PrzepisWiększość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem posiada ważną funkcję

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem posiada ważną funkcję

Szuflada pod piekarnikiem to w wielu domach miejsce, gdzie przechowuje się zbędne patelnie czy pokrywki. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie jest jej prawdziwe przeznaczenie. Będziecie zaskoczeni. 

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. AdobeStock
Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. AdobeStock

W niemal wszystkich piekarnikach znajdziemy dolną szufladę. Zapewne wielu z nas zastanawiało się, do czego potrzebna jest tak wąska szuflada, w którą niewiele się mieści. Okazuje się, że może być w kuchni niezastąpiona. Gdy poznasz jej przeznaczenie, wyrzucisz z niej wszystkie patelnie i pokrywki.

Szuflada pod piekarnikiem - do czego służy? Wiele osób będzie zaskoczonych

Producenci piekarników zapewniają, że szuflada tuż pod nim nie służy do przechowywania patelni czy pokrywek do garnków. Jej rola jest znacznie większa. Doskonale podtrzymuje ciepło przygotowywanych w piekarniku potraw. Zanim wszystkie inne części obiadu będą gotowe, można tam coś przechować, by nie wystygło. Nie musimy też bać się o to, że jedzenie będzie przez to suche.

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay
Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay

Czy pieczenie w piekarniku jest zdrowe? To doskonała alternatywa dla smażenia na tłuszczu

Jedzenie pieczone w piekarniku jest znacznie zdrowsze niż smażone na tłuszczu na patelni. Nie musimy dodawać do niego tłuszczu, a jeśli chcemy, to jedynie śladowe ilości. Dzięki temu potrawy z pieca będą o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jest bardziej czasochłonne niż smażenie na patelni. Nie musimy jednak stać przy kuchence i pilnować, czy potrawa się nie przypala.

W piekarniku możemy przygotować mięsa, ryby oraz warzywa. Bez piekarnika nie przygotujemy też pysznego ciasta. Należy również dobrać odpowiedni sposób pieczenia. Aby mięso się nie wysuszyło, upieczmy je w naczyniu żaroodpornym. Warto również wcześniej zamarynować mięso, by nabrało walorów smakowych. Z kolei niektóre ryby najlepiej będą smakować upieczone w folii aluminiowej.

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay
Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay