Masz dosyć twardego masła? Użyj słoika - problem znika

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez masła. Co jednak zrobić, gdy masło jest zmarznięte, a już burczy nam w brzuchu? Okazuje się, że można w łatwy sposób sprawić, by szybko stało się miękkie. Wystarczy, że mamy pod ręką słoik, który na pewno znajdzie się w każdej kuchni. 

Masz dosyć twardego masła? Użyj słoika - problem znika. Fot. PixabayMasz dosyć twardego masła? Użyj słoika - problem znika. Fot. Pixabay

Twarde masło to zmora wielu z nas. Wyjęte z lodówki nie da się rozsmarować na kromce chleba. Na szczęście są sposoby, dzięki którym masło zmięknie błyskawicznie i będzie nadawało się do spożycia. Koniecznie musisz je zapamiętać. Gwarantujemy, że przydadzą się nie raz.

Masło jest twarde? Te triki na pewno się sprawdzą

Trik ze słoikiem na twarde masło jest banalnie prosty. Wystarczy zagotować wodę i przelać ją do słoika. Gdy naczynie dobrze się nagrzeje, po kilku minutach należy wylać zawartość, a ciepły słoik ustawić na maśle. Błyskawicznie zmięknie i będzie nadawało się do rozsmarowywania po kromce chleba.

Jeśli chcemy szybko umieścić masło na naszej kanapce, a jest ono twarde, możemy również skorzystać ze sposobu z tarką. Wystarczy zetrzeć na niej masło na drobnych oczkach. Dzięki temu szybciej się rozpuści i zdecydowanie łatwiej będzie rozsmarować je po chlebie.

Nieco dłuższym, ale równie skutecznym sposobem jest zagotowanie wody w rondelku, bądź małym garnku, a następnie umieszczenie na nim miski z masłem. Potem należy przykryć je pokrywką bądź folią aluminiową i pozostawić na kilka minut. Można się zdziwić tym, jak miękkie stanie się masło.

Ci, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez herbaty, również znajdą na liście trików coś dla siebie. Wystarczy położyć kostkę masła w opakowaniu na kubku z herbatą. Para przedostanie się do kostki masła. Gdy po kilku minutach zdejmiemy ją z kubka i odwrócimy, będziemy mogli cieszyć się miękkim masłem, które bez trudu rozsmaruje się po kromce chleba. To szybki i skuteczny sposób, który od lat sprawdza się w mojej kuchni.

Obrazek
Masło. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe