Osoby po 50. roku życia powinny jeść na kilogramy. Biblijne ziarno cofa zegar biologiczny

Biblijne ziarno, czyli soczewica, jest niezwykle wartościowa. Jest dobra dla nas wszystkich, jednak osoby po 50. roku życia powinny jeść ją na kilogramy. To doskonałe źródło białka, które można przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów. Ma też ogrom właściwości, którymi zdecydowanie warto się zainteresować, ponieważ można pozbyć się wielu niechcianych dolegliwości. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Soczewica należy do roślin strączkowych i jest niezwykle popularna. Niewiele osób wie, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i pochodzi sprzed około 11 tysięcy lat. Wyróżniamy kilka rodzajów soczewicy — czerwoną, żółtą, brązową, zieloną oraz czarną. Najzdrowsza jest jednak czarna, której  skład wzbogacony jest o barwniki antyoksydacyjne.

Soczewica - właściwości. Seniorzy powinni jeść ją kilogramami

Soczewica jest niezwykle zdrowa. Kilogramami powinni jeść ją szczególnie seniorzy. Jest bardzo bogata w białko. Zielona zawiera 30 g białka na 100 g, czarna 26 g, a czerwona i żółta po 24 g. To właśnie dlatego jest dla seniorów szczególnie ważna. Bez białka seniorzy tracą apetyt, obniża się ich odporność, a rany wolniej się goją. Soczewica wyróżnia się też ogromną zawartością magnezu - 36 mg — oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. W soczewicy znajduje się też dużo żelaza, które poprawia jakość krwi i chroni przed anemią. Jest również doskonałą propozycją dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny.

Soczewica. Fot. Pexels
Soczewica. Fot. Pexels

Potrawy z soczewicą. Propozycje, od których aż ślinka cieknie

Soczewica w różnych kolorach najlepiej pasuje do różnych potraw. Czerwona najlepiej pasuje do zup i sosów. Można z niej zrobić też kotlety lub farsz do pierogów. Zielona również doskonale sprawdzi się jako farsz, ale też składnik past, zup oraz sosów. Soczewica czarna świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup i past kanapkowych. Soczewicę żółtą również możemy dodać do zupy — najlepiej do grochowej i fasolowej. Będzie doskonałym dopełnieniem smaku i nieco ją zagęści, jeśli jest taka potrzeba. Co ciekawe, wbrew powszechnemu przekonaniu soczewicy nie trzeba moczyć. Wystarczy ją opłukać i gotować od 15 (czerwona) do 25 minut (zielona).

Soczewica. Fot. Pexels
Soczewica. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯