Osoby po 50. roku życia powinny jeść na kilogramy. Biblijne ziarno cofa zegar biologiczny
Biblijne ziarno, czyli soczewica, jest niezwykle wartościowa. Jest dobra dla nas wszystkich, jednak osoby po 50. roku życia powinny jeść ją na kilogramy. To doskonałe źródło białka, które można przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów. Ma też ogrom właściwości, którymi zdecydowanie warto się zainteresować, ponieważ można pozbyć się wielu niechcianych dolegliwości.
31.05.2023 09:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Soczewica należy do roślin strączkowych i jest niezwykle popularna. Niewiele osób wie, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i pochodzi sprzed około 11 tysięcy lat. Wyróżniamy kilka rodzajów soczewicy — czerwoną, żółtą, brązową, zieloną oraz czarną. Najzdrowsza jest jednak czarna, której skład wzbogacony jest o barwniki antyoksydacyjne.
Soczewica - właściwości. Seniorzy powinni jeść ją kilogramami
Soczewica jest niezwykle zdrowa. Kilogramami powinni jeść ją szczególnie seniorzy. Jest bardzo bogata w białko. Zielona zawiera 30 g białka na 100 g, czarna 26 g, a czerwona i żółta po 24 g. To właśnie dlatego jest dla seniorów szczególnie ważna. Bez białka seniorzy tracą apetyt, obniża się ich odporność, a rany wolniej się goją. Soczewica wyróżnia się też ogromną zawartością magnezu - 36 mg — oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. W soczewicy znajduje się też dużo żelaza, które poprawia jakość krwi i chroni przed anemią. Jest również doskonałą propozycją dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny.
Potrawy z soczewicą. Propozycje, od których aż ślinka cieknie
Soczewica w różnych kolorach najlepiej pasuje do różnych potraw. Czerwona najlepiej pasuje do zup i sosów. Można z niej zrobić też kotlety lub farsz do pierogów. Zielona również doskonale sprawdzi się jako farsz, ale też składnik past, zup oraz sosów. Soczewica czarna świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup i past kanapkowych. Soczewicę żółtą również możemy dodać do zupy — najlepiej do grochowej i fasolowej. Będzie doskonałym dopełnieniem smaku i nieco ją zagęści, jeśli jest taka potrzeba. Co ciekawe, wbrew powszechnemu przekonaniu soczewicy nie trzeba moczyć. Wystarczy ją opłukać i gotować od 15 (czerwona) do 25 minut (zielona).