Przez 18 lat smażył ryby w Helu, aż w końcu powiedział dość. Turyści musieli być mocno zaskoczeni

Dzień Ryby w Helu obfitował w niespodzianki. Znany na półwyspie kucharz zaskoczyć turystów nietypową potrawą. Przepis jest jego tajemnicą.

Dzień Ryby w Helu obfitował w niespodzianki- Pyszności, źródło: Adobe StockDzień Ryby w Helu obfitował w niespodzianki- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Wyjazd na wakacje nad polskie morze wielu osobom kojarzy się z odwiedzinami w smażalni. Porcja ryby z frytkami i surówką nieodzownie kojarzy się z urlopem, a restauracje i bary serwujące tę potrawę w czasie sezonu pękają w szwach. Lipiec i sierpień nad Bałtykiem to również czas różnych imprez i festiwali, które mają jeszcze bardziej zachęcać turystów do odwiedzin. Jednym z najpopularniejszych kierunków jest Hel, gdzie w ubiegły weekend zjechali się wszyscy fani nadmorskiego specjału.

Dzień Ryby w Helu

W sobotę, 30 lipca odbyło się wielkie święto dla fanów specjałów prosto z morza. Po raz 19. świętowano Dzień Ryby. Najważniejszym punktem imprezy był konkurs gastronomiczny, w którym udział brali wszyscy restauratorzy z Helu. To świetna okazja nie tylko dla pokazania swoich kulinarnych umiejętności, ale również promowania restauracji, w których pracują kucharze. W tle przygrywały szanty, a na pobliskim bulwarze odbywały się gry i konkursy, które aktywizowały mieszkańców oraz turystów.

- Dzień Ryby obchodzony po raz dziewiętnasty w Helu to ukłon w stronę rybaków i ich ciężkiej pracy. Gwiazdą wieczoru jest zespół Loka - mówiła Żanna Stępińska, kierownik Zespołu ds. Promocji, Turystyki i Kultury Urzędu Miasta Helu, cytowana przez portal nadmorski24.pl

Impreza odbywa się cyklicznie w ostatnią sobotę lipca i cieszy się sporą popularnością. Nic dziwnego, bo wstęp na nią jest bezpłatny, a z atrakcji chętnie korzystają również dzieci.

Kucharz zaskoczył turystów

W czasie obchodów Dnia Ryby nie może zabraknąć przysmaków z tym właśnie mięsem w roli głównej. Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego, przez 18 lat na imprezie pojawiał się, by serwować rybę w wersji smażonej. W tym roku postanowił jednak zaskoczyć turystów i mieszkańców, serwując zupę rybną.

Zupa z ryby- Pyszności, źródło: Canva
Zupa z ryby- Pyszności, źródło: Canva
Nie zdradzę receptury na tę pyszną zupę, to moja tajemnica kulinarna - mówił dla Twojej Telewizji Morskiej Krzysztof Górski

Zupa rybna to świetna alternatywa dla klasycznych, smażonych filetów. Zaspokoi mały głód i ochotę na smaki polskiego morza. Przepisów na jej przygotowanie jest mnóstwo, a każdy kucharz ma na nią swój sprawdzony patent. Nie brakuje w niej oczywiście kawałków ryby (czasem również owoców morza) oraz warzyw, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Podczas wakacji nad Bałtykiem warto jest spróbować tego przysmaku w sprawdzonej, dobrej restauracji.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil