Masz dosyć twardego masła? Użyj słoika - problem znika

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez masła. Co jednak zrobić, gdy masło jest zmarznięte, a już burczy nam w brzuchu? Okazuje się, że można w łatwy sposób sprawić, by szybko stało się miękkie. Wystarczy, że mamy pod ręką słoik, który na pewno znajdzie się w każdej kuchni. 

Masz dosyć twardego masła? Użyj słoika - problem znika. Fot. PixabayMasz dosyć twardego masła? Użyj słoika - problem znika. Fot. Pixabay

Twarde masło to zmora wielu z nas. Wyjęte z lodówki nie da się rozsmarować na kromce chleba. Na szczęście są sposoby, dzięki którym masło zmięknie błyskawicznie i będzie nadawało się do spożycia. Koniecznie musisz je zapamiętać. Gwarantujemy, że przydadzą się nie raz.

Masło jest twarde? Te triki na pewno się sprawdzą

Trik ze słoikiem na twarde masło jest banalnie prosty. Wystarczy zagotować wodę i przelać ją do słoika. Gdy naczynie dobrze się nagrzeje, po kilku minutach należy wylać zawartość, a ciepły słoik ustawić na maśle. Błyskawicznie zmięknie i będzie nadawało się do rozsmarowywania po kromce chleba.

Jeśli chcemy szybko umieścić masło na naszej kanapce, a jest ono twarde, możemy również skorzystać ze sposobu z tarką. Wystarczy zetrzeć na niej masło na drobnych oczkach. Dzięki temu szybciej się rozpuści i zdecydowanie łatwiej będzie rozsmarować je po chlebie.

Nieco dłuższym, ale równie skutecznym sposobem jest zagotowanie wody w rondelku, bądź małym garnku, a następnie umieszczenie na nim miski z masłem. Potem należy przykryć je pokrywką bądź folią aluminiową i pozostawić na kilka minut. Można się zdziwić tym, jak miękkie stanie się masło.

Ci, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez herbaty, również znajdą na liście trików coś dla siebie. Wystarczy położyć kostkę masła w opakowaniu na kubku z herbatą. Para przedostanie się do kostki masła. Gdy po kilku minutach zdejmiemy ją z kubka i odwrócimy, będziemy mogli cieszyć się miękkim masłem, które bez trudu rozsmaruje się po kromce chleba. To szybki i skuteczny sposób, który od lat sprawdza się w mojej kuchni.

Obrazek
Masło. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀