Raz spróbujesz i się zakochasz. Genialna pasta do kanapek, którą serwuje Ewa Wachowicz

Rybna pasta Ewy Wachowicz jest absolutnie wyjątkowa. A to wszystko dzięki głównemu składnikowi; gatunkowi ryby, którego na pewno do tej pory nie skojarzyłbyś z przyrządzaniem tego smarowidła na kanapki. Zastanawiasz się, o jaką rybę chodzi? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

ObrazekRybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz już nieraz zaskakiwała nas swoim podejściem do gotowania. Gdybyśmy mieli określić go jednym słowem, użylibyśmy prawdopodobnie wyrażenia "przemyślane". Ta słynna postać ze świata polskich kulinariów niczego nie pozostawia przypadkowi i to dlatego niejednokrotnie zdarza jej się przecierać szlaki i wychodzić poza schemat "standardowych" wersji różnych potraw.

Dziś pokażemy ci, jak prezentuje się pasta do kanapek Ewy Wachowicz, stworzona przy użyciu nie makreli czy tuńczyka, lecz... wędzonych szprotek. W tym miejscu warto przypomnieć, że szprotki są naprawdę zdrowymi rybami. Witamina D i kwasy omega-3 to jednak nie wszystko, co spożywamy wraz z pastą ze szprotek. Znajduje się tam również pokaźna ilość wapnia, pochodzącego wprost z malutkich ości tych rybek.

Obrazek
Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawy przepisu? Oto on.

Rybna pasta Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 puszka wędzonych szprotek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki serka homogenizowanego albo twarogu
  • 1/2 cebuli
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak zapewne się domyślasz, ze świecą szukać przepisów tak prostych w wykonaniu, jak ten na pyszne smarowidło do chleba Ewy Wachowicz. Na początek odsącz szprotki z zalewy, a cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Teraz połącz te dwa składniki, dodaj do nich kapary oraz serek homogenizowany (wybierz taki, który ma gęstą konsystencję). Jeszcze tylko szczypta soli i pieprzu (nie przesadź z tymi przyprawami - lepiej próbować i ewentualnie doprawiać pastę na kilka razy, niż ją przesolić) i możesz wziąć się za blendowanie.

Obrazek
Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Na koniec dodaj do pasty rybnej jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż uzyskaną masę do pojemnika i odstaw do lodówki - po jakimś nieco zgęstnieje i będzie się idealnie nadawała do smarowania kanapek. Smacznego!

Skoro o pieczywie mowa, rzuć też okiem na ten przepis na domowe słodkie bułeczki śniadaniowe. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟