PoradyOsoby po 50. roku życia powinny jeść na kilogramy. Biblijne ziarno cofa zegar biologiczny

Osoby po 50. roku życia powinny jeść na kilogramy. Biblijne ziarno cofa zegar biologiczny

Biblijne ziarno, czyli soczewica, jest niezwykle wartościowa. Jest dobra dla nas wszystkich, jednak osoby po 50. roku życia powinny jeść ją na kilogramy. To doskonałe źródło białka, które można przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów. Ma też ogrom właściwości, którymi zdecydowanie warto się zainteresować, ponieważ można pozbyć się wielu niechcianych dolegliwości. 

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Soczewica należy do roślin strączkowych i jest niezwykle popularna. Niewiele osób wie, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i pochodzi sprzed około 11 tysięcy lat. Wyróżniamy kilka rodzajów soczewicy — czerwoną, żółtą, brązową, zieloną oraz czarną. Najzdrowsza jest jednak czarna, której  skład wzbogacony jest o barwniki antyoksydacyjne.

Soczewica - właściwości. Seniorzy powinni jeść ją kilogramami

Soczewica jest niezwykle zdrowa. Kilogramami powinni jeść ją szczególnie seniorzy. Jest bardzo bogata w białko. Zielona zawiera 30 g białka na 100 g, czarna 26 g, a czerwona i żółta po 24 g. To właśnie dlatego jest dla seniorów szczególnie ważna. Bez białka seniorzy tracą apetyt, obniża się ich odporność, a rany wolniej się goją. Soczewica wyróżnia się też ogromną zawartością magnezu - 36 mg — oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. W soczewicy znajduje się też dużo żelaza, które poprawia jakość krwi i chroni przed anemią. Jest również doskonałą propozycją dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny.

Soczewica. Fot. Pexels
Soczewica. Fot. Pexels

Potrawy z soczewicą. Propozycje, od których aż ślinka cieknie

Soczewica w różnych kolorach najlepiej pasuje do różnych potraw. Czerwona najlepiej pasuje do zup i sosów. Można z niej zrobić też kotlety lub farsz do pierogów. Zielona również doskonale sprawdzi się jako farsz, ale też składnik past, zup oraz sosów. Soczewica czarna świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup i past kanapkowych. Soczewicę żółtą również możemy dodać do zupy — najlepiej do grochowej i fasolowej. Będzie doskonałym dopełnieniem smaku i nieco ją zagęści, jeśli jest taka potrzeba. Co ciekawe, wbrew powszechnemu przekonaniu soczewicy nie trzeba moczyć. Wystarczy ją opłukać i gotować od 15 (czerwona) do 25 minut (zielona).

Soczewica. Fot. Pixabay
Soczewica. Fot. Pixabay