Raz spróbujesz i się zakochasz. Genialna pasta do kanapek, którą serwuje Ewa Wachowicz

Rybna pasta Ewy Wachowicz jest absolutnie wyjątkowa. A to wszystko dzięki głównemu składnikowi; gatunkowi ryby, którego na pewno do tej pory nie skojarzyłbyś z przyrządzaniem tego smarowidła na kanapki. Zastanawiasz się, o jaką rybę chodzi? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

ObrazekRybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz już nieraz zaskakiwała nas swoim podejściem do gotowania. Gdybyśmy mieli określić go jednym słowem, użylibyśmy prawdopodobnie wyrażenia "przemyślane". Ta słynna postać ze świata polskich kulinariów niczego nie pozostawia przypadkowi i to dlatego niejednokrotnie zdarza jej się przecierać szlaki i wychodzić poza schemat "standardowych" wersji różnych potraw.

Dziś pokażemy ci, jak prezentuje się pasta do kanapek Ewy Wachowicz, stworzona przy użyciu nie makreli czy tuńczyka, lecz... wędzonych szprotek. W tym miejscu warto przypomnieć, że szprotki są naprawdę zdrowymi rybami. Witamina D i kwasy omega-3 to jednak nie wszystko, co spożywamy wraz z pastą ze szprotek. Znajduje się tam również pokaźna ilość wapnia, pochodzącego wprost z malutkich ości tych rybek.

Obrazek
Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawy przepisu? Oto on.

Rybna pasta Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 puszka wędzonych szprotek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki serka homogenizowanego albo twarogu
  • 1/2 cebuli
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak zapewne się domyślasz, ze świecą szukać przepisów tak prostych w wykonaniu, jak ten na pyszne smarowidło do chleba Ewy Wachowicz. Na początek odsącz szprotki z zalewy, a cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Teraz połącz te dwa składniki, dodaj do nich kapary oraz serek homogenizowany (wybierz taki, który ma gęstą konsystencję). Jeszcze tylko szczypta soli i pieprzu (nie przesadź z tymi przyprawami - lepiej próbować i ewentualnie doprawiać pastę na kilka razy, niż ją przesolić) i możesz wziąć się za blendowanie.

Obrazek
Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Na koniec dodaj do pasty rybnej jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż uzyskaną masę do pojemnika i odstaw do lodówki - po jakimś nieco zgęstnieje i będzie się idealnie nadawała do smarowania kanapek. Smacznego!

Skoro o pieczywie mowa, rzuć też okiem na ten przepis na domowe słodkie bułeczki śniadaniowe. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej