowa, rzuć też okiem na ten przepis na domowe słodkie bułeczki śniadaniowe. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟