Polacy uwielbiają na kanapkach. Kasia Bosacka przeczytała etykietę i ostrzega

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład pasztetów dostępnych w sklepach. Najpopularniejsze nie zawierały prawie wcale mięsa. Lepiej ich unikać.

Katarzyna Bosacka ostrzega przed pasztetem- Pyszności, źródło Canva, InstagramKatarzyna Bosacka ostrzega przed pasztetem- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Pasztety to jedne z popularniejszych smarowideł do kanapek. Chętnie sięgamy po nie również w czasie wakacyjnych wycieczek i biwakowania w namiotach. Atrakcyjna cena sprawia, że chętnie wrzucamy puszki do koszyka w czasie zakupów. Kasia Bosacka ostrzega jednak przed wyjątkowo kiepskim składem, na jaki możemy się natknąć. W niektórych wyrobach teoretycznie mięsnych, mięsa nie znajdziemy praktycznie wcale.

Katarzyna Bosacka o pasztecie

Jeśli puszka pasztetu kosztuje ok. 2 zł, to nikt nie spodziewa się specjalnej jakości i idealnego składu. Znana prezenterka, dziennikarka i influencerka Kasia Bosacka wskazała jednak, że skład jest jeszcze gorszy, niż mogłoby się zdawać.

Ile jest mięsa w tego typu pasztetach? No, powiecie 20 proc., 30 proc., 10 proc. Nieprawda! W takich pasztetach najczęściej mięsa w ogóle nie ma, czyli jest 0 proc.- mówi Katarzyna Bosacka.

W składzie znajduje się przede wszystkim woda, tani wypełniacz. Na drugim miejscu mięso oddzielone mechaniczne, które według wytycznych Unii Europejskiej, mięsem w ogóle nie jest.

No i do tego glutaminian sodu, jakieś zagęstniki, jakiś błonnik pszenny, trochę wątróbki, skóry, tłuszcz wieprzowy itd. Mięsa w ogóle nie ma. I dlatego warto czytać etykiety - kwituje dziennikarka na Instagramie.

Oczywiście, zgodnie z tym, co mówił Paracelsus, wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy zatem od dawki, jaką serwujemy naszemu organizmowi. Spożywanie tak kiepskich produktów w nadmiarze może nam zaszkodzić, jeśli jednak sięgniemy po puszkę pasztetu raz na jakiś czas, to nie musimy tak bardzo się tym przejmować.

Mięso bez mięsa

Wybierając pasztet, nawet jeśli wiemy, że skład będzie mierny, to wciąż oczekujemy, że będzie tam chociaż trochę mięsa. Warto mieć tego świadomość i przed wybraniem smarowidła przeczytać dobrze skład. Czasami nieco droższy produkt będzie równie smaczny, a będzie w nim więcej mięsa.

Obrazek
Pasztet w słoiku - Pyszności; Foto Canva.com

Nie każdy ma czas, aby przygotowywać samodzielnie pasztet w swoim domu - to dość czasochłonna potrawa. Jeśli jednak przeraża cię skład, zamień go na śmietankowy serek kanapkowy, gotową pastę warzywną lub nawet tuńczyka w puszce. Zdecydowanie wyjdzie to na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku