Omijaj ten ryż szerokim łukiem. Możesz się nim otruć

Możemy mieć wrażenie, że gotowanie ryżu w woreczku jest proste i szybkie. Jednakże, poznając kilka prostych trików, jesteśmy w stanie przygotować doskonały, sypki ryż bez konieczności korzystania z woreczka. Dlaczego warto zdecydować się na kaszę i ryż sprzedawane luzem, a nie w woreczkach?

Omijaj ten ryż szerokim łukiem. Możesz się nim otrućRyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Gdy gotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne są zachowane w ziarnach, zamiast być wypłukane wodą do zlewu. Co więcej, czas potrzebny na ugotowanie ryżu luzem i w woreczku jest taki sam, a odmierzenie właściwej ilości produktu za pomocą łyżki czy szklanki to kwestia dosłownie minuty. Dodatkowo ryż sprzedawany luzem lub w dużych, kilogramowych opakowaniach jest znacznie tańszy niż ten pakowany w woreczki.

To wszystko wina Bisfenolu A

W produkcji woreczków do gotowania ryżu wykorzystuje się Bisfenol A (BPA). W wyniku działania wysokiej temperatury BPA przenika do gotowanego ryżu. Związek ten jest podobny do żeńskiego hormonu — estrogenu. Sprawia to, że organizm go gromadzi, zamiast usuwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Bisfenol A jest niezdrowy — prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, obniża poziom testosteronu u mężczyzn, a także może powodować rozwój raka piersi i prostaty. Bisfenolu A powinny unikać kobiety w ciąży i dzieci, u których może on powodować nadpobudliwość.

Ugotowany ryż
Ugotowany ryż © Adobe Stock

Jak ugotować sypki ryż?

Zależy Ci na tym, by ryż się nie kleił? Musisz go wcześniej wypłukać. Pozwoli to na usunięcie zanieczyszczeń oraz nadmiaru skrobi. Wystarczy odmierzyć szklankę suchego ryżu, wsypać ją na sito i płukać pod bieżącą zimną wodą, aż kolor zmieni się na przezroczysty.


Inna metoda, choć nieco bardziej czasochłonna, polega na wsypaniu ryżu do miski, zalaniu go wodą i "szorowaniu", czyli pocieraniu ziarenek o siebie. Następnie odlej wodę, wlej nową i ponownie szoruj. Proces ten powtarzaj do momentu, w którym woda stanie się przezroczysta. Potem odmierz dwie szklanki wody, dodaj dwie łyżki oleju, trochę soli i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż, zamieszaj i poczekaj do zagotowania. Następnie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10-12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Pozostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Jest to najszybszy i najprostszy sposób, moim zdaniem, na ugotowanie sypkiego ryżu. Możesz go zastosować do gotowania każdej odmiany ryżu, pamiętaj jednak, że na przykład ryż naturalny potrzebuje znacznie więcej czasu.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo