Babcia często wkładała garnek z ryżem pod pierzynę. To dlatego jej gołąbki rozpływały się w ustach

Gołąbki to obłędnie pyszna propozycja obiadowa, choć trzeba przyznać, że niezwykle wymagająca i pracochłonna. Wiele osób skarży się, że ryż, który gotuje, by stał się ich zawartością, często jest zbyt twardy. Nasze babcie miały jednak sposób na to, by przygotowywane przez nie gołąbki wręcz rozpływały się w ustach. 

Gotowanie ryżu na gołąbki pod pierzynką. Fot. AdobeStockGotowanie ryżu na gołąbki pod pierzynką. Fot. AdobeStock

Prawidłowo ugotowany ryż to jeden z najważniejszych elementów idealnych gołąbków. Choć dziś nie stanowi to dla nas większego problemu, to nasze babcie musiały się trochę natrudzić, by osiągnąć pożądany efekt. Czym jest metoda gotowania "pod pierzynką" i czy sprawdzi się w dzisiejszych czasach? Sprawdźmy.

Gotowanie ryżu pod pierzynką. Nasze babcie robiły tak bardzo często

Choć dziś, kiedy dostępnych jest tyle różnych sprzętów, metoda gotowania pod pierzynką może nieco trącić myszką, to trzeba przyznać, że dawniej sprawdzała się idealnie. Pozwalała zapobiec utracie ciepła, była dużą oszczędnością oraz znacznie wpływała na smak potraw. Ta metoda była wykorzystywana przez nasze babcie i dziś zaskakuje.

Na czym polega metoda gotowania pod pierzynką? Instrukcja krok po kroku

Metoda gotowania pod pierzynką jest niezwykle prosta. Po zakończonym gotowaniu wystarczyło gorący jeszcze garnek ściągnąć z kuchenki i przykryć pokrywką. Następnie owinąć je w koc lub ręcznik - najszczelniej jak potrafimy. Dodatkowo owinąć go pierzyną - kołdrą lub poduszką i odstawić na godzinę lub dwie. Pozwalało to potrawom zachować nie tylko ciepło, ale też "dojść" w izolowanym termicznie miejscu. Tak przygotowany ryż na gołąbki sprawiał, że potrawa znacznie zyskała na smaku, a farsz gołąbków był niezwykle miękki. Zwykle wystarczało już około 20-30 minut, by móc cieszyć się idealnie miękkim ryżem czy kaszą.

Dziś zapewne niewielu z nas zdecyduje się na tę metodę, jednak jedno jest pewne - ułatwiła naszym babciom życie.

Gotowanie ryżu na gołąbki pod pierzynką. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki