Polacy uwielbiają na kanapkach. Kasia Bosacka przeczytała etykietę i ostrzega

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład pasztetów dostępnych w sklepach. Najpopularniejsze nie zawierały prawie wcale mięsa. Lepiej ich unikać.

Katarzyna Bosacka ostrzega przed pasztetem- Pyszności, źródło Canva, InstagramKatarzyna Bosacka ostrzega przed pasztetem- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Pasztety to jedne z popularniejszych smarowideł do kanapek. Chętnie sięgamy po nie również w czasie wakacyjnych wycieczek i biwakowania w namiotach. Atrakcyjna cena sprawia, że chętnie wrzucamy puszki do koszyka w czasie zakupów. Kasia Bosacka ostrzega jednak przed wyjątkowo kiepskim składem, na jaki możemy się natknąć. W niektórych wyrobach teoretycznie mięsnych, mięsa nie znajdziemy praktycznie wcale.

Katarzyna Bosacka o pasztecie

Jeśli puszka pasztetu kosztuje ok. 2 zł, to nikt nie spodziewa się specjalnej jakości i idealnego składu. Znana prezenterka, dziennikarka i influencerka Kasia Bosacka wskazała jednak, że skład jest jeszcze gorszy, niż mogłoby się zdawać.

Ile jest mięsa w tego typu pasztetach? No, powiecie 20 proc., 30 proc., 10 proc. Nieprawda! W takich pasztetach najczęściej mięsa w ogóle nie ma, czyli jest 0 proc.- mówi Katarzyna Bosacka.

W składzie znajduje się przede wszystkim woda, tani wypełniacz. Na drugim miejscu mięso oddzielone mechaniczne, które według wytycznych Unii Europejskiej, mięsem w ogóle nie jest.

No i do tego glutaminian sodu, jakieś zagęstniki, jakiś błonnik pszenny, trochę wątróbki, skóry, tłuszcz wieprzowy itd. Mięsa w ogóle nie ma. I dlatego warto czytać etykiety - kwituje dziennikarka na Instagramie.

Oczywiście, zgodnie z tym, co mówił Paracelsus, wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy zatem od dawki, jaką serwujemy naszemu organizmowi. Spożywanie tak kiepskich produktów w nadmiarze może nam zaszkodzić, jeśli jednak sięgniemy po puszkę pasztetu raz na jakiś czas, to nie musimy tak bardzo się tym przejmować.

Mięso bez mięsa

Wybierając pasztet, nawet jeśli wiemy, że skład będzie mierny, to wciąż oczekujemy, że będzie tam chociaż trochę mięsa. Warto mieć tego świadomość i przed wybraniem smarowidła przeczytać dobrze skład. Czasami nieco droższy produkt będzie równie smaczny, a będzie w nim więcej mięsa.

Obrazek
Pasztet w słoiku - Pyszności; Foto Canva.com

Nie każdy ma czas, aby przygotowywać samodzielnie pasztet w swoim domu - to dość czasochłonna potrawa. Jeśli jednak przeraża cię skład, zamień go na śmietankowy serek kanapkowy, gotową pastę warzywną lub nawet tuńczyka w puszce. Zdecydowanie wyjdzie to na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀