Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem posiada ważną funkcję

Szuflada pod piekarnikiem to w wielu domach miejsce, gdzie przechowuje się zbędne patelnie czy pokrywki. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie jest jej prawdziwe przeznaczenie. Będziecie zaskoczeni. 

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. AdobeStockWiększość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. AdobeStock

W niemal wszystkich piekarnikach znajdziemy dolną szufladę. Zapewne wielu z nas zastanawiało się, do czego potrzebna jest tak wąska szuflada, w którą niewiele się mieści. Okazuje się, że może być w kuchni niezastąpiona. Gdy poznasz jej przeznaczenie, wyrzucisz z niej wszystkie patelnie i pokrywki.

Szuflada pod piekarnikiem - do czego służy? Wiele osób będzie zaskoczonych

Producenci piekarników zapewniają, że szuflada tuż pod nim nie służy do przechowywania patelni czy pokrywek do garnków. Jej rola jest znacznie większa. Doskonale podtrzymuje ciepło przygotowywanych w piekarniku potraw. Zanim wszystkie inne części obiadu będą gotowe, można tam coś przechować, by nie wystygło. Nie musimy też bać się o to, że jedzenie będzie przez to suche.

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay
Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay

Czy pieczenie w piekarniku jest zdrowe? To doskonała alternatywa dla smażenia na tłuszczu

Jedzenie pieczone w piekarniku jest znacznie zdrowsze niż smażone na tłuszczu na patelni. Nie musimy dodawać do niego tłuszczu, a jeśli chcemy, to jedynie śladowe ilości. Dzięki temu potrawy z pieca będą o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jest bardziej czasochłonne niż smażenie na patelni. Nie musimy jednak stać przy kuchence i pilnować, czy potrawa się nie przypala.

W piekarniku możemy przygotować mięsa, ryby oraz warzywa. Bez piekarnika nie przygotujemy też pysznego ciasta. Należy również dobrać odpowiedni sposób pieczenia. Aby mięso się nie wysuszyło, upieczmy je w naczyniu żaroodpornym. Warto również wcześniej zamarynować mięso, by nabrało walorów smakowych. Z kolei niektóre ryby najlepiej będą smakować upieczone w folii aluminiowej.

Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay
Większość nie ma pojęcia. Szuflada pod piekarnikiem ma inną funkcję. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe