Omijaj ten ryż szerokim łukiem. Możesz się nim otruć

Możemy mieć wrażenie, że gotowanie ryżu w woreczku jest proste i szybkie. Jednakże, poznając kilka prostych trików, jesteśmy w stanie przygotować doskonały, sypki ryż bez konieczności korzystania z woreczka. Dlaczego warto zdecydować się na kaszę i ryż sprzedawane luzem, a nie w woreczkach?

Ryż Ryż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gdy gotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne są zachowane w ziarnach, zamiast być wypłukane wodą do zlewu. Co więcej, czas potrzebny na ugotowanie ryżu luzem i w woreczku jest taki sam, a odmierzenie właściwej ilości produktu za pomocą łyżki czy szklanki to kwestia dosłownie minuty. Dodatkowo ryż sprzedawany luzem lub w dużych, kilogramowych opakowaniach jest znacznie tańszy niż ten pakowany w woreczki.

To wszystko wina Bisfenolu A

W produkcji woreczków do gotowania ryżu wykorzystuje się Bisfenol A (BPA). W wyniku działania wysokiej temperatury BPA przenika do gotowanego ryżu. Związek ten jest podobny do żeńskiego hormonu — estrogenu. Sprawia to, że organizm go gromadzi, zamiast usuwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Bisfenol A jest niezdrowy — prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, obniża poziom testosteronu u mężczyzn, a także może powodować rozwój raka piersi i prostaty. Bisfenolu A powinny unikać kobiety w ciąży i dzieci, u których może on powodować nadpobudliwość.

Ugotowany ryż
Ugotowany ryż © Adobe Stock

Jak ugotować sypki ryż?

Zależy Ci na tym, by ryż się nie kleił? Musisz go wcześniej wypłukać. Pozwoli to na usunięcie zanieczyszczeń oraz nadmiaru skrobi. Wystarczy odmierzyć szklankę suchego ryżu, wsypać ją na sito i płukać pod bieżącą zimną wodą, aż kolor zmieni się na przezroczysty.


Inna metoda, choć nieco bardziej czasochłonna, polega na wsypaniu ryżu do miski, zalaniu go wodą i "szorowaniu", czyli pocieraniu ziarenek o siebie. Następnie odlej wodę, wlej nową i ponownie szoruj. Proces ten powtarzaj do momentu, w którym woda stanie się przezroczysta. Potem odmierz dwie szklanki wody, dodaj dwie łyżki oleju, trochę soli i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż, zamieszaj i poczekaj do zagotowania. Następnie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10-12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Pozostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Jest to najszybszy i najprostszy sposób, moim zdaniem, na ugotowanie sypkiego ryżu. Możesz go zastosować do gotowania każdej odmiany ryżu, pamiętaj jednak, że na przykład ryż naturalny potrzebuje znacznie więcej czasu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie